Tesnoba ob epidemiji: »Ne boj se, samo veruj!«

Eva Markovič
Sobota, 14. marec 2020, 5:00
Image
Ob razglasitvi epidemije in ustavitvi javnega življenja je Slovenijo zajel val tesnobe. Večina nas ima med bližnjimi kronične bolnike, ostarele (stare) starše, osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Zaskrbljenost je naravni odziv na negotovost, s katero se soočamo. A kot kristjani smo vendar v velikanski prednosti. Svoje skrbi lahko preložimo v Božje roke!

To, da nas je epidemija zadela v postnem času, lahko doživljamo kot posebno milost. Post je čas spokornosti, odpovedovanja, duhovne obnove in zavedanja lastne minljivosti. Na pepelnico smo ga začeli s stavkoma »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš,« ter »Spreobrni se in veruj evangeliju«. Tedni, ki so pred nami, bodo gotovo zaznamovani z odpovedovanjem (zakramentom, prostemu gibanju, druženju …), in hkrati s priložnostjo, da se tesneje povežemo z Bogom.

Panika in zaskrbljenost sta delo hudiča, ki seje dvom v Gospodovo moč.

A čeprav je čas, v katerem smo se znašli, resen, se ne smemo prepuščati strahu. Panika in zaskrbljenost sta delo hudiča, ki seje dvom v Gospodovo moč. Ravnati moramo odgovorno, predvsem s strogo omejitvijo stikov, a hkrati se lahko z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo naslonimo na svojega Gospoda. Saj smo vendar vstajenjski kristjani, ki se zavedamo, da je po preizkušnji trpljenja Jezus vstal od mrtvih!

Ker se zaskrbljenost zažre globoko v dušo, smo zbrali nekaj konkretnih predlogov, kako se v Božji navzočnosti vsak dan znova zavestno odločati za veselje in zaupanje.

Slavljenje

Ne slavimo zato, ker smo veseli, ampak zato, da bi postali veseli! Se glasno prepevanje slavilnih pesmi ne sliši primerno? V resnici je ravno nasprotno, poskusite. Zavrtite si CD ali youtube kanal s slavilno glasbo, zapojte Bogu skupaj z otroki. Tudi v času preizkušenj imamo ogromno razlogov za slavljenje! Slavimo Jezusa, ker je z nami tudi (in še posebej) v času preizkušenj. Slavimo ga za trenutno zdravje, za vse ljudi, ki že okrevajo, za požrtvovalne zdravstvene delavce, za oddelke intenzivne nege, ki ljudi ohranjajo pri življenju. Slavimo Ga v zaupanju, da On vodi naša življenja in da se nam z Njim ni treba bati hudega.

Zaupna molitev

V Svetem pismu nas Bog 365-krat opogumlja z besedami »Ne boj se!« – vsak dan v letu znova. Bog nam naroča, naj odložimo svoje posvetne skrbi in se z vsem srcem naslonimo Nanj. Namesto neprestanega spremljanja novic in preštevanja bolnih mu izročimo svoj strah ter se z zaupnostjo zatecimo v Njegovo naročje.

V Svetem pismu so preizkušnje, s katerimi se sooča celotno izvoljeno ljudstvo, priložnost, da se narod vrne h Gospodu in poglobi svojo vero. Ob goreči osebni molitvi okrepimo tudi molitev za domovino in jo izročajmo naši Nebeški materi.

Nekaj najlepših svetopisemskih vrstic o Božjem varstvu:

  • Zdaj pa tako govori GOSPOD, tvoj stvarnik, o Jakob, tvoj upodabljavec, o Izrael: Nikar se ne boj, saj sem te odkupil, poklical sem te po imenu: moj si! (Iz 43,1)

  • Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. (Mt 6,25.34-35)

  • Blagoslovljen mož, ki zaupa v GOSPODA in je GOSPOD njegovo zaupanje. Je kakor drevo, zasajeno ob vodi, ki steza svoje korenine k potoku, ne boji se, ko pride vročina, njegovo listje ostane zeleno; v sušnem letu ne trpi pomanjkanja in ne neha roditi sadu. (Jer 17,7-8)

  • Zaupaj v GOSPODA z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze. (Prg 3,5-6)

  • GOSPOD je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati? GOSPOD je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati? (Ps 27,1)

  • Zadaj in spredaj me obdajaš in name polagaš svojo roko. (Ps 139,5)

in številne druge.

Darovanje svojih skrbi in trpljenja

Kako lahko osmislimo čas preizkušenj, strahu za bližnje, bolezni, izolacije, vsakodnevnih odpovedi (od prejemanja zakramentov do organizacije varstva za otroke in izpada dohodka)? Svoje križe in trpljenje darujmo Jezusu, da jih spremeni v nekaj dobrega. Darujmo jih za ozdravljenje hudo bolnih in za čim prejšnji konec epidemije. Na tak način naše preizkušnje ne bodo nesmiselne, ampak bodo z Gospodovo pomočjo postale rodovitne.

***

Ker so knjižnice do nadaljnjega zaprte, vam iz naše spletne trgovine ponujamo dve navdihujoči knjigi, ki vas bosta nagovorili in opogumili.

- V tvoji navzočnosti (Sarah Young) s premišljevanji za vsak dan v letu. Odlomek za 12. marec, ko je bila razglašena epidemije: »Zaupanje je osrednja nit, je odgovor, ki si ga od svojih otrok najbolj želim. Če pričakuješ od mene, da bom deloval, in je tvoj pogled pri tem oprt name, mi zares zaupaš. Če pa z ustnicami izgovarjaš ’Zaupam vate’, hkrati pa zaskrbljena poskušaš urediti stvari po svoje, tvoje besede zvenijo prazno.«

- ViTa dolorosa (Gregor Čušin), pretresljiv križev pot in naša vsakdanja pot do Njega.

Poštnina je brezplačna.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.