"Mami, a bo kmalu umrla?"

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 17. marec 2019, 5:30
Image
Otroci so rojeni filozofi. Z vprašanji, od kod prihajamo in kam gremo, se ukvarjajo od najzgodnejših let, zato sprašujejo tudi o smrti.

"Mami, a bo kmalu umrla?" sta vprašala moja predšolska otroka, ko sta videla, da stara gospa pred nami po pločniku hodi počasi, upognjeno in s pomočjo palice. Gospa je vprašanje verjetno slišala, a vseeno sem mirno odgovorila: "Res je že stara, a kdaj bo umrla, ve samo Bog."

Odkar sta na svetu, v naši družini ni še nihče umrl, a z vprašanji o smrti smo se soočili že pred časom, ko smo v parku našli mrtvega ptička. Ko sta slišala, da moramo vsi umreti, sta se ustrašila, da bi lahko umrla tudi mami in ati. Pomirila sem ju in razložila, da starejši ljudje navadno umrejo prej kot ati in mami, ki sta še precej mlada in zdrava.

Iskreni in verodostojni odgovori

 "In kaj se zgodi s ptičkom, ko umre?" sem tedaj zaslišala. "Njegovo truplo pride v zemljo, toda njegova ptičja duša pride v ptičje nebo!" sem odgovorila.

Pomembno je, da jim pošteno in iskreno odgovorimo, ko sprašujejo o smrti, saj se bodo z njo prej ali slej srečali."Kaj pa se zgodi z nami, ko umremo?," je sledilo logično nadaljevanje. "Tudi mi pridemo v nebesa. In če smo dobro živeli, lahko pridemo čisto blizu Boga, v raj. Tam je še lepše kot na Zemlji. Tako lepo, da si še predstavljati ne moremo. Tam ne moremo več zboleti ali umreti. Srečamo pa tudi vse naše drage, ki so umrli pred nami."

Otroka sta bila z odgovorom zadovoljna in tudi jaz sem bila vesela, da sem lahko tako iskreno odgovorila. Kašen vir moči je krščanska vera!

Odgovoriti takoj, ne kasneje

Tudi postni čas in obisk pokopališča sta dve priložnosti, ko otroci lahko izkusijo in sprejmejo smrt. Včasih smo prav presenečeni, kako z lahkoto in naravno razumejo umiranje. In prav velka noč nas uči, da smrt ni konec.

Kakor že, pomembno je, da jim pošteno in iskreno odgovorimo, ko sprašujejo o smrti, saj se bodo z njo prej ali slej srečali, ter da tudi starši iščemo odgovore na eksistencialna vprašanja in da naši otroci vedo, da jih bomo ljubili in spremljali, ne glede na karkoli.

S. M.

Z otroki iskreno o veri

Imate tudi vi izkušnjo pogovora o veri z otroki ali izkušnjo deljenja vere z drugimi? Tudi vas sprašujejo o tem, kaj kaj pomeni, zakaj je tako, vas spodbujajo k razmišljanju in poglabljanju vere ... In si včasih modro, da le prikimujete, kako je Oče "prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem" (Mt 11,25), odgovorijo kar sami. Pošljite svojo izkušnjo na [email protected]!

Naj vaša zgodba obogati tudi druge, jim da misliti, jim pomaga, ko se bodo soočili s podobnimi vprašanji ali pa jim bo v spodbudo, da bodo iskreno o veri z otroki pogumneje spregovorili.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.