Kaj prinaša prenovljeni spletni portal iskreni.net?

Uredništvo iskreni.net
Petek, 13. april 2018, 17:18
Image
Dragi bralke in bralci!

Pred vami je nov portal iskreni.net. Malo manj kot 14 let po nastanku je doživel četrto prenovo, skupaj z izvirnim portalom iz leta 2004 je torej pred vami peta različica iskreni.net.

Lahko rečemo, da je bila tokratna prenova portala od vseh doslej najbolj obsežna, pa tudi najbolj tehnično in vsebinsko zahtevna. In tudi trajala je najdlje. Če smo od začetka portala leta 2004 do leta 2011 izpeljali v 7 letih kar tri prenove, pa je na naslednjo prenovo bilo potrebno počakati ravno toliko, 7 let.

Na eni strani bi lahko rekli, da je prejšnji portal, ki nas je spremljal od leta 2011, dolgo in dobro »zdržal«. Vendar vam moramo priznati, da smo si želeli nove podobe portala že prej kot po sedmih letih in smo že kar nekaj časa snovali prenovo.

Toda stvari v svetu interneta so se zadnja leta spreminjale izredno hitro, še posebej s porastom spletne komunikacije prek mobilnih naprav, ki je radikalno spremenila bralno izkušnjo. In zgodilo se nam je, da smo bili s prenovo že na pol poti, pa smo ugotovili, da nas je čas prehitel :). Zato smo zastavljene koncepte opustili in se potrudili znova stopiti v korak s časom.

Verjamemo, da nam je s spletnim portalom, ki vam ga tokrat predstavljamo, to tudi uspelo.

Kaj je za vas najbolj novo, boste seveda najbolje začutili sami. Mi, ki smo prenovo ustvarjali, pa ključne novosti vidimo v naslednjih točkah:

1. Nova bralna izkušnja

Najpomembnejša je nova bralna izkušnja, prilagojena sodobni uporabi interneta. Črke so večje, razmiki med vrsticami in odstavki višji, večje so tudi fotografije in naslovi, citati opaznejši. Branje na novem portalu res lepo »teče«. Spletna stran je zdaj prilagojena tudi za branje na mobilnih napravah.

2. Nova struktura strani

Nova struktura strani je posledica temeljitega premisleka o namenu portala iskreni.net. V preteklih letih so bile na portalu v ospredju družinske vsebine. A vendar iskreni.net ni bil samo portal, ampak družinska organizacija, ki je se iz njega razvila.

Čutili smo, da stari iskreni.net premalo predstavlja celoto družinske organizacije, da bralec, ki obišče naš portal, premalo dobi občutek celote.

Vzporedno s prenovo je potekalo razločevanje o spremembi imena. Iz »iskreni.net smo postali »Iskreni«V glavi spletne strani je tako opazen nov logotip, ki je logotip družinske organizacije Iskreni in ne ime spletnega portala.

Na naslovni strani in na novi spletni strani Zavoda Iskreni pa potem v horizontalnih plasteh najdete vse, kar delamo pri Iskreni: družinske vsebine iskreni.net, družbene vsebine domovina.je, novice Iskreni, skupnost Iskreni, predstavitev medijev, programov in Festivala družin, predstavitev vodstva Zavoda Iskreni, zbiranje donacij za uresničevanje našega poslanstva ... V prihodnosti pa bomo med te plasti umestili še »trgovino z zgodbo Iskreni« in vsebine IskreniPLUS, ki ga še prenavljamo.

3. Nova organizacija vsebin

Nov portal iskreni.net prinaša tudi povsem novo organizacijo več kot 4.500 vsebin, ki smo jih prenesli s starega portala.

Da bi vam olajšali iskanje po področjih in tematikah, ki vas zanimajo, ter tako naredili bolje dostopen naš arhiv, smo poskrbeli smo za novo razvrstitev v temeljna področja in kategorije ter s pomočjo tagov (oznak) označili ožje tematike, ki vam jih na različnih mestih na portalu ponujamo prek modula »Razišči«. Več si lahko preberete tukaj.

K branju povezanih vsebin pa vas spodbujamo tudi s sodobnejšim modulom »Preberite še«.

4. Nova tehnična platforma

In še ena stvar, ki se od zunaj ne vidi. Našo spletno stran smo preselili na tehnično platformo Drupal, da bi strani omogočila stabilnejše in hitrejše delovanje, urednikom in avtorjem pa bolj prijazno urejanje spletne strani in vsebin na njej.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.