Primerjava nosilk Boba 4G, Fidella Fusion in Isara V3

Mica Škoberne
Sobota, 13. maj 2017, 5:44
Image
xboba fidella isara1
Odločili ste se torej, da bi želeli otroka nositi v mehki strukturirani nosilki. A le katero izbrati v vsej ponudbi? Za vas smo primerjali tri kakovostne nosilke s slovenskega tržišča.

Za mehke strukturirane oziroma ergonomske nosilke se je v Sloveniji že skorajda uveljavil izraz »Boba«, pa čeprav gre zgolj za ime enega od številnih proizvajalcev tovrstnih nosilk. Boba Carrier je namreč prva tovrstna nosilka, ki je uspela prodreti v Sloveniji in se razširiti med slovenskimi starši, ki želijo otroka nositi s pomočjo nosilke, ki je enostavna za uporabo.

xboba1

Boba 4G, najbolj poznana mehka strukturirana nosilka v Sloveniji (na sliki z enoletnim otrokom).

A »Boba« nikakor ni edina mehka strukturirana nosilka in tudi ne nujno najbolj primerna za vse otroke v vseh obdobjih nošenja in za vse starše. Pri strukturiranih nosilkah je pač tako, da imamo starši različne postave, potrebe in okuse, otroci pa prav tako, zato vsakemu ustreza nekaj drugega. Seznam proizvajalcev tovrstnih nosilk se vsak dan daljša: Boba, Ergo, Fidella, Liliputi, Isara, Manduca, Buzzidil, Beco … In čeprav je temeljna zasnova pri vseh enaka – osrednji panel iz pravokotnega kosa blaga, na katerega so pritrjene naramnice in pas za nošenje – in vse omenjene ustrezajo merilom kakovostne ergonomske nosilke, pa lahko drobne podrobnosti naredijo veliko razliko.

Idealno je, če imate možnost različne strukturirane nosilke preizkusiti, preden se odločite za nakup, zato smo pri iskreni.net ustanovili tudi izposojevalnico nosilk. Trenutno si lahko na Nazorjevi 1 izposodite tri različne nosilke, ki so naprodaj v Sloveniji (za primerljivo ceno)* – Bobo 4G, Fidello Fusion in Isaro V3 (standardna velikost). V tem prispevku si jih bomo pobliže ogledali in jih med seboj primerjali.

Materiali in velikost

Vse tri nosilke so naprodaj v različnih barvah, vzorcih in materialih (navaden ali eko bombaž). Vse nosilke Fidella so izdelane iz istega blaga kot tkani trakovi (t. i. »wrap conversions«) in nekoliko mehkejše in tanjše, Boba in Isara pa iz bolj čvrstega bombažnega platna (Isara sicer izdeluje tudi »wrap conversions«, cena je v tem primeru višja). Isara je naprodaj v dveh različnih velikostih – standardni (opisana v tem prispevku) in v velikosti za malčke, pa tudi Fidella po novem izdeluje nosilko Fusion v dveh velikostih (za dojenčke in za malčke), vendar je v Sloveniji na voljo in zato tudi v tem prispevku opisana še prejšnja standardna velikost, ki pokriva oboje.  

xfidella triletnik

Fidella Fusion se lepo prilagodi tudi telesu 3-letnega otroka in mu podpre noge do pod kolen.

Proizvajalci deklarirajo svoje nosilke za nošenje toliko težkih ali velikih otrok:

  • Boba Carrier: 3,5 – 20 kg
  • Fidella Fusion: 3,5 – 15 kg (velikost oblačil 68 – 98)
  • Isara V3 (standard): 4 – 20 kg (1 mesec – 4 oz. 5 let)

Kljub temu, da marsikateri novorojenček že dosega težo 3,5 kg, vam bo večina svetovalk za nošenje priporočila, da z uporabo mehkih strukturiranih nosilk pri majhnih dojenčkih ne hitite preveč. Za najmlajše so še vedno (naj)boljša izbira nosilke, ki se povsem prilagodijo otrokovemu telesu in ga podprejo z vseh strani, to pa so predvsem tkani in elastični trakovi. Z nošenjem v strukturiranih nosilkah je najbolje počakati vsaj do 3. meseca ali še celo dlje (odvisno od otroka in od nosilke). Bobe tako sama kot svetovalka ne priporočam pred 4. mesecem (oz. takrat, ko otrok že samostojno kontrolira glavico in ob uporabi vstavka s telesom lepo zapolni nosilko) ali še kasneje, Isaro bi bilo mogoče uporabljati že nekaj prej, od vseh treh najbolj primerna za najmlajše pa se mi osebno zdi Fidella, saj omogoča največjo prilagodljivost.    

Vse nosilke so primerne za nošenje otroka spredaj ali na hrbtu, Isara deklarirano tudi za nošenje na boku (tehnično bi tudi Fidella lahko omogočala isto, vendar proizvajalec tega ne izpostavlja). Sama si Isare na boku vendarle nisem uspela namestiti tako, da bi bilo vsaj približno udobno za otroka in zame, zato se mi zdi ta možnost omejeno uporabna.  

xisara na hrbtu

Tudi Isara V3 se podobno kot Fidella lepo prilagodi telesu otrok različnih velikosti, pri otrokovih nogicah je prijetno oblazinjena, kar pripomore k udobju .

Prilagodljivost

Priljubljenost mehke strukturirane nosilke Boba vsekakor priča o tem, da je preprosta za uporabo in mnogim dobro služi. Marsikdo pa se je pri njej že srečal tudi z omejitvijo pri nošenju zelo majhnih dojenčkov ali večjih malčkov. Za majhne je preširoka, za velike pa ne več posebej udobna, saj preozek panel lahko reže v stegenca, sedež pa ni dovolj globok.

Pri Bobi so prvo težavo skušali rešiti s posebnim vstavkom v obliki blazinice (nastavljiva v dveh širinah), na katero posedemo majhne dojenčke, da jim preširok panel ne bi preveč raztegoval nogic. A rešitev ni optimalna, ker otroku ne nudi dodatne opore v ramenskem in vratnem predelu, bolj visoke otroke pa privzdigne previsoko. Prav tako ne omogoča dobrega nadzora nad tem, kako so v resnici nameščene otrokove nogice, saj so prekrite z blagom panela.

x boba vstavek

Vstavek za majhne dojenčke, ki otroka v Bobi 4G privzdigne in mu noge drži v zaželenem M položaju.

Neudobje preozkega panela za starejše otroke pa pri Bobi rešujejo s stremenci, v katere lahko otrok vstavi noge, vendar nekateri otroci to zavračajo ali pa se odrivajo nazaj, sedež pa še vedno ostaja precej plitek in otroke sili v močno razkrečen položaj. Tudi po višini panel otroku ne nudi opore do višine vratu (k sreči to nekoliko kompenzira velika kapuca).

x boba stremenca

Stremenca, ki večjemu otroku v Bobi 4G privzdignejo noge v bolj udoben pokrčen položaj, ko mu panel nosilke ne seže več do kolen.

Fidella Fusion in Isara se izziva prilagodljivosti lotevata drugače, in sicer s tem, da je panel, ki objema otroka, mogoče nastavljati po višini in širini – lahko ga ožimo in širimo, višamo in nižamo – da se prilagodi trenutni velikosti otroka.

xisara velika majhna

Isara se lahko nastavlja po višini (z gubanjem zgornjega dela panela in nastavljanjem paskov na naramnicah) in po širi (z ježki na pasu).

Boba ima fiksno širino panela v otrokovem razkoraku 35 cm, medtem, ko se pri Isari lahko nastavlja od 26 do 38 cm, pri Fidelli pa od 11 do 45 cm. Tudi v višino meri panel Bobe fiksnih 41 cm, Isara sega od 31 do 45 cm visoko, Fidella pa od 31 do 43 cm.

xpanel isara boba

Razlika v širini panela med razširjeno Isaro (standardne velikosti) in Bobo je nekaj centimetrov, vendar ti vplivajo na položaj in udobje pri nošenju.

Za razliko od Isare omogoča Fidella nastavljivost (ožanje oz. stiskanje) panela še v višini otrokovega vratu, kar je še posebej uporabno pri manjših dojenčkih. Pri Fidelli širino oz. višino panela nastavljamo z vrvicami.

xfidella

Fidella na primeru 6-tedenskega dojenčka (ko strukturirane nosilke sicer še niso najboljša izbira in bolj priporočamo trakove) - nosilka dojenčka razmeroma dobro objame in podpre z vseh strani, kapuco pa lahko zvijemo v dodatno oporo za vrat in glavico.

