Najboljša poletna hrana za vašega otroka

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 5. julij 2018, 16:35
Image
Kot starš se gotovo soočate z vprašanjem, kako svoje otoke čim bolj zdravo nahraniti, sploh poleti, ko ste za njihovo hrano zadolženi izključno sami.

Včasih je bilo sestaviti zdrav jedilnik za družino precej preprosto – mame so jim pač ponudile tisto, kar je trenutno bilo na voljo z vrta, pa tudi, če ga niso imele, se drugega kot sezonsko sadje in zelenjavo v trgovinah skoraj ni dobilo.

Danes v katerem koli delu leta lahko kupimo najrazličnejše vrste sadja in zelenjave z vsega sveta. Kaj naj torej starš, ki želi svojo družino čim bolj zdravo in polnovredno nahraniti, ponudi v določenem obdobju?

Poletni prehrambeni triki

  • Če ste vsaj kdaj imeli vrt ali malo opazovali rastlinje, gotovo veste, da poletje ponudi obilico rdeče obarvanega sadja – jagode, češnje, breskve, maline, ribez … Čim več tega sadja je najbolje pojesti svežega, saj ima pleg odličnega okusa tudi protivnetne učinke.

  • Tudi sicer je zdravo jesti veliko svežega jagodičevja, najbolje kar iz gozda, kje čim dlje stran od mest in cest. Poleg tega, da takšno jagodičevje odžeja in nas nahrani z vitamini, v kombinaciji s smetano ali maslom tudi odstranjuje iz telesa težke kovine.

Idealna poletna hrana je kislo mleko - naraven vir probiotikov.

  • Domač sladoled lahko naredite iz svežega sadja in jogurta, sladke ali kisle smetane, za sladilo pa uporabimo med.

  • Sveže bučke, kumare in zelena vsebujejo veliko vode in iz njih lahko naredimo sveže iztisnjen sok, ki nas v vročih dneh pohladi. Za telo so mnogo boljši kot sadni sokovi, saj v njih ni toliko sladkorja.

  • Idealna poletna hrana je tudi kislo mleko – v poletni vročini se mleko zelo hitro skisa, dovolj je, da ga pustimo na prostem čez noč. Ohladi nas, napolni z vodo in potrebnimi minerali, predvsem pa je bogat vir probiotikov.

  • In še nasvet, ki se vam bo morda zdel nesmiseln: ne pijte mrzlih pijač, zlasti ne naravnost iz hladilnika. Telo mora tako mrzlo tekočino najprej segreti na svojo lastno temperaturo, zaradi česar nam postane še bolj vroče. Pijače naj bodo raje sobne temperature, mlačne do tople.


Povzeto po članku Mojce Vozel Izbirajmo hrano v ritmu dneva in letnega časa.

Če pa se želite o hrani, ki ne samo nahrani, temveč tudi zdravi, prebrati še kaj več, v roke vzemite njeno knjigo Hrana za zdravje družine Mojce Vozel. Naročite jo lahko tudi v naši spletni trgovini.​​​​​​​

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.