Bodo sporno cepivo testirali na slovenskih dojenčkih?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Četrtek, 20. december 2012, 11:00
Image
cepljenje5

Cepljenje proti invazivnim pnevmokoknim okužbam, ki je še v fazi testiranja v državah tretjega sveta, namerava Slovenija – brez ustrezne javne razprave – čim prej uvrstiti v obvezni program cepljenja otrok. Kot kaže, hočejo odgovorni pritisniti ob zid in kaznovati še večje število staršev, ki bodo to cepljenje zagotovo množično odklanjali, saj ima porazne rezultate. Bodo kot korejski in filipinski zdaj tudi slovenski dojenčki poskusni zajčki farmacevtske industrije? Bomo oblasti dovolili samovoljno uvedbo novih obveznih cepiv brez vsakršnega soglasja staršev?

 

 

Odgovorni na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) in drugi vodilni v slovenski zdravstveni politiki se že več kot leto dni intenzivno pripravljajo na uvedbo novega obveznega cepljenja za dojenčke – proti pnevmokokom. V sedanjo shemo (29 doz obveznih cepiv do 6. leta) bodo skušali dodati 4 nove doze enega od dveh cepiv: Prevenar 13 (Wyeth/Pfizer) in Synflorix (GlaxoSmithKline). Z njima se sicer že cepi, a samoplačniško (v določenih okoliščinah tudi brezplačno). Če to cepljenje postane obvezno, naj bi zdravstveno blagajno olajšalo za okoli dva milijona evrov na leto.

Javnost opozarjamo na realno nevarnost, da Slovenija kot edina država EU omenjeno cepivo uvede represivno. V nekaterih državah ga plačujejo zdravstvene zavarovalnice (npr. Velika Britanija, Švica, Švedska, Norveška, Nizozemska, Luksemburg, Irska, Grčija, Danska, Madžarska, Ciper), drugod je delno samoplačniško ali se (kot v Sloveniji) brezplačno cepi le »otroke v tvegani skupini«. Ponekod programa cepljenja proti pnevmokokom nimajo (npr. Estonija, Litva, Latvija, Portugalska, Poljska, Bolgarija, Romunija). Nikjer v Evropi pa ni sistema, kjer bi zaradi neuporabe tega cepiva država starše pravno preganjala in finančno kaznovala.

Scenarij cepljenja pod kazensko prisilo se nam, če se bodo uresničili načrti IVZ, očitno obeta kmalu. Alenka Kraigher z IVZ je predlog konec novembra predstavila Zdravstvenemu svetu, organu, ki take odločitve sprejema in jih v potrditev predlaga Ministru za zdravje. Ker postopek poteka mimo javnosti in brez vsakršne partnerske komunikacije s starši, se zastavlja vprašanje, ali gre morda za nekakšen blitzkrieg – obračun, s katerim bi določeni krogi zdravstvene oblasti agresivno zatrli zelo glasne starševske zahteve po svobodi odločanja o cepljenju otrok.

Nejavnost postopka je najbrž povezana tudi s prikrivanjem varnostnega profila omenjenih cepiv, ki povzročata nadpovprečno veliko stranskih učinkov in imata za sabo etično sporne prakse testiranja:

 • 2009 je Nizozemski zdravstveni inštitut RIVM s trga umaknil nevarni lot cepiva Prevenar, po tem ko so v nekaj dneh po cepljenju s tem cepivom umrli trije dojenčki (1, 2)
 • 2011 so Japonci umaknili cepivi Prevenar in Acthib (Sanofi-Aventis) in uvedli preiskavo po smrtih štirih otrok, ki so jih cepili proti nekaterim oblikam pljučnice in meningitisa (3)
 • januarja 2012 je Argentina s 93.000 dolarji oglobila farmacevta GlaxoSmithKline zaradi nepravilnosti pri kliničnem testiranju cepiva Synflorix, v katerem je umrlo 14 dojenčkov, in razkrila neetične prakse farmacevtov, ki za potrebe kliničnih študij zlorabljajo neizobraženost in neinformiranost revnih slojev prebivalstva (4, 5)

Kot je razvidno s spletne strani ameriške vlade, v tretjem svetu še potekajo varnostna testiranja cepiva Synflorix (gre za študije, ko cepivo že dobi dovoljenje za uporabo). Na Filipinih bodo testiranja končali aprila 2015, v Koreji pa marca 2016. (6, 7)

Varnostne študije sploh še niso zaključene, Slovenija pa namerava to cepivo množično uporabiti na otrocih in staršem groziti, da otroke cepijo? Neetično je, da o tem naša država staršev sploh ni obvestila, čeprav izvaja postopke za uvrstitev pnevmokoknih cepiv v obvezni program.

cepljenje6

Prepričani smo, da skrivnostnost ni naključna, saj so znanstveni rezultati po desetletju mednarodnih praks izrazito neugodni in nenaklonjeni množičnemu cepljenju proti pnevmokokom. Poglejmo le nekatere izsledke, objavljene v najuglednejših znanstvenih revijah:

