Ko gre tam spodaj nekaj narobe

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 12. oktober 2019, 5:00
Image
V naših telesih je celo morje različnih mikroorganizmov. Mnogi od njih so dobri, spet drugi nam hočejo slabo. Ko se ravnotežje poruši, pogosto zmagajo nadležneži, ki si jih ne želimo. 

Kaj so glivične okužbe?

Najpogostejša glivica, ki prebiva v našem telesu, je Candida albicans. Ta je del zdrave človeške flore in prebiva predvsem v našem črevesju, nekaj malega pa tudi v ustih in genitalijah. Njena glavna naloga je, da poje težke kovine, ki so zašle v naše telo, in je zato dobrodošel gost v našem telesu. Problem pa nastane, ko zasede preveč prijetnih kotičkov in iz njih izpodrine druge koristne prebivalce. 

Simptomi pri glivičnem vnetju nožnice

Glive izločajo strupene izločke, ki potujejo po krvi in povzročijo, da se počutimo bolne, smo utrujeni, hrepenimo po sladkorju in ogljikovih hidratih in čutimo srbečico in vnetje. 

Da nekaj tam spodaj "ne štima", boste vedele po tem, da se boste počutile neudobno oz. neprijetno. Opazile boste:

  • srbenje in pekoč občutek v nožnici
  • bolečine med spolnim odnosom 
  • bolečine in/ali neprijeten občutek med uriniranjem
  • neobičajen nožnični izcedek podoben "cottage cheese-u", ki ima lahko neprijeten vonj
  • nožnica bo otekla

Zakaj pride do okužb

Vzrokov za to je več. Ponavadi ni en sam, ampak kombinacija večih dejavnikov. Najpogostejši so naslednji:

Jemanje antibiotikov. Ti ne uničijo le slabih bakterij, pač pa tudi dobre. Če ne poskrbimo za vnos dobrih bakterij, se bo Candida preveč razširila in povzročila okužbo nožnice.

Prevelike količine zaužitega sladkorja. Sladkor omogoči, da se slabe bakterije hitreje razmnožujejo in prevladajo nad dobrimi.

Velik stres. 

Slaba higiena. Nožnica skrbi za svoje zdravje z nizkim pH-jem. Uporaba mil in drugih pripomočkov lahko škoduje zdravju nožnice, ki tako postane bolj dovzetna za okužbe. Nosite bombažno spodnje perilo in spolovilo umivajte le s čisto vodo ali z majhno količino mila za intimno nego. 

Slab imunski sistem. Temu je pogosto pridruženo tudi slabo zdravje prebavil, kar vodi v porast slabih bakterij in razrasta Candide. K temu pa prispevajo tudi določena zdravila, ki jih ti bolniki jemljejo za lajšanje drugih težav. 

Slabo zdravje prebavil. Nožnica je pokazatelj zdravja prebavil, prebavila pa so ogledalo zdravja celotnega telesa. Če so prebavila ogrožena, stalno vneta in prepustna, tudi zdravje nožnice ne bo dobro. 

Spolni odnosi. Ti zvišajo pH nožnice, kar zmanjša število dobrih bakterij, zato je nožnica bolj dovzetna za okužbe. 

Toksini in težke kovine. Ti hranijo slabe bakterije in glive, hkrati pa preprečijo rast dobrim bakterijam v črevesju in nožnici.

Kontracepcija. Hormonska kontracepcija prizadane tako mikrofloro v nožnici kot spremeni ravnovesje hormonov v telesu. Hormonska kontracepcija (tabletke, obroček, obliži ...) poveča nivo estrogena, kar vodi v razrast glivic v nožnici. Poveča se tudi delež sladkorja v nožničnih izcedkih, ki služi kot hrana slabim bakterijam in glivam, ki se tako lahko hitro razrastejo.  Spermicidi vsebujejo učinkovino nonoksinol-9, ki oslabi imunski sistem in uniči koristne laktobacile v nožnici, zato je bolj dovzetna za razrast glivic.

Kako se pozdraviti?

Najbolj učinkovit način je sprememba življenjskega sloga, krepitev imunskega sistema, vnos koristnih bakterij v telo, zmanjšanje uživanja sladkorja in dobra higiena. 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.