Moteče znamenje križa?

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 10. marec 2019, 5:30
Image
Po poklicu sem pomočnica vzgojiteljice v javnem vrtcu. Z lahkoto povem, da je to zame resnočno Njegov (po)klic, saj obožujem delo z otroki in z njimi resnično uživam. V prostem času sem punca najboljšemu fantu na svetu, bralka Božje besede, pevka na koru ... in še bi lahko naštevala, v vrtcu pa sem na nek način začasna “mama”.

Malo drugačno kosilo

Delam v najmanjši skupini, kjer otroci vsakodnevno potrebujejo kak objemček in brisanje solzic. Ker je v zadnjem času veliko viroz, so te napadle tudi vzgojiteljice v našem vrtcu, zato sem ob kosilu priskočila na pomoč najstarejši skupini. Kar se je zgodilo med kosilom, se me je močno dotaknilo.

Eden se je, preden je začel jesti, prekrižal. Ko je videl, da so ga vrstniki čudno pogledali, je kar otrpnil in me pogledal.Dežurna otroka sta pripravila mizo, krožnike in pribor ter vsem zaželela dober tek. Otroci so sedeli pri mizi in čakali, da jim prinesem juho. “Vsak naj si naloži toliko juhe, kot jo bo lahko pojedel," sem povedala, kot to navadno naredim.

Ko so imeli vsi polne krožnike, so začeli jesti, eden pa se je, preden je začel jesti, prekrižal, predvidevam da kar avtomatsko. Ko je videl, da so ga vrstniki čudno pogledali, je kar otrpnil in me pogledal. Prejel je celo opazko, češ, kaj si to naredil ...

"Tudi jaz se pokrižam"

Priznam, v tistem trenutku nisem vedela, kaj naj naredim. Moja avtomatska reakcija je bila, da sem otroke utišala, saj smo bili pri kosilu. Otroka pa sem samo pogledala, se mu nasmehnila in rekla: “Tudi jaz ze pokrižam, preden začnem jesti”.

Zadovoljno se je nasmejal in začel jesti. V tistem trenutku so me prevzeli prijetni občutki. Počutila sem se zadovoljno in veselo, da je otrok vzgojen v krščanskem duhu, hkrati pa tudi pomirjeno, saj sem mu pomagala iz “zagate” pred prijatelji in mu morda (tako vsaj upam) dala novih moči in zgled v besedah, da se tudi naslednjič ne bo sramoval prekrižati, preden bo začel jesti. V vrtcu vedno znova velja: “Za cel svet si lahko zgolj en človek, vendar si lahko za enega človeka cel svet.”

U. V.

Z otroki iskreno o veri

Imate tudi vi izkušnjo pogovora o veri z otroki ali izkušnjo deljenja vere z drugimi? Tudi vas sprašujejo o tem, kaj kaj pomeni, zakaj je tako, vas spodbujajo k razmišljanju in poglabljanju vere ... In si včasih modro, da le prikimujete, kako je Oče "prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem" (Mt 11,25), odgovorijo kar sami. Pošljite svojo izkušnjo na [email protected]!

Naj vaša zgodba obogati tudi druge, jim da misliti, jim pomagajo, ko se bodo soočili s podobnimi vprašanji ali pa jim bodo v spodbudo, da bodo iskreno o veri z otroki pogumneje spregovorili.

Foto: doxologia.ro

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.