7 nasvetov za molitev z majhnimi otroki

Mojca Koren Lapajne
Nedelja, 14. avgust 2016, 5:52
Image
vecerna molitev
Z molitvijo se otroci najverjetneje prvič srečajo preko nas, staršev. Zato je pomembno, kako jim jo predstavimo. Preko nje se namreč začne graditi njihov odnos z Bogom in gotovo si želimo, da bi to doživljali kot pozitivno izkušnjo.

Kratke, preproste molitve so v naš vsakdan vpete preko celega dne. Vzamejo nam morda minuto časa, toda gre za obrede, zaradi katerih se počutimo bolj povezani med seboj in z Bogom.

Preden se zjutraj poslovimo, drug drugega vedno pokrižamo. »Naj te Jezus blagoslovi,« je enostaven stavek z globokim pomenom, zaradi katerega lažje in z zaupanjem odidemo vsak posebej svojemu dnevu naproti.

Ne uporabljajmo zapletenih obrazcev, temveč ohranimo vso preprostost molitve. Naj bo otroku prijetno, saj so to njegova prva srečanja z Bogom.

Kadar se skupaj kam odpravimo z avtom, je že samoumevno, da se priporočimo zavetniku voznikov. Čisto na kratko in na cesti se počutimo mnogo varneje: »Sveti Krištof – prosi za nas.«

Če ne drugega, je: »Bog požegnaj!« pred jedjo že tako ukoreninjen, da se že otroci med seboj opominjajo, naj še ne pričnejo jesti pred tem kratkim blagoslovom. Navadno se še zahvalimo in zmolimo kakšno poznano molitev, toda tudi zgolj to nas spomni, da hrana na mizi – od surovin do priprave - ni samoumevna.

Naša glavna skupna molitev pa je ob koncu dneva. Najini otroci in midva skupaj z njimi jo potrebujemo. Kako molimo skupaj?

Molitev z otroki, posebej večerna, ni vedno enostavna. Nekaj preprostih nasvetov, ki so zrasli iz prakse, pa jo bo gotovo naredilo prijetno:

  1. Večkrat se zgodi, da nekdo ne želi sodelovati. In to je čisto v redu. Če otrok ni pri volji, ga nikoli ne siliva, ga pa prosiva, da se v tem času igra v tišini, morda v sosednji sobi, in nas ne moti s skakanjem okoli mize. Skoraj vedno se je zgodilo, da se je kasneje pridružil.
  2. Ne uporabljajmo zapletenih obrazcev, temveč ohranimo vso preprostost molitve. Naj bo otroku prijetno, saj so to njegova prva srečanja z Bogom. Molitev naj bo sprva predvsem sproščen pogovor, pesem (otroci obožujejo pesmi s ploskanjem ali kazanjem gest), preprost molitveni obrazec (kot je Sveti angel). Otroci obožujejo zgodbe, zato izkoristite to za branje iz Svetega pisma, primernega za otroke, ali pripovedovanje teh zgodb. Med pripovedovanjem jim lahko pripravimo pobarvanko na to temo (gradiva je z malo iznajdljivosti na internetu mogoče najti ogromno).
  3. Upoštevajmo nivo zrelosti in razmišljanja otroka. Ne sprašujmo in ne pogovarjajmo se o zapletenih stvareh. Izbirajmo enostavne zgodbe, ki so otroku blizu, na primer iz Jezusovega otroštva.
  4. Molitev naj bo dolga toliko, kolikor ustreza otroku. Ko začutimo, da ima dovolj ter da ga sodelovanje dolgočasi, preprosto zaključimo.Otroci naj nam sedijo v naročju, držimo se za roke. Tako bo otrokom že misel na molitev prijetna.
  5. Ustvarimo primerno ozračje. Ugasnimo televizijo, luči, morda bo otroke motil celo hrup pomivalnega stroja. Prižgimo svečko, prižgimo jih več, če to pritegne otrokovo pozornost. Izberimo primeren prostor, kjer se počutimo udobno. Če za otroke družinska miza ne zagotavlja, da bodo sedeli zanjo, se posedimo na tla v dnevni sobi.
  6. Molitev ob koncu dneva naj bo nekaj, česar se veselimo, in ne nekaj, kar nam je v breme. Otroci naj nam sedijo v naročju, držimo se za roke. Tako bo otrokom že misel na molitev prijetna.
  7. Ne pričakujmo preveč od sebe in otrok. Včasih je večerna molitev tako doživeta, da še dolgo greje srca. Spet drugič je otroke nemogoče umiriti in jih pripraviti do sodelovanja. Toda zaradi tega se ni vredno prerekati. Molitev je namenjena temu, da zbližuje, in ne temu, da v odnose vnaša nemir. Nasmejmo se in zaključimo, naslednji dan bo gotovo bolje.

Predvsem pa – med molitvijo je med nami Jezus. »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi« (Mt 18,20). Da nas umiri, potolaži, razveseli. Prepustimo se Mu!

Foto: christianity.about.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.