"Še eno rundo! - Ne hvala"

Petek, 14. december 2018, 19:03
Image
Mesec december prinaša priložnosti za druženje. »A gremo na kuhančka?« Hladno je in malo alkohola nas pogreje in morda polepša naporen dan. Nekateri gredo raje »na takratkega« ali povabijo na »deci«. Ko sprejmete povabilo, se lahko zgodi, da se govori že o »rundah«. Če se dobijo trije ali štirje in vsak časti eno rundo, je to precej popitega alkohola. »Saj greš lahko s taksijem, greva v isto smer in si razdeliva stroške!« Vse se da lepo organizirati, če se človek želi opiti.

»Veliko pesmi spodbuja pitje, ne poznam pa take, ki bi pela, da je en deci dovolj«

»Pijmo ga pijmo, dokler živimo …«, »Pivaj, uživaj in prepevaj …«, »Janez stara kljuka, pit se ga ne upa …« … in druge so spodbudne napitnice za še kakšen kozarček, saj se le enkrat živi. Veliko pesmi vzpodbuja pitje alkohola, ne poznam pa take, ki bi pela, en je deci dovolj.

Privoščim ti, da boš kot najstnik, študent, odrasel imel takšno družbo, ki bo spoštovala tvoje meje. Predvsem upam, da se jih boš držal ti sam.Ko sem bila sama najstnica, sem si zastavila mejo, ki se je še vedno držim. Lahko popijem dva decilitra vina ali en radler ali eno kuhano vino. Čez to mejo ne grem, ker vem, da je moje telo ne prenese več. Nočem biti opita in izpostavljena nerazumnim dejanjem. Ob pogledu na pijane sošolce se je v najstniških letih v meni še okrepila želja, da se ne bom napila.

»A res ne boš še ene runde?« Ne. Ne dam se prepričati. Če je potrebno tudi odidem. Včasih pomaga, da počasi piješ prvo rundo in imaš pri naslednji še kar poln kozarec. V študentskih letih se mi je zgodilo, da še nisem popila »prve runde«, a so mi že naročili drugo.  V torbici sem imela malo plastenko in sem pod mizo noter pretočila vino. Samo ena oseba za mizo je opazila in se nasmehnila. Vino sem potem lepo nesla domov in smo ga popili doma. Čudaško? Morda, ampak ravnala sem, kot se mi je zdelo prav in sem spoštovala svojo mejo. Ženska ni mevža, če tako ravna. Prihrani ti veliko neprijetnih situacij.

Alkohol lahko hitro  vodi do napačnih odločitev

Če moraš kot fant zaprosit luštno punco za ples, potem je pa le treba malo poguma. Se ti ne zdi? Če to zmoreš v treznem stanju si lahko zelo ponosen nase. Če misliš z njo resno, potem boš večino časa najbrž trezen in boš ponovno soočen s svojo negotovostjo. To so popolnoma življenjske situacije, nerodnost, ki jih spremlja, je prav prikupna.

Trezno stanje omogoča dobro presojo. Če je na novoletni zabavi v disku voditeljeva želja, da na oder čim prej prineseš »modrček« svoje soplesalke, je jasno da ne slediš. To sem doživela v študentskih letih in nemudoma odšla. Od modrčka do tega da »greš do konca« ob prvi priložnosti, ni dolga pot. Alkohol dodatno podžge strasti. Po nerazsodnem dejanju tudi jok in obžalovanje ne pomagata. Napačna odločitev te zaznamuje oz. poškoduje za celo življenje. Ne le tebe, vedno sta dva in še dve družini iz katerih izhajata.

Drži se svojih meja!

Privoščim ti, da boš kot najstnik, študent, odrasel imel takšno družbo, ki bo spoštovala tvoje meje. Predvsem upam, da se jih boš držal ti sam. Če si pri tem neuspešen in se pogosto opiješ, je prav, da poiščeš pomoč, preden postaneš odvisen. Prositi za pomoč je človeško in nisi slabič, če to narediš. Pa srečno!

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana