Vrtnice se skozi mesec junij vijejo naravnost v Jezusovo srce

Mateja Kropec Šega
Četrtek, 11. junij 2020, 5:00
Image
Eden do jezikov, ki mi je zelo blizu, je jezik rož. In če maj močno, a sveže diši po nedolžno belih šmarnicah, potem je mesec junij mesec težjih vonjav in močnejših barv. Medtem ko se maja v mislih in molitvah izročamo Mariji, Božji materi, je junij mesec, ko v molitvah romamo k njenemu sinu, v Njegovo brezmadežno srce.

Preko Marije k Jezusu

Kot ženski in mami mi je Marija seveda blizu. Navdušuje me njeno toplo in čuteče materinsko srce, nedosegljiv ideal se mi zdita njen molk in premišljevanje v srcu, izreden zgled mi je v svojem zaupanju Da te ima nekdo rad, je ljubljenemu otroku pač precej lahko razumeti.v Boga in njen večni odgovor – DA. Priznam, všeč so mi tudi Marijine pesmi in v veliko veselje mi je, ko jih doma prepevamo. Letos, ko je bilo, kot je pač bilo, smo si uspeli narediti zares lepe šmarnice doma. Našli smo celo note za poseben napev litanij, ki sem jih prepevala v mladih letih in sem jih iskala kar nekaj let. Molitve smo posvečali svojim dragim v njihovih raznolikih potrebah. In maj je minil.

Koledar smo obrnili in dehteče šmarnice v družinskem molitvenem kotičku so zamenjali cvetovi in bogat vonj vrtnic. Prišel je čas, ko svojo pozornost in češčenje namenjamo Marijinemu Sinu in njegovemu presvetemu Srcu.

Povabilo v Jezusovo srce

Junij nam s svojima dvema, Jezusu posvečenima prazničnima dnevoma – praznik Srca Jezusovega in svetega Rešnjega telesa in krvi, pomaga, da se v svoji človeški revščini lažje in globlje zavemo lepote, ki nas čaka v srcu našega Boga. Le na povabilo se je treba odzvati in vstopiti! 

In če je Marija v svoji deviškosti vsa nežna in blaga, veje iz Jezusovega srca pravi strastni vihar ljubezni do nas. Vrtnice se v Cerkvi molijo že skoraj dve stoletji. Nikoli pa niso zaživele tako kot recimo šmarnična pobožnost. Razumeti Marijo, človeka, je pač, čeprav je bila sveta, veliko lažje, kot razumeti globino srca Božjega sina.

Kako to bogastvo pokazati otrokom?

Še težje je to globino razumljivo predstaviti otrokom. Kako le, če je še odrasli težko doumemo. Midva z možem sva se ob takih trenutkih z majhnimi otroki sprva zatekala v učinek zgleda. Otroci se učijo z opazovanjem in poskusi posnemanja. Na to sva stavila tudi tukaj. Ko so več razumeli, začenjali Verjetno nekaj zares razumeš šele takrat, ko znaš to tako poenostaviti, da vse skupaj nagovori in prevzame tudi otroka.spraševati, se pogovarjati, je bil spoštljiv odnos do Jezusovega srca tako na nek način že ponotranjen. Da te ima nekdo rad, je ljubljenemu otroku pač precej lahko razumeti. 

Z zorenjem otroških misli in razumevanja se je seveda večala tudi paleta možnosti, kako Jezusovo ljubezen predstaviti in se o njej pogovarjati z otrokom. Tovrstni pogovori nudijo lepo priložnost za to, da kot odrasel intenzivneje zoriš in si na novo razjasnjuješ pogled na Sveto trojico, Očeta, Sina in Svetega Duha. Kajti velik razkorak je med tem, da nekaj v sebi razumeš in tem, da znaš to podati otrokom na njim razumljiv način. Verjetno nekaj zares razumeš šele takrat, ko znaš to tako poenostaviti, da vse skupaj nagovori in prevzame tudi otroka. Kar bi bilo neizmerno težko, če ne bi imeli velike pomoči v obliki otroškega naravnega čutenja in zanimanja za sveto ter zaupanja v pomoč Jezusovega srca. In tako se sklene krog.

Za vsak trenutek, ko čutimo Božjo ljubezen, se je vredno potruditi

Junij se je komaj dobro začel. Še kar nekaj dni ostaja, da se skušamo približati skrivnosti Ljubezni, ki je za vsakega od nas dala življenje. Kakšen dan bomo prišli globlje v ljubeče Srce, kakšen dan ostali čisto zunaj. Ampak za vsak trenutek občutenja ljubljenosti od Boga, se splača potruditi. Kajti to je tista temeljna potreba, iz katere živimo. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.