Kako si poenostaviti kampiranje z majhnimi otroki

Nataša Šmalc
Sreda, 27. junij 2018, 16:06
Image
Vam je že kdo rekel, da je kampiranje za majhne otroke res »zakon«? Čar spanja v šotoru, adrenalin ustvarjanje novega doma sredi narave, preprosti obroki v senci dreves ...

Da, vse to drži. A ne glede na to, kje smo, doma ali na dopustu, pri majhnih otrocih vedno pride »kritičnih« trenutkov, ki jih moramo znati obvladati. Tu boste našli nekaj nasvetov, kako si olajšati te trenutke, ki vas lahko doletijo na kampiranju, če imate majhne otroke.

Priprave: začnite vsaj teden dni prej

Pakiranje, pakiranje, pakiranje ... Posebej tisti, ki kampirate s šotori, veste, da je potrebno s seboj vzeti precej stvari, da si nekje sredi narave lahko postavite svoj začasni domek.

Da bi bilo to pakiranje čim manj stresno, si vsaj kak teden pred odhodom napišite seznam vseh stvari, ki jih potrebujete za kampiranje, od pohištva za kampiranje do zadnje žlice. Seznam vam bo prišel zelo prav zadnje dni, ko bo treba vse skupaj spakirati. Toplo priporočam, da s pakiranjem ne začnete zadnji dan, ampak stvari v kovčke, škatle ali pa vsaj na kup dajete že nekaj dni pred predvidenim odhodom.

Zadnji dan pa si boste največ stresa in slabe volje olajšali tako, da na pomoč pokličete kako babico, teto ali prijateljico, ki bo vsaj kako uro ali dve prevzela skrb za mlajše otroke ali pa vam pripravila večerjo.

Majhni otroci so v pakiranje sicer lahko vključeni, tako da spakirajo svoje igračke, da izberejo oblačila, da pomagajo kaj odnesti v avto ... A če smo iskreni njihova zagnanost ne bo trajala tako dolgo, kolikor bi jo vi takrat potrebovali, zato bo vsakršna pomoč bližnjih zelo dobrodošla.

Najtežja na kampiranju sta prvi in zadnji dan

Če ste mislili, da je potem, ko imate polno »nabasan« avto in končno pomahate v slovo svojemu domu, za vami najtežji del, se motite. Vsak, ki je kdaj kampiral z otroki, sploh s šotorom, vam lahko pove, da sta na kampiranju najtežja prvi in zadnji dan. Zakaj?

Vsak, ki je kdaj kampiral z otroki, sploh s šotorom, vam lahko pove, da sta na kampiranju najtežja prvi in zadnji dan.Za vami je dolga pot, otroci (in odrasli) so naveličani avtomobila, prišli ste v želen kamp, recimo, da ste že našli želeno parcelo in kaj sedaj? Otroci so lačni, žejni, lulat jih, morda so utrujeni, šli bi plavat, raziskovat, vas pa čaka še postavljanje novega domovanja. Le kako si vse to lahko olajšamo?

Pot načrtujte! Najbolje je oditi zgodaj zjutraj. Prilagodite pot tako, da otroci vsaj del poti prespijo v avtu, če ne gre, pa se večkrat ustavite.

Ko prispete, ne hitite s postavljanjem doma. Če vam ravno ne grozita deževje ali noč, lahko šotor tudi počaka. Pojejte, kar ste vzeli od doma ali vam je prejšnji dan skuhala babica in je ostalo viška ali pa si vsaj prvi dan privoščite nekaj iz lokalne kulinarične ponudbe.

Razumljivo je, da si želite, da bi bilo vse nared v najkrajšem možnem času, vendar vam hitenje lahko prinese slabo voljo, jok in vsesplošen kaos. Raje raziskujte in se veselite skupaj kot družina. Za postavljanje šotora boste, če ste šli od doma dovolj zgodaj, imeli na voljo cel ves preostali dan.

V tem času lahko spoznate tudi kake prijazne »sosede«, ki vam priskočijo na pomoč in delo bo opravljeno še hitreje. Povsem enako storite tudi zadnji dan. Izkoristite nova poznanstva in tudi svoj odhod načrtujte kak dan prej.

Spanje: priporočamo eno veliko spalnico in visečo mrežo

Če želite imeti otroke ob sebi, na dosegu roke, si priskrbite ali preuredite šotor tako, da naredite eno veliko spalnico. Z malo iznajdljivosti boste tudi več ležišč pritrdili tako, da ne lezejo narazen, in en, dva, tri imate družinsko posteljo. Le kaj je lahko lepšega?

Mnogi malčki poleg nočnega potrebujejo tudi dnevni počitek. Spanje v šotoru ali prikolici zaradi poletne vročine pogosto ne pride v poštev, tudi voziček pogosto vsaj pri večjih malčkih odpade. Nekateri otroci tudi zunaj v hrupu težko zaspijo.

