Družinska cvetna nedelja

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 13. april 2014, 5:00
Image
cvetna nedelja druzina

Z današnjim dnem, cvetno (ali oljčno) nedeljo, kristjani stopamo v praznovanje največjega krščanskega praznika, velike noči.

Na cvetno nedeljo se spominjamo Jezusovega zmagoslavnega vstopa v Jeruzalem, teden dni pred njegovo smrtjo in vstajenjem. To se je dogajalo nedolgo zatem, ko je od mrtvih obudil Lazarja. Ljudje so množično prihajali skupaj, da bi videli oba.

Jezus je bil na poti v Jeruzalem, da bi praznoval na judovski praznik Pasho (Judje se takrat spominjajo rešitve iz štiristoletnega egiptovskega suženjstva), kar se je hitro razvedelo. Medtem ko je na oslici (znamenje miroljubnega kralja) jezdil v mesto, so ob poti stale množice ljudi, ki so ga pozdravljali ter na njegovo pot polagali palme, oljčne veje, cvetje (od tod "cvetna" nedelja) in svoje plašče. Ob tem so vzklikali tradicionalni pozdrav romarjem, ki so za praznik prihajali v Jeruzalem: »Hozana na višavah, blagoslovljen, ki prihaja v imenu Gospodovem.« 

Butare vseh oblik in velikosti

V spomin na to še danes ohranjamo običaj butaric, ki so lahko različnih oblik in velikosti. Tradicionalne slovenske butare so iz zelenja, povezanega v snop in okrašenega s pomarančami ali drugim sadjem in cvetjem. To zelenje se pri današnji sveti maši blagoslovi, kasneje pa sežge in njegov pepel naslednje uporabi pri obredu pepelnične srede prihodnje leto.

Praznik cvetne nedelje so obhajali že prvi kristjani, običaj delanja butar pa je Evropi razširjen od 9. stoletja dalje. Mnogokrat vasi in skupnosti poveže skupni trud, da bi ustvarili kar se da dolgo butaro (rekord presega 300 metrov), pogosta pa so tudi simbolična tekmovanja v najlepši ali največji butari.

butare01

Ker na dogodke, ki se jih spominjamo danes, ne moremo gledati brez njihovega cilja, Jezusove smrti in vstajenja, se pri maši že danes bere daljše poročilo o Jezusovem trpljenju – pasijon. Pogoste so tudi dramske uprizoritve pasijona.

Cvetna nedelja v družini

Običaji cvetne nedelje nudijo lepo priložnost za kvalitetno preživete družinske trenutke. Otrokom je lahko vznemirljiva dogodivščina, če se družina skupaj odpravi nabirat zelenje za butare in jih nato skupaj izdeluje (kako narediti butaro iz zelenja?). Družina lahko izdela eno butaro skupaj, lahko pa vsak otrok napravi svojo, na kar bodo še posebej ponosni. Vsekakor pa je otroški domišljiji najbolje prepustiti prosto pot.

Tudi sporočilo cvetne nedelje lahko otrokom približamo na različne načine. Lahko se pogovorimo o tem, kaj vse bi pripravili, če bi na obisk prišla pomembna osebnost. Kako bi okrasili stanovanje? Kaj bi pripravili za kosilo? Kakšen sprejem bi mu pripravili? Enako so se spraševali prebivalci Jeruzalema, ko je k njim prihajal Jezus. Oni so se odločili za pozdravljanje ob poti in postiljanjem njegove poti z zelenjem in plašči …

Z mlajšimi otroki lahko zaigramo dogodek Jezusovega vstopa v Jeruzalem. Naberimo palme in drugo zelenje ter si razdelimo vloge. Lahko jim ponudimo pobarvanko ali pa obiščemo živalski vrt in si ogledamo čisto pravo oslico …

S starejšimi otroki se lahko postavimo v vlogo Jezusa, ki je vedel, da ima pred seboj le še en teden življenja na zemlji. Kaj bi v takšnem primeru storili mi? Kaj bi želeli narediti v tem tednu? Sledi lahko pogovor o tem, kaj je v življenju zares pomembno in na katero mesto te vrednote postavljamo v našem življenju …

Želimo vam prijetno, družinsko cvetno nedeljo!


cvetna nedelja

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.