 • leta 2010 študija ugotovi, da so otroci, ki prejmejo cepiva proti vnetju ušes in sinusov, bolj verjetne žrtve nevarnih okužb, odpornih na antibiotike; tveganje super-okužbe je skoraj dvakrat višje kot pri otrocih, ki teh cepiv niso prejeli (9, 10)
 • leta 2008 španska študija zapiše alarmantne ugotovitve, da več otrok zboleva za okužbami s pnevmokoki po cepljenju kot pred uvedbo cepljenja (12)
 • leta 2012 pregledni znanstveni članek razkrije neučinkovitost 7-valentnega cepiva, ki je pri odpravljanju akutnih vnetij srednjega ušesa učinkovito le v 0-9% primerih (13)
 • leta 2006 znanstveniki ugotovijo, da uporaba cepiva Prevenar pri cepljenih otrocih povečuje prisotnost patogenih bakterij in tveganje okužb, večje je tudi tveganje okužb z bakterijami, odpornimi na antibiotike (14)
 • leta 2000 dr. Erdem Cantekin, profesor otolaringologije z Univerze v Pittsburghu v ZDA, mednarodno priznan strokovnjak, opozori, da pnevmokokno cepljenje ni zgodba o uspehu, da so domnevne prednosti močno pretirane in tveganja bistvena, cepljenje dojenčkov pa v najboljšem primeru medicinski eksperiment (15)

Ob vsem tem je očitno, da je tiha kampanja, ki jo, domnevamo, vodijo ključni ljudje IVZ v sodelovanju s farmacevti, zrela za podroben nadzor medijev in javnosti, morda tudi protikorupcijske komisije.

Odgovornim na Ministrstvu za zdravje, Inštitutu za varovanje zdravja, Zavodu za zdravstveno zavarovanje, članom Zdravstvenega sveta, pa tudi Zdravniški zbornici in združenju pediatrov ter Komisiji za preprečevanje korupcije, zastavljamo naslednja vprašanja:

 1. Ali smo otroci in starši v tej državi zgolj prisilni uporabniki novih in novih invazivnih medicinskih posegov brez vsakršne pravice soodločanja in brez pravice do ustreznega informiranja o njih?
 2. Bomo res kot edini v EU prostovoljno cepivo spremenili v še en državno-represivni ukrep z grožnjo kazenskih sankcij, namesto da bi končno demokratizirali totalitarni sistem cepljenja otrok?
 3. Bomo pod patronatom slovenske zdravstvene politike pnevmokokna cepiva testirali na slovenskih dojenčkih in koliko nam bodo za to plačali?
 4. Gre za vezano trgovino? Je država proizvajalcu GlaxoSmithKline obljubila obvezno cepljenje proti pnevmokokom v zameno za to, da ta korporacija preneha problematizirati potek javnih razpisov za cepivo proti HPV, ki je poleti prerasel v pravo farmacevtsko vojno? (16)
 5. Je IVZ pripravil izračune, kolikšni bodo stroški zdravljenja novih super-bakterijskih okužb, ki bodo tako kot v drugih državah zagotovo nastale po uvedbi množičnega cepljenja proti pnevmokokom?
 6. Kako bo obubožana zdravstvena blagajna, ki ji je zmanjkalo denarja za zdravila, davkoplačevalcem upravičila nove milijone evrov za neučinkovito in tvegano cepivo?

Čeprav nimamo vzvodov odločanja, poučeni in zaskrbljeni starši v Sloveniji ne moremo dovoliti, da bi farmacevtske družbe in medicinska oblast dominirale v razpravi o cepljenju. Ne dovolimo, da javnosti prikrijejo medicinske študije, kadar te ideološko ne ustrezajo doktrini ali škodijo prodaji cepiv. Ne dovolimo, da se pod preprogo pometejo negativne posledice cepljenja. Ne dovolimo, da se z našimi otroci ravna kot s poskusnimi zajčki. Zahtevamo partnersko vlogo pri odločanju o programu cepljenja slovenskih otrok!

 

*Viri:

(1) http://www.zentrum-der-gesundheit.de/pdf/impfstoff-verbot-japan-ia_03.pdf

(2) http://www.reuters.com/article/2009/11/05/dutch-deaths-pfizer-idUSL543122320091105

(3) http://www.delo.si/clanek/143173

(4) http://www.fiercevaccines.com/story/argentina-fines-gsk-93k-vaccine-trial/2012-01-04

(5) http://en.mercopress.com/2012/01/04/gsk-argentina-fined-for-experimenting-vaccines-in-babies-frompoor-families

(6) http://clinicaltrials.gov/show/NCT01248988

(7) http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01046097

(8) http://www.biomedcentral.com/1471-2431/9/14

(9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823436

(10) http://www.naturalnews.com/029824_vaccination_respiratory_infections.html

(11) http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/16/5/09-1223_article.htm

(12) http://cid.oxfordjournals.org/content/46/2/174.full

(13) http://cid.oxfordjournals.org/content/54/12/1765

(14) http://www.pediatricsdigest.mobi/content/117/5/1823.full

(15) http://www.nccn.net/~wwithin/prevnar4.htm

(16) http://www.24ur.com/novice/slovenija/farmacevtska-vojna-se-spreminja-v-farso.html

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana