Živeti tukaj in sedaj

Torek, 5. februar 2013, 12:00
Image
thinking-of-the-past
Ste se kdaj že vprašali, koliko zares živite sedanjost? Večina ljudi se pogosto sooča s klasično težavo, ko misli uhajajo v prihodnost in preteklost, le v sedanjosti jih nikoli ni …

Včasih pa nam sedanji trenutek ugrabijo tudi slabe izkušnje preteklosti. Dovolj je le drobna podobnost in že se prebudijo težki spomini, ki lahko, če jih ne vsaj razumsko ločimo od sedanjosti, začno močno usmerjati naše trenutno življenje.

Kar nekaj raziskav v povezavi s človeškimi možgani, narejenimi v zadnjem desetletju, osvetljujejo dejstvo, kako naše pretekle izkušnje in želja, da bi se izognili novi bolečini, v naših možganih ustvarjata nove nevronske poti. Človeški možgani so zasnovani tako, da nam v prvi vrsti pomagajo preživeti vsako nevarnost. Prav zato so v prisotnosti nevarnosti razvili najrazličnejše obrambne mehanizme, ki so nam nekoč pomagale preživeti, v trenutnih situacijah pa nas pogosto ovirajo.

Možgani vse trenutno dogajanje »skenirajo« preko izkušenj, ki so jih doživeli. Več kot je bilo negativnih, ki so se usidrale v naš spomin, hitreje bodo sedanjost prebrali z vidika pretekle slabe izkušnje. Tako bo vsak najmanjši dejavnik, ki bo kakorkoli spominjal na preteklo izkušnjo, prebudil obrambno reakcijo.

Kaj storiti?

Dokler se ljudje spontano in nezavedno izogibamo vsemu, kar lahko prebudi boleč spomin, se polje našega sedanjega trenutka močno zoži. To pa prepreči, da bi »tukaj in sedaj« začutili pristno in spontano veselje, povezanost in srečo.

Zlasti težke izkušnje preteklosti se da ozavestiti. S tem možganom preprečimo, da bi se vedno znova odzvali tako, kot so se nekoč – pripravili na boj, beg ali pa povzročili zamrznitev. In to kljub temu da je sedanje dogajanje popolnoma drugačno od boleče izkušnje preteklosti.

Ko se torej zavestno »prestavljamo« v sedanji trenutek, se tudi možgani trenirajo in vzpostavljajo nove nevronske poti, ki pa so tokrat utemeljene na prijetnih dražljajih.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid