9 korakov za mirnejše živce ob decembrskem obdarovanju ...

Polonca Sokol
Petek, 6. november 2015, 16:00
Image
trgovina bozic

»Pa ne tudi vi na iskreni.net!« ste vzkliknili, ko ste videli tole sliko in prebrali naslov, kajne? Tudi v meni situacija, ko me že v začetku novembra iz izložbe pozdravljata prikupen božiček in okrašena smrečica, izzove alergično reakcijo.

A je lahko veseli december (če ga že imenujemo tako in če že more biti) decembra, prosim?!

Toda medtem ko nas prehitro bombardiranje z decembrskim nakupovalnim kičem lahko odbija, pa ni tako slabo, če že zdaj pomislimo na decembrsko obdarovanje. Še posebej velja to za vse družine, kjer praznujemo Miklavža – do praznika tega priljubljenega svetnika je namreč še natančno mesec dni.

Naj si bo navada obdarovanja za vas nesmiselna, ste se morda z njo že sprijaznili, ali pa vam je obdarovati druge lepo, dejstvo je, da je december mesec obiskov, praznovanj, srečanj in vsaj Miklavža, če ne še kakega drugega strica z belo brado.

Za darila lahko zapravimo visoke zneske (nekateri celo vzamejo kredit!), a s pametnim načrtovanjem lahko ta znesek bistveno zmanjšamo. Pa ne za ceno manjšega veselja obdarovanca.

Najslabše od vsega je, če na koncu zmanjka časa za pripravo, pa se spotoma, ko hitite na obisk ustavite še v trgovini, kupite nekaj na hitro, pa še darilno vrečko in to je to. Preplačano, pa še nekoristno. Z izgovorom: »Namen je bil.«

Da se to ne bi zgodilo, vam ponujamo 9 korakov, ki vam bodo obdarovanje olajšali:

1. Kdo so obdarovanci in koliko jih je?

Najbrž se vsakemu zgodi, da načrtuje darila za svoje najbližje. Potem je morda v načrtu še kakšno darilo za prijatelje, na koncu pa nam ostane še nekaj ljudi / družin, ki so deležni »flaše vina in bonboniere«. Ampak koliko bolje je obdarovanca zares razveseliti!

2. Postavite proračun

Poskusite ujeti razmerje med tem, s čim bi radi obdarovali svoje prijatelje, in tem, koliko financ zmorete za to nameniti.

3. Vzemite si večer za razmislek, kaj bi obdarovancem želeli letos podariti

Morda ste celo leto pripravljali material (čaj, marmelado) in je vse, kar boste zapravili le ovojni papri in čas, da boste vse lepo aranžirali? Ali pa boste tokrat kupili kaj uporabnega?

4. Storite to v teh dneh!

Ne čakajte na december, ko bo šlo že za nohte, se bo morda pokvaril še avto ali pa bodo zboleli otroci. Če boste kupovali darila, imate zdaj priložnost, da v miru pobrskate po internetu. Če boste naročali prek interneta iz tujine, naročite dovolj zgodaj, da paket pravočasno prispe.

5. Izkoristite popust, preden popust izkoristi vas! 

Popusti so magnet in zato moramo biti pri njih previdni – hitro nas lahko zavedejo, da kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo. Če pa si je otrok zaželel popularno igračko (take so seveda najdražje), pa je smiselno počakati do prvih Miklavževih popustov (v tem primeru vas popust ne zavede, temveč vam dejansko koristi). Vendar pa ni potrebno skakanje od ene do druge trgovine. Moja izkušnja je, da imajo konkretne igrače v času Miklavževih popustov v vseh trgovinah skoraj enake cene.

6. Zavijte darila!

Zavita darila imajo poseben čar. Vendar vam zavijanje vzame nekaj časa. Naj vam pri tem pomagajo otroci. Celo papir lahko okrasijo oni. Odtisnejo lahko svoje rokice ali pa naredijo štampiljke iz krompirja. Zavito darilo vam pomaga tudi pri tem, da vas ne premami potrošniški duh in bi za obdarovanca kupili »samo še tole«.

7. Označite darila

Ne pozabite tudi napisati, komu je darilo namenjeno, in zabeležiti, kaj ste zavili. Pa nikar ne napišite samo »Mojca«.  Še posebej, če je Mojca vaša nečakinja, teta in še tašča.

8. Vzemite si čas za izdelavo domačih daril

Pravočasna priprava na obdarovanje je koristna tudi zato, ker vam daje čas za izdelavo daril, ki jih lahko pripravite doma. Poiščite recept. Boste izdelovali milo? Poizkusite! Boste letos šivali? Razvlecite že končno šivalni stroj, ki vas čaka ...

9. Kupite darila, ki jih boste izbrali sami!

Morda najpomembnejša prednost pravočasnega načrtovanja je v tem, da boste kupili taka darila, kot jih boste vi izbrali, kot ste se vi odločili, in ne tisto, kar vam svetujejo oglasi …

Pa veselo načrtovanje z veliko domišljije želim!

Foto: commons.wikimedia.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor