Pomagajmo otrokom doživeti veliki teden

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 12. april 2017, 5:03
Image
kriz
Pred nami so najpomembnejši, a hkrati tudi najbolj skrivnostni dnevi v cerkvenem letu. Skrivnost trpljenja in skrivnost vstajenja. Da bi to lažje približali tudi otrokom, smo za vas pripravili nekaj idej in spodbud.

Opazovanje in spomin. Otroci bodo bolje razumeli obrede velikega tedna in raje sodelovali pri njih, če jim boste vnaprej razložili, kaj se bo dogajalo.

Vsak dan si vzemite čas in razložite pomen posameznega dne. Če vam zmanjka časa pred mašo, lahko to storite na poti do cerkve. Po maši »preverite«, koliko stvari, o katerih ste se pogovarjali, so opazili.

Križev pot. Otroku razložite, kaj se je dogajalo. V pomoč naj vam bodo ilustracije križevega pota. Otrok naj nato sam poskuša postaviti postaje v smiselno zaporedje.

Simboli. Doma poskrbite, da bo vsak dan zaznamovan z določenim simbolom.

Ideje za posamezne dni ...

Veliki četrtek

veliki cetrtek

1. Pozornost na:

 • Obredna olja. Pri krizmeni maši škof blagoslovi olja, ki jih bodo v župnijah skozi leto uporabljali pri zakramentih krsta, birme in bolniškega maziljenja.
 • Zadnjo večerjo in postavitev evharistije.
 • Umivanje nog. Jezus je umil učencem noge kot izkaz ljubezni in služenja drugim. Ponekod duhovnik umije noge 12 moških, ki predstavljajo 12 apostolov.
 • Prenos monštrance v tabernakelj ali kakšno drugo mesto (ječo), kjer ostane do obredov velikega petka.
 • Odkritje oltarja. Z oltarja se odstrani prt, vse križe pa se pokrije z rdečo ali vijolično tančico.

2. Kruh in grozdni sok. Za večerjo specite kruh (lahko nekvašen) in povejte zgodbo o zadnji večerji. Otroci naj pomagajo pripraviti sok iz grozdja (če imate možnost). Otrokom razložite, da tako kot se morajo grozdne jagode streti, da nastane vino, je bil Jezus strt zaradi naših krivd (Iz 53,5).

3. Praznična hrana. Pripravite obrok po zgledu zadnje večerje. Pripravite nekaj iz nekvašenega kruha (lahko tudi pizzo), kar ponazarja pasho, uporabite oljke, ki simbolizirajo oljčni nasad v vrtu Getsemani, rdeče grozdje, ki ponazarja vino, čebulo oz. nekaj kar ponazarja grenke zeli.

4. Odkrijte »oltarja«. Če imate križ postavljen na prtičku, prtiček umaknite in pustite oltar gol do velike noči. Na Velikonočno jutro oltar okrasite.

5. Izvedite obred umivanja nog. Obred umivanja nog lahko izvedete tudi sami doma. Noge lahko umije ženi in otrokom samo mož, lahko pa oba umijete noge drug drugemu in otrokom.

Veliki petek

kriz zeblji kladivo

1. Pozornost na:

 • Odsotnost svete maše. To je edini dan v letu, ko maše ni.
 • Tih začetek. Obred se začne brez glasbe ali petja v vzdušju žalosti in žalovanja.
 • Klečanje ali ležanje duhovnika pred oltarjem. Je znak žalovanja Cerkve in ponižanja človeka.
 • Čaščenje križa. Križ počastimo s poljubom, dotikom ali kako drugo gesto.

2. Post. Za odrasle velja ta dan strogi post. Če zmorejo, naj se tudi otroci odpovedo kakšni hrani.

3. Tišina. Če se ne morete udeležiti obredov velikega petka, doma ohranjajte tišino med poldnevom in tretjo uro.

4. Križev pot. V mnogih župnijah točno ob treh popoldne pripravijo križev pot. Če se ga ne morete udeležiti z otroki, ga lahko zmolite doma.

5. Časovnica. Tekom dneva razmišljajte o Jezusovem trpljenju in izdelajte časovnico. Narišite slike, kaj se je dogajalo: prijetje Jezusa, vržen v ječo, bičanje, obsodba ...

Velikonočna vigilija

vigilija ogenj

1. Pozornost na:

 • Mrak. Vigilija poteka po sončnem zahodu. Noč simbolizira greh in smrt in čakanje na Gospodov mimohod ob izhodu iz egiptovske sužnosti.
 • Ogenj. Pred cerkvijo običajno zakurijo ogenj, ki ga blagoslovijo in z njim prižgejo velikonočno svečo.
 • Procesijo z velikonočno svečo. Prinesejo jo v temno cerkev, kjer predstavlja vstalega Kristusa in simbolizira novo življenje, ki smo ga vsi dobili z Jezusom.
 • Blagoslov krstne vode.
 • Obrede iniciacije. Katehumeni, ki so se pripravljali na sprejem v Cerkev, so na ta dan krščeni.

2. Slavje luči. Za družine z majhnimi otroki je udeležba na velikonočni vigiliji zaradi pozne ure in dolžine pogosto nerealna. Del vzdušja si lahko pričarate doma. V temi, ob baterijah preberite eno od beril in evangelij. Pred evangelijem prižgite svečo (svečke) in zapojte alelujo.

3. »Svetopisemski maraton« zgodovine odrešenja. S starejšimi otroki (od 8,9 let) lahko preberete vseh 8 beril in evangelij. Pred evangelijem prižgite svečo (svečke) in zapojte alelujo.

Foto: allevents.in, pridi.com, nadskofija-ljubljana.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.