Pediatri kršijo otrokove pravice?

Starši, pred cepljenjem otroka dosledno zahtevajte navodila! (sporočilo za medije ob tednu otroka) Pediatri v slovenskih zdravstvenih domovih kršijo pravico otrok in njihovih staršev, da pred obveznim cepljenjem prejmejo navodila o uporabi cepiv in se poučijo o stranskih učinkih – Ob tednu otroka javno pozivamo vlado, ministra za zdravje, pediatre, varuha pacientovih pravic, varuhinjo človekovih pravic in še posebej starše k ukrepom, da se s to grobo kršitvijo nemudoma preneha!

Starša trimesečnega dojenčka M. V. sta v enem od slovenskih zdravstvenih domov želela dobiti navodila za uporabo cepiva, da bi jih pred cepljenjem otroka skrbno prebrala, a jima zdravnica ni ugodila. Prav tako nista dobila odgovora na nobeno od vprašanj, ki sta jih v zvezi s stranskimi učinki postavila zato, ker je njun starejši otrok utrpel resne posledice po cepljenju. Starša sta se ogorčena obrnila na društvo Svood, prepričana, da je bila otroku in njima kršena temeljna pravica informirati se o vsebini farmacevtskega izdelka, za katerega vesta, da lahko povzroča tudi hude stranske učinke.

Starša (identitete zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo razkriti, sta pa pripravljena javno komunicirati prek društva Svood) pravita, da zdravnica ni le odklonila izročitve navodil o uporabi cepiva, ampak jima ni hotela pojasniti niti tega, s cepivom katerega proizvajalca bo cepljen njun otrok in ali je mogoče dojenčka testirati na sestavine cepiva.

Ta praksa ni nova, staršem je v slovenskem zdravstvu sistemsko odvzeta možnost, da bi se ustrezno informirali o cepljenju svojega otroka tam, kjer se le-to izvaja – v pediatričnih ambulantah, opozarja društvo Svood, ki se zavzema za svobodo odločanja o pomembnih vprašanjih za zdravje in življenje. Praksa staršev, ki v društvu delujejo od leta 2000, kaže, da pediatri navodil za uporabo cepiv staršem ne izročajo niti po opravljanjem cepljenju, kaj šele pred njim, kar bi bilo nujno, edino etično in kar proizvajalci cepiv tudi načrtujejo, ko cepivom priložijo posebna navodila za zdravnike in posebna za starše. »Navodilo je nujno, brez njega so grobo kršene pravice otrok, še zdaleč pa seveda ni edini pogoj, da bi bili starši o posegu ustrezno informirani. Nekateri pediatri na zahtevo staršev navodilo na koncu vendarle izročijo, kar je seveda prepozno, večina pa to temeljno pravico do informiranosti namerno prezre,« pojasni Primož Verbič, predsednik društva Svood. »Vemo, da imajo farmacevtski izdelki po zakonu vedno priložena navodila o uporabi, vsak oglas nas poziva, naj jih natančno preberemo in naj glede stranskih učinkov postavljamo vprašanja zdravniku ali farmacevtu. Pri najmlajših in najbolj ranljivih – pri otrocih, ki v Sloveniji prejmejo prek 30 obveznih doz cepiv – pa zdravniki to pravilo že 20 let sistematično kršijo, poudarja Verbič.

Društvo Svood ob tednu otroka zato javno poziva vse starše, naj bodo pozorni na otrokovo in svojo pravico in naj pred cepljenjem od zdravnika dosledno zahtevajo navodila o uporabi cepiv ter si jih pozorno preberejo. Svood poziva vse slovenske pediatre, naj staršem začno nemudoma izročati originalna proizvajalčeva navodila o uporabi cepiva, in sicer skupaj z vabilom na cepljenje oziroma najmanj 2 dni pred načrtovanim cepljenjem otroka.

Navodila za uporabo cepiv so sestavni del vsakega odmerka cepiva. V njih je navedeno ime cepiva, bolezen, proti kateri se cepi, sestavine, alergijska in bolezenska stanja, ki niso združljiva s cepljenjem, stranski učinki cepiv, ki se lahko pojavijo v nekaj urah in dnevih, pa tudi dolgoročni stranski učinki, do katerih lahko po študijah proizvajalca pride tedne, mesece ali celo leta kasneje. »Če starši osnovnih, že tako skopih informacij o proizvajalčevih opozorilih in študijah sploh ne dobijo in ne preberejo, je zelo verjetno, da stranskih učinkov v mnogih primerih ne bodo ustrezno prepoznali in o njih ne bodo znali obvestiti zdravnika, vse to na škodo otrokovega zdravja,« pravi Primož Verbič.

Če bi starša enoletnega S. B. pri pediatru dobila in prebrala navodila o uporabi cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, kjer je kot možen stranski učinek naveden tudi nenavaden kričeč (strokovno imenovan encefalitični) jok, bi verjetno lahko hitreje prepoznala otrokove izjemno resne zdravstvene težave in nanje opozorila pediatra, sta povedala starša. Šele po več letih so medicinske preiskave ugotovile, da je bil njun deček prizadet zaradi verjetnega vnetja možganov po cepljenju (t. i. postcepilnega encefalitisa) in da je prišlo do poškodb več otrokovih možganskih centrov. Društvo Svood, ki že dvanajsto leto zbira opažanja staršev glede cepiv, ugotavlja, da podobni primeri v Sloveniji niso redkost.

Poziv, ki ga naslavljamo na pediatre in ministrstvo za zdravje, je preprost, izvedljiv takoj, brez vsakršnih stroškov in dodatnega dela za zdravnike, za izvajanje pa bi zlahka poskrbela tudi vlada, ki opravlja le tekoče posle. Varuhinjo človekovih pravic in varuha pacientovih pravic pozivamo, naj se do tega problema javno opredelita.

Društvo Svood napoveduje nadaljnji javni pritisk staršev, dokler zdravstveni domovi ne bodo poskrbeli, da bodo pediatri staršem dosledno izročali navodila o uporabi cepiv, ki jih je v ta namen predvidel proizvajalec, jim omogočili vsaj minimalni čas za seznanjenje s to temeljno informacijo in jim odgovorili na vsa zastavljena vprašanja v zvezi s cepljenjem.

Pojasnila in več informacij lahko dobite pri predsedniku društva Svood Primožu Verbiču, tel. 040 319 744, e-pošta: info@svood.si

4.6
14 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.