Gregor Čušin: Odnosi znotraj svete družine so mi vedno burili domišljijo!

Mojca Koren Lapajne
Četrtek, 24. november 2016, 5:22
Image
cusin snema
Do začetka adventa in s tem družinske adventne akcije iskreni.net je le še nekaj dni. Vas zanima, kaj nam je o zgodbah, ki jih pripravlja za vsak večer v adventu, povedal njihov avtor, Gregor Čušin?

Letošnja družinska adventna akcija Zgodbe, ki jih je (mizar) Jožef pripovedoval svojemu sinu, bo prav posebna. Zgodb nam ne bo potrebno brati, temveč jim bomo udobno prisluhnili.

Zaradi njih bomo lepše spali. In komaj čakali na naslednji dan, na naslednji večer, na naslednjo zgodbo, pobarvanko, pogovor …

Avtorju Gregorju Čušinu smo zastavili nekaj vprašanj. Preberite, kaj vam pred začetkom akcije obljublja, sporoča in polaga na srce ...

Gregor, kaj vas je prepričalo, da ste se odzvali na vabilo, da pripravite letošnjo družinsko adventno akcijo na iskreni.net?

Sem človek, ki redko reče ne :). Ko me je Igor poklical in vprašal, če imam kakšno idejo, sem najprej odgovoril, da nič, a že v tistem trenutku sem vedel, da bom nekaj pa že naredil. Igor je vrgel trnek, jaz pa sem naivna riba, ki hitro zagrabi :).

Kje ste dobili navdih za idejo o mizarju in njegovemu sinu ter za vsako posamezno zgodbo?

Odnosi znotraj svete družine … to je nekaj, kar mi buri domišljijo. »Sivo« področje, prepuščeno moji veri in fantaziji.

Kot oče sem svojim otrokom, ko so bili še manjši, dostikrat kaj bral ali pripovedoval. Nekako logično se mi zdi, da je tudi Jožef vsaj kdaj pa kdaj svojemu sinu povedal kakšno zgodbo, pravljico … oziroma ga je poučeval o zgodovini njegovega naroda in družine. Tako sem za izhodišče (že spet!) vzel Sveto pismo – Staro zavezo in se prepustil domišljiji.

Morda naslov Zgodbe, ki ji je (mizar) Jožef pripovedoval svojemu sinu obeta preveč, saj gre pravzaprav samo za očetovsko-mizarski pogled na svetopisemske zgodbe. Toliko v opozorilo, da ne bo kdo pričakoval kaj hudo teološkega in apokrifnega.

Družinska adventna akcija bo tokrat prvič v avdio obliki. Je bila zamisel vaša? V čem vidite prednost tega?

Zamisel je moja in je seveda logična: da dvoumne duhovitosti, ki so se mi zapisale, z interpretacijo ublažim in pojasnim. Brana beseda se mi – kot igralcu – zdi tudi absolutno močnejša od zapisane. In ko rečem močnejša, mislim: živa, ljubezniva, topla ipd. Zgodbe sem pisal z namenom, da bodo glasno brane.

Poznamo vas kot človeka, polnega modrosti, duhovnosti in duhovitosti. Lahko vse to pričakujemo tudi v zgodbah, ki jih bomo poslušali?

Seveda lahko pričakujete, ni pa nikakršnega zagotovila, da boste to tudi prejeli J.

Bi lahko s tremi besedami opisali letošnjo adventno akcijo?

Modrost, duhovnost in duhovitost! :)

In kako bi vi osebno povabili naše družine, da bi sodelovale v adventni akciji?

Advent je pričakovanje… Kaj pričakujemo od tega blagoslovljenega časa pred Rojstvom, pred Novim Začetkom? Kaj pričakuje oče od svojega otrok? Kaj otrok od očeta?

Če si kot družina vsak večer vzamemo tri minute za zgodbo z zrncem soli (ali pa medu in mleka), bomo morda dobili več, kot pričakujemo!


 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.