Božič

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 23. december 2010, 4:17
Image

Božič je najbolj priljubljen in drugi največji krščanski praznik. Praznujemo ga 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan.

Sveto pismo v Lukovem evangeliju pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. Ker nista mogla dobiti prenočišča, sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker drugega ležišča zanj nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljamo jaslice.

Na praznovanje božiča se pripravljamo cel advent, najbolj intenzivno pa v času božične devetdnevnice. Sveti večer nastopi 24. decembra zvečer, ko odzvoni Avemarija. Po stari krščanski navadi se praznovanje prične z blagoslavljanjem doma. Prenašanje kadila, kropljenje z blagoslovljeno vodo in prižiganjem luči simbolizirajo nov čas, ki je prišel s Kristusom. Kadilo simbolizira Kristusa, blagoslovljena voda pa ponazarja njegov blagoslov za življenje ljudi. Ob pol noči sledi polnočnica ali angelska maša, ki se začne z znamenito božično pesmijo Sveta noč.

Božič je je največji družinski praznik. Takrat ostanemo doma, v krogu svoje družine. Obiskom je namenjen naslednji dan, 26. december ali Štefanovo.

V oddaji Srce sta ste p. Christian Gostećnik in Igor Vovk pogovarjala prav o tem kaj je za družino božič.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Vikend za pare, ki čakajo otroka ... otroka pa ni in ni

13. do 15. december 2019

Frančiškanski samostan,
Nazarje

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana