Naravna zdravila za zobobol

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 25. julij 2020, 5:00
Image
Zob. Začne vas boleti ravno takrat, ko je najmanj primerno. Pa naj bo to sredi noči, ko vas prebudi iz spanja, na zasluženih počitnicah ali pa sredi karantene, ko je dostop do zobozdravnika otežen ali celo onemogočen. Za vse takšne primere je dobro, če veste, kako si lahko pomagate sami z naravnimi »arcnijami«, ki jih imate pri roki. Pa tudi sicer si lahko tako prihranite kakšen obisk pri zobozdravniku ali pa si vsaj olajšate čas čakanja.
Slana voda

Izpiranje zob s slano vodo je lahko učinkovita prva pomoč. Sol razkuži in pomaga odstraniti delce hrane med zobmi. Učinkovita je tudi pri ranicah in vnetjih v ustih. 

 • V skodelici mlačne vode raztopite pol čajne žličke soli in z njo izperite usta in izpljunite. 

Vodikov peroksid

Je učinkovit pri blaženju bolečin. Deluje protibakterijsko, blaži vnetje, zmanjšuje krvavitve dlesni in tudi nalaganje zobnega kamna. 

 • Uporabite 3% raztopino vodikovega peroksida (kupite ga v lekarni), ki ga razredčite v enaki količini vode. Z njim izperite usta in obvezno izpljunite. 

Vodikov peroksid je tudi sicer koristno imeti doma za razkuževanje ran (za razliko od alkohola ne peče), pomaga pa tudi pri bolečih ušesih. 

Obkladki

Bolečino omilijo tudi obkladki. Kakšen obkladek uporabimo, je odvisno od vzroka bolečine. 

 • Pri zobobolih uporabite hladen obkladek, ki pomaga zmanjšati oteklino in bolečine. Topli obkladki pa blažijo bolečine v čeljustnih sklepih, saj sprostijo napetost v mišicah. 

Česen

Je naravni antibiotik, ki učinkovito zmanjšuje bolečine. 

 • Česen lahko žvečite ali pa ga sesekljate in nanesete na boleče mesto. 

Oljčno olje

Deviško oljčno olje ima protivnetne lastnosti, zato zmanjša vnetje in tako blaži bolečine. 

 • Oljčno olje nanesete na oboleli zob. 

Klinčki (nageljnove žbice)

Klinčki vsebujejo eterično olje, ki deluje protibolečinsko in protivnetno. Vsebuje evgenol, ki je naravni antiseptik in analgetik, ki omrtviči prizadeti zob in njegovo okolico.  

 • Na obolelo področje lahko nanesete majhno količino olja klinčkov, ki ga razredčite z nekim drugim oljem (oljčno, kokosovo, sončnično). 2 do 3 kapljice olja klinčkov zmešajte s četrt žličke oljčnega olja. Olje nanesete na vato, ki jo položite na oboleli predel. Olje lahko tudi kapnete v vodo in z njo izpirate usta. Če imate doma samo klinčke, pomaga tudi, če klinček rahlo zgrizete in ga položite na obolelo mesto.

Timijan

Deluje močno antibakterijsko in pomaga blažiti zobobol. 

 • Tudi timijanovo olje zmešajte z nekim drugim oljem in ga nanesete na obolelo mesto.

Origano

Origanovo olje deluje tako antibakterijsko kot tudi protibolečinsko in protivnetno, zato zmanjša bolečino in oteklino. 

 • Origanovo olje pred nanosom razredčite z drugim oljem. 

Poprova meta

Bolečine blaži tudi eterično olje ali čaj poprove mete ali sesanje čajnih vrečk s poprovo meto. Sestavine delujejo antibakterijsko in antioksidativno. 

 • Za čaj potrebujete 1 čajno čličko poprove mete, ki jo prelijete z vrelo vodo in počakate 20 minut. Nato s čajem spirajte usta. Lahko pa samo zmočite čajno vrečko s toplo vodo in jo položite na prizadet zob. 

 • Če uporabite eterično olje, ga pred nanosom razredčite z oljčnim oljem.

Če je poleg bolečin prisotno še kaj od naštetega:

 • oteklina

 • gnoj

 • vročina

 • drugi znaki okužbe, kot so krvavenje, velika občutljivost na vroče ali mrzlo

je nujen pregled pri zobozdravniku ali vsaj posvet z njim.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.