Tri stvari, ki nas jih otroci učijo o veri

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 16. december 2018, 5:30
Image
Kdaj ste se zadnjič nekaj naučili od otroka? Otroci na stvari gledajo z povsem unikatno perspektivo na stvari, a ta mnogokrat ostane spregledana. Navadno odrasli učimo otroke, a tudi od njih se lahko marsičesa naučimo. Jezus nas uči, naj verujemo kot otroci, ne z otročjo vero. Tukaj so tri stvari, ki se jih o veri lahko naučimo od otrok.

Otroci zaupajo popolnoma

Otroci ljudi in priložnosti objamejo brez zadržkov. Če ste do otroka iskreno prijazni, vas bo verjetno sprejel kot zanesljivega prijatelja.

Ko pride do priložnosti, bodo otroci rešitve ponudili brez strahu, da bi jih kdo kritiziral, tudi če se nek problem odraslemu umu zdi nerešljiv. V šestem poglavju Janezovega evangelija se tako fant odreče svojim petim hlebom in dvema ribama. V zameno je nato priča čudežu in pomaga nahraniti pet tisoč mož, ki jih ne pozna.

Otroci verujejo brez meja

Otroci nimajo nobenih težav verjeti, da je svet velik, neverjeten in poln potencialov. Šele z odraščanjem se naučijo na svet gledati s strahom, ki ga nekoč niso poznali. Svet postane znan in običajen, izgubi občutek vznemirjena, ki so ga nekoč poznali.

Otroci verjamejo, kar jim je povedano in jih ne skrbi, da bi izpadli čudni. Jezus hvali otroke prav zaradi pripravljenosti sprejeti Božje stvari, čeprav jih ne razumejo popolnoma. Popolno razumevanje ni obvezno za sledenje Jezusu: enostavno verujejo. »Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo. Resnično, povem vam: Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, nikakor ne pride vanj,« pravi Jezus (Lk 18: 16-17).

Otroci so radovedni, ne bojijo se

Otroci postavljajo vprašanja o vsem. Ne bojijo se odgovorov ali da bi vprašali kaj neumnega. Odrasli pa smo vajeni servirati hitre in lahke odgovore, zato da nam ni treba v globino. A otroci s svojim »Zakaj?« vrtajo tako dolgo, dokler odgovora ne razumejo na svoj način. Ostanite torej kot otroci lačni za resnico. Kajti: »Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo,« pravi Jezus (Mt 7: 7-8).

Z otroki iskreno o veri

Imate izkušnjo pogovora o veri z otroki? Tudi vas sprašujejo o tem, kaj kaj pomeni, zakaj je tako, vas spodbujajo k razmišljanju in poglabljanju vere ... In si včasih modro, da le prikimujete, kako je Oče "prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem" (Mt 11,25), odgovorijo kar sami. Pošljite svojo izkušnjo na [email protected]!

Naj vaša zgodba obogati tudi druge, jim da misliti, jim pomagajo, ko se bodo soočili s podobnimi vprašanji ali pa jim bodo v spodbudo, da bodo iskreno o veri z otroki pogumneje spregovorili.

Vir: newspring.cc

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.