6 lončnic, ki čistijo zrak

Polonca Sokol
Sreda, 19. marec 2014, 5:00
Image

Ali tudi vam včasih teme o onesnaženem zraku jemljejo optimizem? Pa se zavedate, da imamo včasih v hišah še mnogo bolj onesnažen zrak, kot je na prostem?
 
 

 
 
 
Pri tem, da imamo v stanovanju čistejši zrak, nam lahko pomaga redno zračenje, občasno prižiganje svečk oz. uporaba eteričnih olj v izparilniku (še posebej priporočljivo, kadar kdo od družinskih članov zboli). Preizkušeno se v izparilniku dobro obnese eterično olje čajevca in eterično olje sivke - oba namreč delujeta antiseptično). Obstajajo pa tudi številne rastline, ki absorbirajo škodljive snovi in tako prečiščujejo zrak. Nekaj jih predstavljamo v nadaljevanju: 
 
1. Bambusova palma odstranjuje formaldehid*, obnaša pa se tudi kot naravni "vlažilec" zraka.

2. Taščin jezik absorbira formaldehid in dušikove okside, ki so eni glavnih onesnaževalcev zraka.

3. Palme Aracea so ene najboljših rastlin za splošno čistočo zraka. 

4. Živkasta kosmulja (Chlorophytum comosum) je odlična sobna rastlina, ki odstranjuje ogljikov monoksid in druge toskine. NASA jo je označila kot eno od treh rastlin, ki so najboljše za odstranjevanje formaldehida iz zraka.

5. Spatifili čistijo "vse". Pogosto jih namestijo v kopalnice in pralnice, saj uničuje celo spore plesni. Tudi te odstranjujejo formaldehid in trikloroetilen. So pa strupene za hišne ljubljenčke.

6. Gerbere niso samo lepe - iz zraka odstranjujejo benzen**. Znane so tudi, da pomagajo pri boljšem spancu, saj iz zraka odstranjujejo ogljikov dioksid, tekom noči pa sprostijo veliko kiska. 

 

* Formaldehid je dezinfekcijsko sredstvo, uporablja se kot konervans za cepiva, za fiksacijo razvitih fotografij, izhlapeva pri izgorevanju organskih snovi (bencina, bioplina ...), uporablja se ga tudi v gradbeništvu. V stanovanju ga najdete v: oblazinjenem in lepljenem pohištvu, talnih oblogah, stenskih barvah, lakih in drugih sredstvih za zaščito lesa, kozmetiki, plinskih štedilnikih ... Formaldehid je toksičen, alergen, kancerogen in mutagen.

** Benzen se nahaja v umetnih aromah (dišave v avtu, razni osvežilci zraka ...), v pohištvu in talnih oblogah iz industrijskega lesa in v večini ostalih materialov, ki so našteti že pri formaldehidu. Dolgotrajno izpostavljanje benzenu povzroča okvare jeter, ledvic, pljuč, srca, možganov, DNK in kromosomov. Prva poročila, da povzroča raka, so iz leta 1920.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor