"Se splača?" Pa še kako zelo se splača!

Petek, 22. marec 2019, 5:30
Image
Zadnje čase se z možem vse pogosteje srečujeva z vprašanji, vprašljivimi pogledi ali celo posmehom, ki pa so si vsi skupni v eni točki. Vsa se začnejo z besedno zvezo: »Pa a se splača?« oziroma »In, se je splačalo?«. Prepričana sem, da se je s takšnim ali podobnim vprašanjem ali pa zgolj samo s tovrstnim namigom na neki točki v življenju srečal že skoraj vsak izmed nas.

Zelo rada se namreč pojavljajo ob vseh večjih življenjskih prelomnicah: ob poroki, odločitvi za otroke, ob selitvi od doma in s tem povezanim najemom ali kreditom, ob selitvi v tujino, morebitnih večkratnih selitvah, pa tudi ob menjavi službe ali celo poklica.

Pomislekom ni videti konca

Prav nič manj pogosta pa ta vprašanja niso niti na ravni manjših in vsakodnevnih odločitev, ki vplivajo na določen način življenja. Če se omejim samo na obdobje zgodnjega materinstva, v katerem se trenutno nahajam, se vprašanje »a se splača« pojavlja vse od odločitve o kraju in načinu poroda, dojenja, nošenja, skupnega spanja, (ne)izbire vrtca pa vse do izbrane metode vzgoje in odločitve o tem, ali bo mlada mamica po preteku starševskega dopusta raje še nekaj časa »samo« mama doma ali zaposlena mama. Pravzaprav  »a se splača« pomislekom ni videti konca. Zdi se, kot da ga imamo vsi v krvi, in si ga, če ne drugače, slej kot prej postavimo kar sami sebi.

S stališča potrošniške logike in egocentrično naravnane družbe, ki sta obe močno zasidrani, je namreč vprašanje tipa »a se splača« povsem samoumevno in celo nujno potrebno. Kot že beseda »splačati se« sama zase govori, da je vredno plačati določeno ceno za določeno odločitev, se postavljeno vprašanje skoraj praviloma najprej nanaša na finančni vidik odločitve. Takoj za tem pa mu sledijo še vidiki udobnosti, enostavnosti, brezskrbnosti in navidezne varnosti v stilu »kako čim boljše in čim lažje priti skozi«.

Ne splača se finančno, ni udobno, ni enostavno ...

Zato je odgovor na vprašanje »a se splača« v veliki večini primerov na prvo žogo res negativen. Iz vidika stroškov in vidikov odgovornosti, udobnosti in enostavnosti se namreč malo stvari »splača«. Ne splača se poročiti, odseliti, preseliti, graditi, pa tudi ne zanositi, donositi, roditi, dojiti, kaj šele vzgajati.

Vprašanje se skoraj praviloma najprej nanaša na finančni vidik odločitve, ki mu sledijo še vidiki udobnosti, enostavnosti, brezskrbnosti.Pa vendar se vedno znova in znova odločamo za vse to in nam ob pogledu na prehojeno pot nikoli ni žal. Ni nam žal, ker vemo in čutimo, kako zelo se splača in da se na koncu ves vloženi trud tudi poplača. Ni nam žal, ker smo uspeli premagati naše notranje dvome in strahove ter se v zaupanju odločili za življenje v vsej njegovi polnosti. Tega pa ni in ne more biti brez zdrave mere vloženega truda, napora, darovanja in odpovedi, torej izstopa iz svoje cone udobja, ki te na koncu ne glede na vse - vedno nagradi , če je le storjeno iz ljubezni do Ljubezni.

... a vendar nam ni nikoli žal

In zato se moj in upam, da tudi vaš odgovor na vprašanje »a se splača« brez večjih pomislekov glasi: »Seveda, da se splača. Pa še kako zelo se splača.« Splača se za odnos, rast, mir, sproščenost, svobodo, srečo,  zdravje, čustveno zrelost in stabilnost, za Življenje in za Ljubezen.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.