Ko bratje ponovno posnamejo fotografije iz mladosti

Darja Ovsenik
Torek, 3. februar 2015, 16:00
Image
bratje 01
Izvirno in veliko darilo treh bratov: svoji mami so poklonili koledar s starimi in rekonstruiranimi družinskimi fotografijami.

Nedavno so svetovni mediji poročali o treh bratih iz Pensilvanije, ki so se odločili, da bodo svojo mamo razveselili na poseben način: iz starih družinskih albumov so izbrali fotografije in posneli enake prizore. Takih rekonstrukcij je bilo sicer že veliko, zagotovo pa zadnja odmeva na družabnih omrežjih in medijih prav zaradi svoje hudomušnosti, izvirnosti, skrbne priprave, morda celo zaradi svoje sporočilnosti o pomenu povezanosti v družini. Gotovo ne bi našli mame, ki je tako darilo ne bi ganilo.

Obilo priprav za eno samo, a veliko darilo

Odločili so se, da bodo mamo ob rojstnem dnevu razveselili s koledarjem, na katerem bodo stare in nove rekonstruirane fotografije: »veliki« fantje se stiskajo v banji, se oblečejo v enake pustne kostume, se pačijo na stopnicah, se gugajo na istem gugalniku …

Zagotovo na fotografijah ne izstopa le njihova priprava enakih oblačil, krajev in oseb, ampak tudi njihove grimase – za nekatere so potrebovali vsaj malo igralske žilice, da so zadeli enak izraz na obrazu, ki so ga imeli v mladosti. Seveda so to morali narediti istočasno, se prilagoditi »novi« velikosti telesa, izbrati podobna oblačila …

 

bratje 00

Ko sem se nasmejala ob fotografijah, se nisem mogla ustaviti ob misli, koliko smeha je moralo biti med snemanjem fotografij, ko so se spogledali, se trudili posnemati enake izraze, pa jim morda ni uspelo, se stlačiti v banjo … Zagotovo so ob snemanjih podoživljali svoje otroštvo, se spominjali skupnih pripetljajev in dogodivščin, neopaženo pa ni ostalo tudi dejstvo, da so v snemanje vključili tudi očeta (lepo darilo za ženo tudi z njegove strani) in svojo 95-letno babico.

 

bratje 04

Darilo, katerega priprava je bila mnogo bolj bogata kot iskanje po trgovinah. Je pa zahtevalo njihov čas, energijo, voljo in iznajdljivost. Zagotovo eno bolj izvirnih in najpomembneje: zares bogatih daril, ki jih ni moč meriti v denarju.

Mama: smeh in solze

Bratje so idejo dobili kje drugje kot na spletu – podobnih rekonstrukcij je bilo že veliko, hkrati pa jih je tudi mati v preteklosti že večkrat prosila, da bi ji naredili koledar s fotografijami (zagotovo si ni predstavljala, da bodo njeni otroci iz tega naredili pravi projekt).

Veliko dela so imeli že z izborom fotografij, saj so njihovi starši posneli »na tone« fotografij, je za ABC news povedal najstarejši med brati Matt MacMillan: »Vzeli smo si proste dneve v šoli in na delu, da smo lahko posneli fotografije brez vednosti mame. Morali smo posneti približno 20 fotografij za vsak prizor, da smo dobili najboljše obrazne izraze in drže.« Potruditi so se morali tudi pri izbiri oblačil, da so se čim bolj približali oblačilom iz otroštva.

 

bratje 03

Mama je bila navdušena: »Ni mogla prenehati s smehom in potem je smeh prešel v smeh-solze.« Še danes jim pošilja sporočila, v katerih sporoča, da je na fotografijah našla nekaj novega, česar prej ni opazila. Matt je ob tem dodal, da so kot družina tudi sicer zelo povezani, s čimer je nekaj milijonom ljudi predal tudi sporočilo, da je povezanost v družini pomembna vrednota. In to na zelo zabaven način.

 

bratje 02

 

 

bratje 05

 

 

bratje 07

 

 

bratje 06

Vir: ABC news
Foto: sunnyskyz.com, abcnews.go.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid