Duhovnik, ki ga ni strah govoriti o spolnosti

Eva Markovič
Četrtek, 15. februar 2018, 14:30
Image

Če sodite med tiste, ki menijo, da Cerkev in spolnost ne gresta skupaj, morate spoznati francoskega patra Jean-Philippa, ki je svoje življenje posvetil – prostitutkam. Priljubljeni pater bo naslednji teden znova obiskal Slovenijo.

P. Jean-Philippe Chauveau, avtor knjige Duhovnik med prostitutkami (Emanuel, 2015) bo od 20. do 22. februarja gost na pogovornih večerih v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu. Ob obisku pred dvema letoma je množico obiskovalcev navdušil s svojim nalezljivim smehom, iskrivimi odgovori, predvsem pa globokim pričevanjem o Božji ljubezni, ki spreminja in ozdravlja.

»Prvi me je pogledal kot osebo«

P. Jean-Philippe je svoje življenje posvetil ljudem z obrobja družbe: odvisnikom, zapornikom, prostitutkam. Dolga leta je z avtodomom in prostovoljci vsak večer preživljal v pariškem Bulonjskem gozdu, znanem zbirališču »prijateljev noči«. Za večino med njimi so bili ti trenutki edini del dneva, ko so se počutili sprejeti in zaželeni.

Pred dobrim letom je pater v Fontainebleauju blizu Pariza odprl hišo »Magdalena«, kjer zatočišče najdejo prodajalci telesa, moški in ženske, ki želijo prenehati s prostitucijo. »Prostitucije se ne rešiš kar tako, podobna je alkoholu,« pravi 43-letna Charme, ena izmed stanovalk v novonastali skupnosti. »A pater je prvi, ki me je pogledal kot osebo, in to mi je spremenilo življenje

P. Jean-Philippe z dvema nekdanjima prostitutkama, ki sta se odločili prenehati s svojim delom.

Od otroštva, ki je bil en sam pekel …

P. Jean-Philippe rad poudari, da njegov sočutni pogled izvira iz lastnega otroštva, ki je bilo »en sam pekel«. Njegov oče je bil alkoholik in nasilnež, mama ga je zapustila, ko je bil star pet let. Pristal je v katoliškem internatu, kjer sta bila tepež in poniževanje na dnevnem redu, verske pobožnosti pa ena sama prisila.

Ko se je vrnil domov, se je pridružil tolpi v pariškem predmestju in postal mladoletni prestopnik. Pri dvanajstih letih ga je spolno zlorabil sosed. »Pravi čudež je, da danes nisem v zaporu, se ne drogiram ali celo prostituiram!« pravi.

… do pogleda ljubezni in spreobrnjenja

Danes je on tisti, ki ranjenim tega sveta prinaša pogled ljubezni in sprejemanja. Bog ga je po spletu številnih »naključij« ne le obvaroval kriminala in pripeljal na pot vere, ampak tudi poklical v duhovniško službo.

»Zaradi vsega, kar sem doživel, resnično razumem trpljenje ljudi z obrobja,« pravi p. Jean-Philippe. »Moja zgodba pričuje, da ni nikoli nič izgubljeno. Z Bogom vedno obstaja možnost rešitve!«

»Čas si vzamem za vsakega, ki ga srečam«

Ko je p. Jean-Philippe pred dvema letoma obiskal Slovenijo, so se ob njegovi mizi vile dolge kolone obiskovalcev. Pater je podpisoval svojo knjigo. Zbrane nas je presunilo, da v vsako knjigo ne napiše le svojega imena, ampak dolgo osebno posvetilo. Ni ga motilo, da je šel zato eno uro pozneje spat.

Povedal nam je, da si v življenju vzame čas za vsako osebo posebej, ne glede na to, ali gre za škofa ali za heroinskega odvisnika. Navdušil nas je njegov prijateljski odnos – vse do tikanja in trepljanja po rami.