Fidella Fusion omogoča še eno obliko prilagoditve otrokovemu razvoju. Da bi najmlajšim dojenčkom, ki imajo hrbtenico naravno zaokroženo v obliki črke C, omogočila ta ergonomski položaj, se zanje naramnice pripenjajo na panel nižje, tik nad pasom, za večje dojenčke, ki že samostojno sedijo, pa višje, v sredini panela. Tako nosilka najmlajših ne sili v pretirano zravnan položaj, starejšim pa še vedno omogoča udobno sedenje.  

xfidella velika majhna

Fidella Fusion v svoji največji in najmanjši različici. Vidimo lahko različni mesti pritrjevanja naramnic na panel - za večje otroke na sredini panela, za manjše spodaj, tik nad pasom.

Udobje

Položaj in udobje otroka

Kar se položaja in udobja otroka tiče, sta Fidella in Isara zaradi svoje prilagodljivosti vsekakor v prednosto pred Bobo, ki sicer dobro služi v nekem srednjem obdobju nošenja (zelo okvirno med 6. in 12. mesecem nošenja), ne pa več pri malo manjših in malce večjih otrocih.

xboba fidella

Panel Bobe enoletnika še podpre do pod kolen in mu komaj še seže do vrha ramen, vendar mu Isara že nudi bolj udoben sedež (v naslednjih mesecih pa bo razlika v udobju vedno večja), prav tako Fidella.

Fidella in Isara (ta še posebej izrazito) imata za razliko od Bobe tudi oblazinjen del panela pri otrokovih nogicah, kar omogoča večje udobje, še posebej pri večjem otroku. Neoblazinjenost v kombinaciji s preozkim panelom pri večjem otroku v Bobi lahko temu povzroča neudobje, še posebej, če nogic nima privzdignjenih s pomočjo stremenc.  

xoblazinjenost

(Ne)oblazinjenost panela pri otrokovih nogicah - Fidella (nekoliko), Boba (nič), Isara (največ) .

Material Fidelle je nekoliko mehkejši in bolj zračen od ostalih dveh (razen, če se odločite za Isarin »wrap conversion«).

Udobje nošenja za odraslega

Od vseh treh nosilk ima najbolj oblazinjene naramnice in pas Isara, sledi ji Boba, najtanjše pa ima Fidella. Čeprav načeloma velja, da večja oblazinjenost pomeni večje udobje, pa ni nujno vedno tako. Veliko je odvisno od tistega, ki nosi, in tu smo si starši zelo različni. Medtem, ko so mojemu možu debele naramnice Isare zelo udobne, pa mene zaradi svoje debeline in širine pod pazduho žulijo bolj kot recimo tanke Fidelline. Bobine naramnice so tako za moje telo dober kompromis med obema.

xnaramnice tri 2

Različno oblazinjene naramnice - Fidelline (najmanj), Bobine (srednje) in Isarine (najbolj).

 

xnaramnice

Močno oblazinjene Isarine naramnice in malo oblazinjene Fidelline.

 

x isara naramnice

Močno oblazinjene naramnice so za nekatere udobne, za druge ne - mene pod pazduho žulijo, mojega moža ne - splača se preizkusiti.

Tako Isara kot Fidella ponujata tudi to možnost, da pri nošenju spredaj naramnice zadaj na hrbtu nosimo bodisi vzporedno bodisi prekrižano, pri Bobi pa je možno samo vzporedno. Na hrbtu prekrižane naramnice so nekoliko bolj nerodne za nameščanje, je pa lahko takšno nošenje bolj udobno, če vas pri nošenju otroka spredaj naramnice zadaj na lopaticah ali ramenih žulijo.

xisara naramnice zadaj

Isara (na sliki) in Fidella nudita možnost nošenja naramnic vzporedno ali prekrižano, Boba samo vzporedno.

Pas je najširši oziroma najvišji ter najbolj čvrst pri Isari, sledi Boba, Fidellin pas pa je povsem mehak. Močan pas je sicer koristen, saj tako lažje nosi težo, ki jo odvzame ramenom, je pa lahko za nekatere tudi neudoben. Isarin pas me je ob straneh tako nekoliko žulil v rebra, s čimer pri mehkem Fidellinem pasu nikakor nimam težav, mi je pa pri Fidelli manj všeč tanek pas na neoblazinjenem delu. Tudi tu je Bobin pas nekje med obema.

xpasovi

Pasovi pri Bobi, Isari in Fidelli (od zgoraj navzdol).

 

xpas isara fidella

Razlika v pasu pri Fidelli in Isari, Bobin pas je nekje med obema.

Pri krajšem nošenju in lažjem otroku so razlike v udobju lahko zelo majhne, za daljše nošenje pa se splača preizkusiti, kaj najbolje ustreza vašemu telesu.

