Letošnje šmarnice – kaj bomo brali?

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 1. maj 2019, 5:30
Image
Letos lahko izbiramo med tremi šmarničnimi branji – enim za otroke in dvema za odrasle.

O slovenskem misijonarju ob Nilu ob 200. letnici njegovega rojstva

Ob dvestoletnici rojstva slovenskega misijonarja  Ignacija Knobleharja bodo otroci letos poslušali zgodbe o njegovem življenju z naslovom Misijonar ob Nilu, ki jih je napisala Berta Golob.

Še posebej bo letošnje leto obarvano misijonsko tudi z izrednim misijonskem mesecem, ki ga je napovedal papež Frančišek. Šmarnice naj bi preko pričevanja misijonarjeve življenjske zgodbe otroke spodbudile k delu za misijone, zaupanju v Marijino priprošnjo in pogumu za življenje iz vere. Otroci bodo ob obisku šmarnic vsak dan prejeli kartico z miselno igro in podobami misijonske poti misijonarja Ignacija Knobleharja.

Besednjak od Ž do A

Eno šmarnično branje za odrasle je letos spisal Gregor Čušin, ki je napravil »Moj mali besednjak od Ž do A. Začne se z Življenjem, konča z Amen.« Ker je »življenje v svojem  bistvu vedno in nujno na začetku. Z življenjem se začne.« Pa ker imamo kristjani na življenje poseben pogled. Ker nanj gledamo od smrti do rojstva.

»Pri krstu umre stari človek, ki pripada očetu in mami in je zapisan grehu in grobu, in se rodi novi človek, Božji otrok, ljubljen in odrešen. Ta, v plenice poviti jokajoči otrok pusti smrt za seboj in več ne umre. Ker je oblekel Kristusa, ki je večno Življenje. In večna Ljubezen. Kar je pravzaprav eno in isto.Obrnjeno  na  glavo.  Kot  drevo,  ki  ima  korenine  v  nebesih,  krošnjo pa (še) prepuščeno vremenu na zemlji,« v današnjem šmarničnem branju zapiše Čušin.

Čušinov besednjak prinaša vsak dan novo besedo, ki daje rdečo nit pronicljivemu razmisleku, povezanemu s Svetim pismom in življenjem sredi sodobnega sveta.

Panonski cvetovi za Marijo

Druge šmarnice za odrasle z naslovom Panonski cvetovi za Marijo je Lojze Kozar mlajši napisal ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Gre za zgodbe in razmišljanja  o  zgodovinskem  dogajanju  in ljudeh, ki so pripomogli k združitvi. Pomagajo nam, da bi poznali svoje korenine ter tako razumeli sedanjost in svoje korake lažje usmerjali v pravo smer in prihodnost slovenske enotnosti.

»Zgodbe so lep oris vernosti Slovencev v Prekmurju skozi različna zgodovinska obdobja. Predstavljene so vidnejše osebnosti s kulturnega in verskega področja, ki so zaznamovale vzhodni del slovenskega narodnega ozemlja,« piše v opisu šmarnic.

»Potujem.  Potujem  skozi  čas.  Potujem  po  slovenskih  krajih,  predvsem med Muro in rabo. Potujem od človeka do človeka. Potujem, gledam in poslušam. in se veselim lepega, dobrega. na-biram panonske cvetove, ki so na gosto posejani po naših krajih, ki me bogatijo, ki me spodbujajo k dobremu, k prizadevanju za svetost. Da slavim Boga. Da poklekam pred našim odrešenikom jezusom Kristusom. Da častim Mater Marijo, najlepši cvet ne le panonskih dežel, temveč vsega stvarstva,« tako piše eden izmed odlomkov, ki med drugim omenja narodnozavedne Slovence, ki so pripomogli k združitvi z domovino.

Želimo vam veliko blagoslova ob obisku šmarnic in poslušanju letošnjih šmarničnih branj.

Vir: sku.rkc.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.