Rešitev za vse je zelo preprosta. Viseča mreža! Viseča mreža iz zračnega materiala, v senci dreves, bo zagotovo uspavala male in velike pustolovce. In če želita tudi mamica in očka uživati v viseči mreži, brez skrbi, na tržišču se da dobiti tudi dvojne in družinske viseče mreže.

Če ste mislili, da viseča mreža služi le za počitek, pa se motite. Iz prve roke lahko povem, da je tudi odlično igralo in plezalo tudi za naše najmlajše.

Na plažo z vozičkom in ob upoštevanju najšibkejšega družinskega člana

Če ste ena tistih družin, ki na plaži potrebuje kaj več kot brisačo in kopalke, potem veste, da je odhod na in s plaže vedno naporen. Brisače, ležalke, rokavčki, obroči, blazine, plavutke, kanglica, lopatka, mreža, maska, prigrizki, pijača, karte, knjige … Znano? In to nositi vsaj 2x na dan do kampa in nazaj? Še najbolj enostavno je vse skupaj naložiti na voziček in odpeljati na plažo.

Naj velja pravilo prilagajanja najšibkejšemu členu. Če je en družinski član lačen, žejen, zaspan, bolan, se morajo vsi družinski člani temu prilagoditi. Le tako bo najmanj slabe volje.V tem primeru naj velja pravilo prilagajanja najšibkejšemu členu. Če je en družinski član lačen, žejen, zaspan, bolan, se morajo vsi družinski člani temu prilagoditi. Le tako bo na poletnem oddihu najmanj slabe volje.

A obstaja tudi lažja pot: da ste locirani tako blizu plaže, da izpred šotora vidite morje in vam na plažo sploh ni treba hoditi.

Kampiranje v prvi, drugi vrsti ali v kampih, ki imajo t.i. »prosto cono« oziroma neparceliran del tik ob morju, ima zagotovo svoje prednosti in ena teh je zagotovo »nič pakiranja za na plažo«. In ni se potrebno ves čas prilagajati potrebam drugega, tudi takrat ko mora mama kuhati in očka počivati.

Obroki: načrtujte jih že doma

Obroki na morju so poglavje zase. Če ravno ne živite samo od prigrizkov in večerij v »konobah«, potem je obroke smiselno načrtovati že doma. Vsaj za obroke, ki jih imate namen skuhati sami, si naredite seznam po dnevih, denimo ponedeljek za kosilo špageti po bolonjsko, za večerjo palačinke, v torek za kosilo rižota, z večerjo ribe in pečen krompir itd.

Ko imate okvirni seznam, si izpišite sestavine in količine, ki jih potrebujete. Na ta način lahko veliko prihranite tudi pri nakupu živil, saj lahko osnovna živila vzamete kar od doma. Sol, sladkor, olje, kis, si lahko pretresete in prelijete tudi v manjše posodice ali pa kozarce za vlaganje poljubne velikosti.

Pomembno je tudi, kje jemo. Običajno obstajajo zložljive mize in stoli za kampiranje, ki nam služijo, da obroke jemo bolj udobno. Toda če je udobno vam, ni nujno udobno tudi otrokom. Majhni otroci v stolčkih za kampiranje nikakor ne dosežejo na mizo, ki si jo odrasli prilagodimo svojim potrebam, in če hočete brez slabe volje jesti za isto mizo, se je potrebno prilagoditi. Mizo je potrebno nastaviti otrokovi višini.

Mnoge mize se dajo nastavljati po višini, če pa se ne, lahko uporabimo le zgornjo ploščo, jo postavimo na tla in sedimo na tleh ali na stolčkih za na plažo. Ni ravno gosposko, ampak hej, saj gre vendar za kampiranje!

Tuširanje: morda niti ni potrebno

Če kampirate ob morju, reki, jezeru tuširanje morda sploh ni potrebno. Če pa se tuširanju ne morete izogniti, pa si ga vsaj poenostavite. Vse kar rabite so kopalke, milo, brisača in seveda tuš. Ste za družinsko tuširanje? Zabavno je!

Bonus: molitev na kampiranju

Če je molitev kdaj zabavna, je na kampiranju zagotovo! Si predstavljate kako zabavno je, ko se cela družina v mraku »stlači« v šotor ali avtodom, prižge tisto medlo »kampersko« lučko ali elektronsko svečko, se zahvali za čudovite dogodivščine minulega dne in prosi za še bolj čudovite dogodivščine prihajajočih dni, zraven pa zmoli še za »ta tečne« sosede, ki vsak dan godrnjajo, ker vaši otroci ropotajo že ob 6h zjutraj? Poskusite!

Fotografije so simbolične in so bile posnete na 12. Festivalu družin.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.