Enostavnost uporabe in praktičnost

Za nekoga, ki se z nosilkami sreča prvič, se verjetno zdi najenostavnejša Boba, saj ne bega kup različnih paskov z možnostmi različnih nastavitev. Več negotovosti pa se pri Bobi lahko pojavi pri uporabi nastavka oz. blazinice za majhne dojenčke. Uporaba stremenc je razmeroma preprosta.

Isara z več možnostmi prilagajanja zahteva malce več začetnega preučevanja, še nekoliko več pa Fidella. Prilagodljivost pač ima svojo ceno, a ko vse skupaj enkrat osvojimo, bistvenih razlik glede enostavnosti uporabe ni več.

Od kapuc je verjetno najbolj praktična za uporabo, še posebej na hrbtu, Bobina, saj ima najdaljše vrvice, s katerimi lahko kapuco potegnemo navzgor, zapenjanje s pritiskači pa je enostavno in zanesljivo. Isarina kapuca je za uporabo na hrbtu precej zahtevna, saj jo je z roko komaj mogoče doseči in je precej tesna. Zapenja se tako, da elastične zanke zakljukamo na nastavek na naramnicah, ki ga je mogoče premikati po višini. Tudi Fidelline kapuce na hrbtu ni čisto lahko doseči, patent pritrjevanja pa je dokaj nepraktičen, saj moramo vrvico pretakniti skozi dve zanki na naramnicah. Je pa Fidellina kapuca posebna v tem, da jo je mogoče zviti v nekašno rolico za ovratniček, kar je še posebej dragoceno pri dojenčkih, ki še ne kontrolirajo glavice ali so zaspali. Za razliko od Bobine in Isarine je tudi ni možno odstraniti, saj je prišita na nosilko.

xboba kapuca

Bobina kapuca je najbolj enostavna in praktična za uporabo.

Prečni pasek, ki zadaj med lopaticama ali spredaj na prsnem košu drži naramnici skupaj, da ne drsita z ramen (pri nošenju na hrbtu pa prenese nekaj teže tudi na prsni koš), je pri vseh treh nosilkah mogoče pomikati navzgor in navzdol, je pa to s posebnim patentom drsenja najlažje pri Bobi.

Končna ocena

Kako bi na kratko opisala predstavljene nosilke?

Fidella Fusion – najbolj prilagodljiva, zelo mehka, prijetna, zračna, udobna za otroka, a z najmanj oblazinjenimi naramnicami in pasom, v nekaterih rešitvah (npr. pripenjanje kapuce in nekatere zaponke) malce nerodna, potrebnega je več začetnega študija.  

Isara V3 – dobro prilagodljiva, udobna za otroke različnih velikosti, razmeroma preprosta za uporabo, zelo oblazinjene naramnice in širok pas, kar je za nekoga zelo udobno, za nekoga drugega pa morda ne toliko.

Boba 4G – enostavna za uporabo in razmeroma udobna za veliko različnih staršev, a slabše prilagodljiva in manj udobna za otroka izven določene velikosti (predvsem za majhne dojenčke in za malčke).

Za zelo majhnega otroka bi bila verjetno najbolj primerna Fidella, za nošenje večjega in težjega otroka bi največ udobja staršem in otroku ponudila dobro oblazinjena in po širini nastavljiva Isara (ki se dobro prilagodi tudi manjšemu otroku), v srednjem obdobju nošenja pa lahko zelo dobro služi tudi Boba. Če želite nekaj mehkega, zračnega in minimalističnega ali ste bolj drobne postave, vam bo verjetno bližje Fidella, če želite nekaj bolj kompaktnega in močneje oblazinjenega, vam bo všeč Isara, če vas preveč različnih možnosti plaši, pa se boste najbolje znašli z Bobo.  

A, kot že rečeno – katera nosilka je najboljša za vas osebno, je mogoče ugotoviti le individualno, če le imate možnost preizkusa (pri prijateljih, v trgovini, v izposojevalnici).


Če imate pri izbiri ali uporabi nosilk kakršne koli dileme, pa jih lahko poskusite razrešiti tudi v individualnem svetovanju.

* Fidella in Boba sta naprodaj v trgovini iskreni.net (na spletu ali na Nazorjevi 1 v Ljubljani), Isaro pa lahko dobite v spletni trgovini Moj škratek.  

Mica Škoberne je svetovalka za nošenje pri Zavodu iskreni.net. Izvaja delavnice ali osebno svetovanje po dogovoru.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.