Vas menstruacije bolijo za umret? To je 6 znakov, da imate morda endometriozo

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 13. marec 2019, 5:30
Image
Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi. Čeprav je to bolezen, ki pogosto vključuje zelo hude bolečine, ki opazno prizadenejo kakovost življenja, še vedno traja leta in leta, preden jo diagnosticirajo.

Endometrioza je kronična vnetna bolezen, ki prizadene približno 10% žensk v rodnem obdobju. Do nje pride, ker se celice maternične sluznice (endometrija) razrasejo po drugih delih telesa, npr. v jajcevodih, na jajčnikih, v medenični votlini. Te celice se, čeprav niso v maternici, obnašajo enako kot bi se v maternici. Istočasno ko se debeli maternična sluznica, raste in se debeli tudi endometrijsko tkivo. Ko se maternična sluznica odlušči in pride do menstruacije, se enako zgodi tudi z endometrioznim tkivom, le da tu kri nima kam odteči. Zato lahko zaostaja v trebušni votlini, kar privede do cist na jajčnikih ali v trebušni votlini in »zlepljanja« trebušnih organov. To pa lahko privede do hudih bolečin.

Kaj jo povzroča?

Pravega vzroka ne poznamo, obstaja pa več teorij. Najbolj verjetna je teorija o retrogradni menstruaciji. Ta pravi, da se odluščena maternična sluznica ne izloči po pravi poti ampak potuje navzgor po jajcevodih in se naseli v organe, ki se nahajajo v medenici.

Druga teorija pravi, da gre za dedno bolezen, saj je pogosto diagnosticirana pri sestrah in hčerah žensk, ki imajo endometriozo.

Ostali vzroki bi lahko bili širjenje po telesu s krvnim obtokom, imunska disfunkcija, vpliv okoljskih toksinov in sprememba normalnih celic v endometrijske celice.

Kakšni so simptomi?

Znaki endometrioze so včasih nejasni, včasih pa smatrani kot »normalni« del menstruacije. Nekateri od ključnih znakov so:

Zelo boleče in močne menstruacije

Mnoge ženske z endometriozo imajo zelo boleče menstruacije, ki so občasno tudi zelo močne. Ker veliko žensk občuti menstrualne krče, je včasih težko presoditi, katere bolečine so normalne in katere ne. Če so bolečine tako hude, da ne morete normalno delati in izvajati vsakodnevnih aktivnosti, pri čemer tudi običajni analgetiki ne pomagajo nič, je to lahko znak endometrioze.

Bolečina v medenici

Kronične bolečine v medenici so tudi lahko posledica endometrioze. Sprva se bolečine pojavljajo ciklično, v času menstruacije. Ko pa se endometriozno tkivo in s tem tudi brazgotine povečajo, se ciklična bolečina spremeni v kronično.

Boleči spolni odnosi

Nekatere ženske ob spolnih odnosih čutijo bolečino. Ta je seveda odvisna od lokacije endometrioznega tkiva. Če se to tkivo med spolnim odnosom razteza, je bolečina lahko precejšnja. Pomembno je vedeti, da ima bolečina pri spolnih odnosih različne vzroke, zato je nujen posvet pri ginekologu.

Zmanjšana plodnost

Nekatere ženske z endometriozo imajo težave z zanositvijo. Ena razlaga je, da vnetje vpliva na fimbrije jajcevodov, ki so ključne pri »ujetju« jajčeca in njegovem nadaljnjem potovanju po jajcevodu. Otekanje in brazgotinjenje fimbrij lahko pomeni, da jajčece morda nikoli ne bo doseglo svoje destinacije. Tekočina pa lahko ovira tudi spajanje jajčeca in semenčic.

Boleče opravljanje fizioloških potreb

Endometrioza lahko povzroča bolečine pri odvajanju blata. Ocenjuje se, da ima približno 60% žensk z endometrioze tudi težave s prebavnim traktom. Endometriozno tkivo se lahko naseli na črevesju, živcih ali vezeh okoli črevesja, kar povzroči bolečino na tem področju. Pojavi se lahko driska, zaprtje in napihnjenost, tudi kri v blatu.

Pogosto je tudi boleče uriniranje. Če se endometrijske celice naselijo na mehurju, se zakopljejo globoko v njegove stene. Tu pride do krvavitve (podobno kot v maternici), ki ostane ujeta v organu, zaradi česar pride do vnetja. Ob endometriozi mehurja lahko čutite bolečine ob uriniranju ali imate razdražen mehur, kar pomeni, da vas pogosto tišči na potrebo.

Kronična utrujenost

Približno polovica žensk z endometriozo izkusi tudi kronično utrujenost. Do nje verjetno pride zaradi kroničnega vnetja v telesu. Telo se neprestano poskuša pozdraviti in odpraviti rane, ki jih je endometrioza povzročila, kar vodi v različne imunske odzive in posledično utrujenost.

Močne menstruacije pa lahko pripeljejo tudi do izgube železa, kar je tudi lahko vzrok utrujenosti.

Kaj lahko storite?

Če imate katerega koli od naštetih znakov, obiščite ginekologa. Zelo dobrodošlo je tudi, če si beležite cikel in hkrati tudi pojavljanje znakov, saj bo iz tega ginekolog lažje ugotovil, ali so vaše težave vezane na endometriozo ali ne. V vsakem primeru pa pomaga tudi primerna prehrana s čim več protivnetne hrane.

Foto: webmd.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.