Njegovo pričevanje Duhovnik med prostitutkami je ena redkih knjig z globoko krščansko vsebino, ki sem jih brez pomislekov priporočila tudi nevernim ali skeptičnim prijateljem. Odzivi so bili navdušeni. Tako navdušeni, da moj izvod knjige še danes kroži ... :)Iz »vroče situacije« me je rešil Sveti Duh

Preberite odlomek iz knjige Duhovnik med prostitutkami (Založba Emanuel, 2015), v katerem p. Jean-Philippe opisuje anekdoto, kako ga je Sveti Duh rešil iz »vroče« situacije.

Iz previdnosti sem šel sam le redko k prostitutkam na dom. Nekega večera me je Gabriela, čudovita Ekvadorka, povabila k sebi na večerjo. Pripravila je njihove tradicionalne jedi in bilo je zelo okusno. Skupaj sva preživela lep večer, vzdušje je bilo obenem globoko in sproščeno, nato pa sem na hitro skočil na stranišče. Ko sem se vrnil, je kar malo preveč razgaljena ležala na kavču. Ni mi bilo potrebno biti posebej pameten, da bi dojel, na kaj je namigovala. Sveti Duh, hiter kot strela, mi je priskočil na pomoč in me navdihnil.

»Se ne počutiš dobro? Potem bom pa šel, da se boš lahko odpočila.«

»Ne, ne, padre, samo malo mi je postalo slabo. Morala sem se uleči ...«

»Si prepričana? Že tako je bilo zelo prijazno od tebe, da si me pogostila.«

/.../

Prav ta Gabriela se je po dolgem času ponovno povzpela v naš avtodom, popolnoma zadeta. Nisem je mogel pustiti tam, pa tudi s seboj v svojo sobico v samostanu je nisem mogel vzeti. Že tako so me nekateri bratje zbadali zaradi mojih pohodov po Gozdu; samo predstavljajte si, da bi moja Ekvadorka prišla naslednje jutro na zajtrk v skupnosti v svoji 'opravi' in bi pred vsemi rekla: »Dragi padre, res si srček, da si mi odstopil posteljo, toda zdi se mi nekam trda ...« Bojim se, da ne bi bil deležen prav dosti razumevanja.

Tako sem začel zanjo iskati hotel. In to hotel, ki ne bi bil predrag, saj sem bil – in sem še vedno – brez ficka. V avtu se je kar naprej stiskala k meni in mi dajala poljubčke. Bilo me je vedno bolj strah, zato sem molil k Sveti Devici, da bi me rešila iz zagate. Poleg tega je bila ura že tri zjutraj, bil sem izmučen. In čez šest ur sem moral biti že v službi zaporniškega duhovnika. Končno sem le našel sobo v nekem zanikrnem lokalu, ki ga je vodil musliman. Osuplo me je gledal: osebi, ki ju je videl pred sabo, mu nista šli skupaj. Poleg tega sem se le na kratko predstavil, da ne bi zbudil še kakšnih dodatnih sumov: »Sem katoliški duhovnik in iščem sobo za to gospo.« Dal mi je ključ in poravnal sem račun. Gabrieli sem pomagal vse do sobe. Tam me je poskusila stisniti v kot in me poriniti na posteljo, hočem reči, v svojo posteljo. Nadrl sem jo: »Zdaj je pa dovolj! Poiskal sem ti sobo, potem ko sem eno uro s tabo krožil po mestu. Glede na to, v kakšnem stanju si, samo utihni in zaspi. Naprej pa bomo videli jutri ... Torej, na svidenje!« Uh! Zaprl sem vrata, oddirjal po stopnicah in pozdravil lastnika, ki je razumel še manj kot pred petimi minutami. Gotovo si je moral misliti: »Duhovnik v kuti, ki si je plačal prostitutko, že to je čudno, toda zakaj je tako hitro odšel?« Šel sem ven in globoko zadihal, da bi iz sebe spravil jezo in utrujenost, ne pa tudi usmiljenja.

(Prevod Marija Šeme)


Izjemno avtobiografijo p. Jeana-Phillippa Duhovnik med prostitutkami lahko dobite v naši spletni prodajalni ali nas obiščete v trgovini Iskreni na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Preberite še:

Foto: lesinrocks.com 

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

98%

19.106€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.