Blagoslavljajmo svoje otroke

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 30. marec 2014, 5:00
Image
blagosloviti otroka
Si želite spremeniti življenja svojih otrok? Preprost korak, ki ga lahko storite, je ta, da začnete blagoslavljati svoje otroke. Od vseh "orodij", ki nam jih je Bog dal za vzgojo otrok, je ravno beseda najmočnejša.

Ste že kdaj slišali duhovnika, ko je blagoslavljal z naslednjimi besedami: »Blagoslovi naj te Gospod in te varuje. Razjasni naj svoj obraz nad teboj in ti bodi milostljiv. Obrne naj svoje obličje k tebi in ti da svoj mir.«

Ta prekrasni blagoslov se imenuje Aronov blagoslov in ga najdemo v Svetem pismu v Mojzesovi knjigi  (4 Mz 6,22-27). Bog Aronu (visoki duhovnik in Mojzesov brat) sam naroča, kako naj kliče blagoslova nad svoje ljudstvo.

Tudi mi kot starši lahko blagoslavljamo. Očetje in matere imamo privilegij in hkrati dolžnost blagoslavljati svoje otroke. Tako kot je Aron klical blagoslova nad svoje ljudstvo, smo starši poklicani, da kličemo božjega blagoslova nad svoje otroke, da jih bo Bog blagoslavljal in varoval.

Kako blagosloviti svoje otroke?

Načinov blagoslova je veliko. Lahko na otrokovo glavo položimo roke in kličemo blagoslova nanj. Lahko vzamemo blagoslovljeno vodo in z njo pokrižamo otroka. Ko naredimo znamenje križa, lahko preprosto rečemo: »Gospod Bog naj te blagoslovi in te varuje,« ali: »Bog naj te blagoslovi,« ali: »Bog naj te varuje,« ali: »Bog naj bo s teboj,« ali: »Bog naj te spremlja na tvoji poti« … Blagoslov je lahko povsem kratek in enostaven.

Kdaj blagoslavljati?

Otroke blagoslovite zvečer, preden gredo spat. To lahko začnete že, ko je dojenček še v trebuščku, in nadaljujete takoj po rojstvu otroka. Ni lepšega kot blagosloviti otroka, ko ga prvič stisnete v svoje naročje. Ko bo otrok večji, bo takšen način predstavljal lep obred pred spanjem in otroci si ne bodo več znali predstavljati, da bi šli spat brez tega.

Zelo dobrodošel je tudi jutranji blagoslov, preden odidete od doma. Takrat kličete božjega varstva nad otroka, da ga bo Bog spremljal in varoval, ko zapusti varno zavetje doma in odide ven v svet, ki je včasih poln nevarnosti.

Blagoslov ima neizmerno moč. Sama si ne predstavljam več slovesa ali odhoda v posteljo brez njega. In vidim, da tudi otrokom to ogromno pomeni, ko kar tekmujejo, kdo bo koga večkrat ali prej pokrižal.

Zato starši, začnimo blagoslavljati svoje otroke.  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.