Ko se vse zaroti proti meni ... kaj mi pomaga?

Piše: Sanja Saje
Sreda, 29. marec 2017, 16:00
Image
mama pod stresom
Včasih tudi mami vse zleze čez glavo. Na koga se lahko nasloni, ko je vsega preveč?

Pride dan, ko me soseda grdo gleda, pa ne vem, zakaj. Ko poskušam pojasniti svojo idejo v službi in sem napačno razumljena. Ko me čaka gora perila, otrok pa noče in noče zaspati in se trdno oprijema moje roke. Ko se zataknem v prometnem zamašku in mi še frizerka naredi pridigo o neodgovornosti … V glavi norim in se trudim ohraniti mirne živce.

Kdo bi bil najbolj priročen koš za smeti, da vanj izlijem vse frustracije današnjega dne? Malo pokasira ljubljeni mož, ki ga mimogrede prestrelim s pogledom, ko nekaj hoče od mene. Nekaj se izlije na malega nagajivca v postelji. Malo se jezim nase, malo preigravam v mislih vse naporne situacije današnjega dne in iščem pametne in konstruktivne odzive ...

Toda – na koga se lahko obrnem, ko je vsega preveč?

Prijateljice

O, blagodejni balzam za žensko dušo! Klepet, podpora, čvek kar tako… Polepšate mi dan, vse ženske dušice, na katere naletim ali si vas načrtno izberem. Znate prisluhniti. Umiriti. Potolažiti. Hvala vam!

Dragoceni mož

Zavetje, uho, ki prisluhne. Brez nasvetov, prosim. Vem, da je v moškem svetu to popolnoma nerazumljen koncept, ampak dragi mož, RES ne potrebujem nasvetov! Res! Čisto zares! Samo poslušaj me … Sem reka, ki se izliva in če ustaviš ta tok z jezom svetovanja, se lahko rodi le katastrofa.

Tišina

Ko me preplavi dogajanje, čustvovanje in odzivi ljudi okoli mene, potrebujem tišino in mir. Da popredalčkam čutenja v sebi in zaslišim sebe v vrtincu življenja. Ob malih otrocih je tišine bolj malo, vedno pa obstaja stranišče, na katerem mami lahko malo dlje posedi in se umiri … :)

Narava

Mogoče se že staram, toda čedalje bolj v sebi čutim potrebo, da vsaj za kratek čas vsak dan stopim na mehka travnata tla in se prizemljim. Poiščem stik s pristnim in prvobitnim. V sebi, v svetu okoli mene. Opazujem, ustavim pogled in se čudim vsemu ustvarjenemu.

Molitev

Ob koncu dneva se lahko srečam. Z Njim, ki vedno postavi stvari v pravo perspektivo. Ob Besedi, ki mi vedno znova nastavi kompas in me usmeri k Luči in Resnici.

mama pod stresom2

Otroci

In čeprav so otroci velikokrat tudi povod, da se v mami naberejo neprijetni občutki, so ti isti otroci še pogosteje povod za občutke sreče, veselja in sproščenosti.

Prihod domov in igra z mojo deklico mi pomaga ozavestiti, kaj je v življenju resnično pomembno – živ odnos, žareče oči, v katerih najdeva druga drugo in v katerih zagledam sebe v svoji enkratnosti in dragocenosti!

Foto: mommysh.com, curejoy.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.