Sploh še kdo hodi k šmarnicam? Nekaj idej, kako jih obuditi.

Eva Strajnar
Torek, 30. april 2019, 5:30
Image
Šmarnična pobožnost je ena izmed najlepših tradicij, ki jo generacije ohranjamo iz roda v rod. Pesmi na čast Mariji, druženje pred cerkvijo, veselo vzklikanje otrok. Dobite tudi vi takšno podobo ob misli nanje?

Ko sem bila mlajša, so bile šmarnice nekaj, česar nismo želeli zamuditi. Kljub drugim obveznostim nam ni bilo težko priti. Po šmarnicah smo se vedno zadržali pred cerkvijo, pletli vezi, igrali športne igre, prepevali. Spomini nanje mi še danes otoplijo srce.

Ko zdaj z otroki prihajamo v cerkev pa se mnogokrat zgodi, da je cerkev skorajda prazna. Bolje rečeno, brez otrok. Ne želim objokovati »novih časov«, le sprašujem se, kdaj in zakaj se je vse skupaj spremenilo. Je kriv tempo življenja, prenasičenost, neprimernost šmarnic?

Šmarnice naj bodo prilagojene otrokom

Ne vrzimo puške v koruzo, ampak skušajmo v župniji obuditi to lepo pobožnost. Pomislimo, kaj bi lahko naredili, da bi bile šmarnice bolje obiskane. To ni zgolj naloga župnika, ampak vseh nas. 

Spomnimo se, kaj je namen šmarnic za otroke. Na prvem mestu je to predvsem graditev odnosa med otroki in Marijo. Mesec maj je priložnost, da ji izkažemo čast in se spomnimo, kako pomembno vlogo je igrala v življenju Jezusa. Razlog, zakaj sploh obstaja šmarnična pobožnost je prav to; da približamo Marijo otrokom.

Šmarnice so bile nekaj, česar nismo želeli zamuditi.

Zato je zelo pomembno, da so šmarnice prilagojene otrokom in narejene zanje. Naš pogled naj bo usmerjen v obred, torej v samo mašo in pobožnost, vendar mislimo na to, da lahko vse skupaj naredimo otrokom prijazno in prijetno. Predolge maše in ne-vključevanje otrok v mašno daritev bo oddaljilo še tako navdušenega otroka.

Naj bo tudi maša otroška

Na preprost in nevsiljiv način pa jih lahko vključimo in s tem spodbudimo, da bodo raje prihajali. Zbrali smo nekaj idej, kako lahko polepšamo mašno daritev:

 • Med mašo otroke spodbudimo, da sami izrečejo prošnje.
 • Kdor želi, naj Mariji prinese travniško cvetje in ga položi pred oltar.
 • Pesmi naj bodo otroške.
 • Spodbudimo tiste otroke, ki radi berejo, da oni vodijo litanije.
 • Če imate v cerkvi kakšen kip Marije, naj pred njene noge položijo listke s svojimi imeni in se ji tako posvetijo.
 • Pred molitvijo Oče naš, lahko otroke povabimo okoli oltarja. Naj si podajo roke in kot skupnost molijo.

Spodbujajmo druženje po šmarnicah

Odnosi so tisti, ki štejejo. In ostanejo v spominu. Zato je zelo pomembno, da po šmarnicah skušamo otroke in mladino zadržati. Kako jih spodbuditi, da pridejo in potem ostanejo še na druženju?

Predlagamo nekaj načinov:

 • Preprosto in učinkovito je športno druženje po šmarnicah. Brez posebnih priprav in materiala, lahko dosežete, da bodo prihajali tako otroci kot mladi. Potrebujete zgolj žogo.
 • Po maši naj animatorji priskrbijo sladoled. Kepica sladoleda ne stane veliko denarja, zelo pa pripomore, da se ob čakanju nanjo razvije klepet in posledično druženje.
 • Če želite, da otroci dobijo še več zunanje motivacije, naj cel mesec zbirajo listke, iz katerih sestavijo Marijino sliko.
 • Na koncu šmarnic lahko rednim obiskovalcem omogočite šmarnični izlet v neznano.
 • Po maši organizirajte preproste delavnice (ustvarjane s hama perlicami, šivanje, izdelovanje iz papirja …).

Spodbujajmo svoje otroke, da se šmarnic udeležujejo. Najprej zaradi lepe in bogate pobožnosti, ki se je bodo spominjali tudi, ko odrastejo, pa tudi zaradi medsebojnega druženja, ki ga dan danes mnogim otrokom primanjkuje.

Foto: jagnje.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.