Ste spet izgubili živce?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 4. februar 2020, 5:00
Image
"Nikar ne sprejemaj odločitev v jezi in nemiru, ker se boš zlahka napačno odločil. Ko otrok vrže ven močna čustva, moraš biti miren, da si mu lahko v oporo. Če noriš in se razburiš, izpadeš kot nekdo, ki se ne zna kontrolirati."

Vse to ste slišali že neštetokrat. In vse to že veste. Pa vendar se nam vsem dogaja, da izbruhnemo. Za nagrado pa pokasiramo še dobršno mero sramu in občutka krivde. Tisti črv znotraj nas nas gloda in izziva: “Spet ti ni uspelo!”, “Zguba si!”, “Kaj je narobe s tabo?”, “Tvoji otroci bodo nekoč to razreševali na terapiji!”.

Ima lahko jeza tudi kakšno korist?

Kot prvo se moramo zavedati, da biti miren vedno in povsod ni mogoče. Tega ne zmore nihče. Torej tudi ti ne. Čustva so del nas, del našega bitja, del našega življenja. In so zelo raznolika, zato ne spadajo vsa v kategorijo “mirnih” čustev. In prav je tako. 

Tudi močna čustva, kot sta jeza in frustracija, imajo svoje koristi:

  • Pokažejo nam, kaj nas vznemirja.

  • Pokažejo nam, kje so naše rane.

  • Pokažejo nam, kdaj smo šli preko sebe.

  • Pokažejo nam, kdaj so bile naše meje prekoračene. 

  • Pokažejo nam, da imamo tudi mi svoje potrebe.

  • Pokažejo nam, kaj moramo spremeniti in kje lahko zrastemo. 

  • Pokažejo nam, kje potrebujemo pomoč.

Pa še kaj bi se našlo.

Vendar vse te koristi lahko izkoristimo le, če smo umirjeni. Ko vidimo, da nas popade jeza, se ustavimo. Če le zmoremo, ne reagiramo, ampak Morda ste šli preko sebe. Morda ste trčili v bolečo rano.globoko vdihnemo. Morda bo potrebno kar nekaj vdihov, da se bomo umirili. Šele ko smo mirni, lahko začnemo razmišljati o tem, kaj se nam je dogajalo in kaj je bilo tisto, kar nas je spravilo iz tira. Kaj se je dogajalo v moji glavi, v mojem telesu, v mojem okolju, da je vplivalo na moje razpoloženje in moje reakcije?

Kar boste odkrili, naj bo vaše vodilo. Jeza vam je pokazala, kaj je bilo narobe. Morda ste šli preko sebe. Morda ste trčili v bolečo rano. Karkoli že je, veste, da je to nekaj normalnega. In da niste edini. Vsem nam se to dogaja. Vendar pa vam poznavanje vaše jeze pomaga pri tem, da naredite korak naprej. Če ta en korak pomeni en izpad jeze manj, veste, da ste na pravi poti. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.