Današnji otroci tujci do narave

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Četrtek, 28. julij 2011, 6:31
Image
kids66

Nekoč je bilo otrokom v razvedrilo plezanje po drevesih, izdelava vodnega mlina … danes pa strmijo v osvetljene zaslone televizorjev in računalnikov. Urbanizacija je povzročila, da je številnim otrokom in mladim narava postala tuja.

Tako ne vidijo krompirja, kako raste. Vidijo le krompir na policah supermarketa.

Naši otroci visijo za računalniki, pošiljajo SMS-je, igrajo video igrice, gledajo televizijo, skratka živijo v virtualnem svetu. Otroci v razvitih državah preživijo 95% svojega prostega časa na računalniku ali pred televizijo.

Zdi se, da je pomanjkanje znanja eden od največjih krivcev, ki ogrožajo ohranjanje narave. Medtem ko se otroci učijo o recikliranju in o drugih ekoloških praksah v šolah, to v resnici težko povežejo s svojimi konkretnimi dejanji, če nikoli niso preživeli časa v naravi. Kako lahko zaščitiš nekaj, kar ne poznaš? Kako lahko zaščitiš nekaj, kar še nisi videl?

Brez angažiranosti staršev, da bi spremenili to pomanjkljivo povezanost z naravo, je samo vprašanje, koliko časa bo potreba po varovanju našega planeta še ostala v naši zavesti. Mi smo tisti, ki pri otrocih lahko spodbudimo zanimanje za naravo.

Pomanjkanje stika z naravo nima samo škodljivih posledic za okolje, pač pa tudi za naše otroke. Že samo pogled na zeleno travo in drevesa izboljša spomin, koncentracijo, psihično počutje…

Torej: Namesto da otroka odpeljete v igralnico v nakupovalnem centru, ga peljite na izlet v naravo. Namesto, da se doma zamoti z igranjem video igric, pojdita raziskovat na bližnji travnik. Namesto da zelenjavo kupite v supermarketu, jo vsaj nekaj pridelajte doma. (Če živite v bloku, lahko vsadite npr. zelišča).

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid