5 pozitivnih učinkov, ki jih ima vera v Boga na vašega otroka

Eva Strajnar
Nedelja, 2. april 2017, 5:21
Image
Child-Faith
Veruješ v Boga? In še otroke obremenjuješ z vsem tem. Vsak teden k maši? Dnevna molitev? Samo pereš jim glavo, to jim čisto nič ne koristi.

Poznate podobne opazke, ki ste jih deležni v vaši okolici? Sama večkrat naletim nanje. Morda smo kdaj pa kdaj v dvomih tudi sami. Seveda, ko otroci odraščajo, je včasih prav naporno hoditi k maši in vpeljevati molitev v dnevni urnik. In se vprašamo, če ne bi morda še malo počakali z vsem skupaj?

A vera ima v življenju človeka izjemen pomen. Ste vedeli, da so verni ljudje srečnejši in bolj umirjeni? Zbrali smo pet pozitivnih učinkov, ki jih ima vera v Boga na vašega otroka. Da boste vedeli, da ste na pravi poti.

Jim daje upaje

Viktor Frankl je bil avstrijski nevrolog in psihiater. Njegove korenine so bile judovske, zato so ga leta 1942 skupaj z ženo in njegovimi starši odpeljali v koncentracijsko taborišče. Ker so opazili njegov talent za psihoterapijo, so ga uporabili, da je pomagal tistim, ki so potrebovali psihiatrično pomoč. Preko dela je ugotavljal, da so preživeli zgolj tisti, ki so imeli smisel v življenju, ki pa jim ga je mnogokrat dajala vera.

Vera prinaša novico, da smo odrešeni, da obstaja smisel in da smrt predstavlja nov začetek. Če otroku znamo posredovati vero v Kristusa na prvi način, bo tudi v težkih trenutkih vedel, kaj je njegov smisel, kam naj se obrne. In bo imel upanje.

Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje. (Jer 29,11)

Spodbuja skrb za lastno zdravje

V študiji, ki so jo naredili leta 1998 na univerzi v Kaliforniji, ZDA, so ugotovili, da redni obiskovalci nedeljskega bogoslužja bolj skrbijo za svoje preventivno zdravje. Številne raziskave kažejo, da je redno obiskovanje bogoslužja povezano z večjo skrbjo za zdravje. Ljudje, ki redno hodijo k bogoslužju, razvijejo bolj zdrave življenjske navade, ki vključujejo manj kajenja, pitja alkohola in uporabe drog. 

Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? (1 Kor 6,19)

Spodbuja, da postanejo boljši

Vera uči, da so odnosi pomembnejši od stvari. Da je pomoč bližnjemu lepa in da je nesebično dajanje pomembno. Raziskave kažejo, da pomoč bližnjemu poveča zadovoljstvo in deluje na zdravje preventivno. Vera spodbuja, da pomagamo bližnjemu, da delamo dobra dela. Otroci, ki  se naučijo tega že zelo zgodaj, so tudi kasneje v življenju bolj zadovoljni in srečni.

Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. (Mr 12,31)

Spodbuja optimizem

Božja beseda nas spodbuja, naj bomo vedno veseli, ne glede na vse, saj smo odrešeni v Jezusu. Varnost in upanje prinašata veselje in optimizem. Otroci, ki to velikokrat slišijo, to tudi ponotranjijo. Zaradi velike Kristusove ljubezni do nas, tudi sami spoznavajo nesebično ljubezen in lažje verjamejo v dobro.

Učenci pa so bili polni veselja in Svetega Duha. (Apd 13,52)

Zmanjša strah in skrb

Verjeli ali ne, strah je eden izmed najpogostejših povzročiteljev bolezni, tako fizičnih kot psihičnih. Znani pisatelj Mark Twain je na smrtni postelji rekel: »Star sem in imel sem mnogo skrbi in težav – večino takšnih, ki se niso nikoli zgodile.« V življenju je mnogokrat tako, skrbi in vznemirja nas mnogo stvari. Jezus nas vabi, da preložimo skrb nanj. Sveto pismo o nas na mnogih mestih vabi: ne bojte se. Ko sami živimo takšno življenje, tudi otroci počasi prevzamejo naše vedenje in začnejo zaupati, se ne bati, predvsem pa prelagati skrbi na Boga.

Glej, Bog je moja rešitev, zaupam in se ne bojim. (Iz 12,2)

Foto: calvaryojai.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.