Obvezen poletni seznam za mame z majhnimi otroki

Uredništvo iskreni.net
Petek, 22. junij 2018, 5:00
Image
Si za poletje že delate sezname, kaj vse boste počeli in kam šli? Tale seznam je drugačen: kratek, enostaven in nujno potreben.

Napisala ga je Kelly Pease, mama treh otrok, glasbenica in navdušena pričevalka za Jezusa.

Po obupno napornem zaključku šolskega in vrtčevskega leta se je Kelly zelo veselila poletja. A s poletjem pride tudi veliko časa, ki ga je treba zapolniti, kar zna biti s tremi majhnimi otroki velik izziv. Zato je namesto pisanja obsežnega seznama za pomoč prosila Jezusa. Nastal je spodnji spisek, za katerega Kelly pravi, da ga je navdihnil Jezus.

»Moj seznam NUJNIH poletnih aktivnosti«

  1. Dovolj spanja.
  2. Dobra in zdrava hrana.
  3. Molitev.
  4. Igra.
  5. Branje.

To je vse. Res je tako enostavno.

V življenju mam pride do trenutkov, ko ne zmoremo dosti več, kot da življenje upravljamo. Poskrbeti moramo za perilo. Treba je iti v trgovino. Z otroki se učimo za prihajajoči narek. Vsaj nekajkrat na teden si moramo umiti zobe (še kdo drug?).

Ko sem ob koncu šolskega leta dirkala naokrog, da bi naredila še nekaj fotografij otrok z njihovimi učitelji in vmes preverjala seznam stvari, ki jih še moram opraviti, sem vstopila v sinov razred, kjer se je (neverjetno čudovita) učiteljica z otroki pripravljala, da izpustijo metulje, ki so jih vzgojili. Še nikoli nisem videla bolj vznemirjenih prvošolcev. Ko so privzdignili pokrov in se je prvi metulj dvignil proti modremu nebu, me je Bog ustavil pri mojih opravilnih prizadevanjih. V tistem trenutku sem vse občutila.

Zato se upokojujem od svoje upraviteljske funkcije in se zavezujem, da bom najprej občutila svoje življenje.

Občutila sem dejstvo, da moj prvošolec ni več prvošolec in da je se je hči v letošnjem letu spremenila v veliko punco … Saj veste, ko primerjate slike z začetka in konca šolskega leta. Obšel me je občutek slabosti, ko sem vse to zares občutila. Huh, čas se nič ne ustavlja.

Ali pač? Edini način, da upočasnimo čas, je načrtna hvaležnost za vsako malenkost, za vseh 1000+ darov, ki nam jih Bog poklanja vsak dan življenja.

Opazovanje metuljev v letu = Občutenje vsega = Upočasnjevanje časa.

Zato se upokojujem od svoje upraviteljske funkcije in se zavezujem, da bom najprej občutila svoje življenje. Seveda je treba življenje tudi upravljati, a ne bom dopustila, da bo imelo to prednost pred izkušanjem lepote življenja, ki mi jo Bog naklanja prav v tem trenutku.

Zato s svojim poletnim spiskom – čeprav ni ne zahteven ne zapleten – ne pravim, da bomo imeli vsak večer razkošne zabave ali da bomo brali Tolstoja. Pečem palačinke in se lotevam mladinskega romana. In na kaj se NE bom osredotočala? Da bi imela popolnoma urejeno hišo ali da bi morali iti na vsak tabor in dogodek, ki se mi zdi zanimiv. V mojem življenju ne bo več prostora za strah, da bom z otroki kaj zamudila.

To poletje bom čutila življenje in upočasnila čas z uživanjem v preprostih stvareh in zahvaljevanju zanje. Za to imamo poletje. Otroci s cevjo za zalivanje, sladoledne lučke na vrtu in tisti obiskovalec, ki se je ustavil na limonadi: to pa je posel, ki ga z lahkoto obvladam.

Foto: drcbtmom.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.