Pust po katoliško?

Eva Markovič
Petek, 9. februar 2018, 5:38
Image
Pust velja za praznik s poganskimi koreninami. A po svetu obstajajo gibanja, zaradi katerih lahko ob pustu spregovorimo tudi o svoji veri.

Začelo se je v ZDA. Starši so razmišljali, kako dati novo vsebino preoblačenju za noč čarovnic (»Halloween«). Namesto kostumov čarovnic, pošasti in vampirjev so otroke spodbudili, naj se preoblečejo v svetnika, ki jim je še posebej pri srcu. Navsezadnje je dan po noči čarovnic dan vseh svetih, torej idealna priložnost, da se svetnikov spomnimo na konkreten način.

»Svetniška maškarada«

Ideja se je hitro razširila po svetu in se iz noči čarovnic preselila tudi na pustni čas. V nekaterih katoliških šolah imajo prav poseben »svetniški« dan (včasih na predvečer vseh svetih, torej na »Halloween«, včasih 1. novembra, ponekod tudi na kakšen drug dan).

Otroci na »All Saints Carnival« (karneval vseh svetih) v šolo pridejo oblečeni v različne svetnike, ki jih nato s pesmijo, igrico ali na drug način predstavijo sošolcem.

Pust5

Mala sv. Mati Terezija

Ko pust postane priložnost za pogovor o veri

A v svetnike se ne preoblačijo le otroci. V ZDA obstaja pobuda »Preobleci se v svojega krstnega zavetnika«. Sodelujejo tudi odrasli, ki svetu ponosno pokažejo, kdo je »njihov svetnik«. Takšna preobleka ni le izvirna, ampak daje v sproščenem pustnem vzdušju priložnost za pogovor, do katerega drugače ne bi prišlo.

Saj si predstavljate: če se na maškaradi pojavite preoblečeni v sv. Boštjana ali sv. Terezijo Avilsko, boste deležni vprašanj, koga predstavljate. Tisti, ki v pobudi sodelujejo že vrsto let, pravijo, da gre za pravo malo evangelizacijo, saj pogosto pride do globokih pogovorov o veri med ljudmi, ki se komaj poznajo.

Odlična priložnost, da otroci spoznajo svetnike

Otroci, ki sami izberejo, katerega svetnika bi radi predstavljati, in nato sodelujejo pri pripravi kostuma, se z njim srečajo na zelo konkreten in oseben način. Svetnik ni le cerkvena slika ali stara zgodba, ampak resnična oseba, ki živi v nebesih in se pusta veseli skupaj z nami. Znana je zgodba o sv. Tereziji Deteta Jezusa, ki je v samostanu igrala naslovno vlogo v igri o sv. Ivani Orleanski. Torej svetnica, preoblečena v svetnico!

Pust2

Priložnosti za preoblačenje v svetnike ali za uprizoritev iz svetniškega življenja nimamo le za pusta. Morda lahko preprost kostum izdelamo za otrokov god ali kakšen drug družinski praznik. Poudarek seveda ni na maškaradi, ki je le sredstvo za spoznavanje svetnika. Otroku lahko kostum pomaga približati svetnikovo življenje, njegove atribute in lastnosti, ki si jih želimo posnemati, pa tudi občutek bližine, da se nanj lahko vedno obrne.

Nekaj idej za svetniške kostume

  • Družinski krstni zavetniki,
  • »novejši« svetniki: sv. Janez Pavel II., sv. Mati Terezija, bl. Pier Giorgio Frassati (kot smučar), pater Pij (s stigmami), sv. Gianna Beretta Molla (zdravnica),
  • sv. Dominik Savio (v ministrantski obleki),
  • vitezi: sv. Jurij, sv. Ivana Orleanska,
  • kraljice: sv. Marjeta Škotska (škotska kraljica; s krono in črnim križem), sv. Uršula (s puščico, palmo in krono), sv. Helena (cesarica),
  • angeli in nadangeli: sv. Mihael (z mečem in sulico), sv. Gabrijel (s šopkom lilij), sv. Rafael (s popotno palico ali ribo – simbolom zdravja),
  • sv. Jožef Delavec (s tesarskim orodjem), sv. Peter (s ključi od nebeških vrat), sv. Frančišek Asiški (z živalskim spremstvom), sv. Janez Krstnik (v krznu in sandalih), sv. David (ki je premagal Goljata), sv. Cecilija (z violino ali citrami) ...,
  • božji služabnik Friderik Baraga (misijonar med Indijanci),
  • otroški vidci: sv. Bernardka (Lurd), bl. Jacinta in Frančišek (Fatima) …
  • in številni drugi …

Pust3

Sv. Frančišek Asiški

 

Pust4

Sv. Boštjan, preboden s puščicami.

 

Pust6

Sv. Janez Pavel II.

 

Pust7

Sv. Cecilija

Foto: pinterest, showerofroses.blogspot.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.