Kako se ubraniti pred veliko nadlogo - ušmi?

Lucija Čakš
Ponedeljek, 22. oktober 2018, 18:03
Image
Ne mine niti mesec od začetka šolskega leta, ko na oglasni deski vrtca in šole že visi obvestilo, da naj otrokom pregledamo glavo, ker so se pojavile uši. Prava nočna mora vsake mame pa je, ko ugotovi, da so tudi njenega otroka napadli zajedavci ali jih po možnosti najde še na svoji glavi.

Verjamem, da se že samo ob pogovoru o ušeh vsi praskate. Te male živali so res velika nadlega in splača se potruditi, da se jih otrok ne naleze. To je namreč veliko lažje, kot pa se zalege znebiti, ko jo enkrat dobimo v hišo.

Kako ravnati, ko se v otrokovem vrtcu ali šoli pojavi obvestilo o ušeh?

1. Redkeje umivajte lase

Vidite, sem rekla, da so preventivni ukrepi proti ušem enostavni! Ne samo, da s tem odvračate uši, tudi prihranite pri vodi, šamponu in času. Vrtičkarjem in mlajšim šolarjem se lasje tako ali tako še ne mastijo, pa tudi glede čistoče las se verjetno ne vznemirjajo preveč. In ko jih že perete – nekako vsake 3 tedne – to počnite ob petkih zvečer. Tako so do ponedeljka lasje že nekoliko umazani in ne več tako privlačni za uši.

2. Mažite s preparati

Vonj sivke in čajevca uši odganja in ustvarja neugodno okolje za razvoj gnid. Lahko kupite eterično olje ali pa že pripravljen sprej za zaščito proti ušem. Zjutraj otrokom namažite oz. napršite lasišče, zlasti po temenu in za ušesi, pa se jih bodo uši izogibale v velikem loku. Če vam je škoda denarja za eterična olja, pomislite, da ste nekaj prihranili že z neumivanjem las. In da je bolje kupiti to, kot pa stekleničko za stekleničko šampona proti ušem.

3. Pregledujte lasišče

  Vsaj enkrat na teden otroku preglejte glavo. Tudi če še nikdar ni imel uši. Tudi, če se nič ne praska. Le tako lahko uši odkrijete preden se namnožijo. Preglejte ga zlasti v predelu na vratu in tik nad ušesi, pri deklicah tudi v frfruju. Tam se uši najraje zadržujejo in izležejo gnide. Bodite pozorni, saj so v zgodnji fazi uši belkaste oz. prozorne, črne postanejo šele, ko se napijejo krvi.

  Če otrok kljub temu uspe stakniti polno glavo uši? Predvsem ostanite mirni! Tudi to ni nerešljiv problem, zaradi tega vam ni treba vzeti bolniške. Če posvarite učiteljico ali vzgojiteljico o neljubih obiskih in obljubite, da se boste problemu posvetili popoldne, otroka verjetno ne bodo pošiljale domov, prej vam bodo hvaležne za iskrenost.

  1. Operite glavo s šamponom proti ušem

  Kupite ga lahko v lekarni in večini je priložen glavniček, s katerim gnide izčešete iz las. S tem nasvetom seveda ne odkrivam tople vode. Nekateri celo trdijo, da šamponi sploh ne pobijajo več uši in raje špricajo otroško lasišče s sredstvi proti mrčesu, polivajo z razredčenim petrolejem ali kakšnimi drugimi strupi. Ne počnite tega, saj vsi ti preparati ne bodo škodili le ušem, temveč tudi vašemu otroku ali vsaj njegovim lasem. Šampon je čisto dovolj močan, da pobije uši. Res pa ni dovolj agresiven za gnide, ki jih je treba odstraniti ročno.

  2. Lase splaknite s kisovo vodo

  Gnide so izjemno močno prilepljene na lase – če ste jih že kdaj trebili iz lasišča, veste, da marsikdaj prej izpulimo las kot pa potegnemo gnido z njega. To lepilo lahko razpustite, če lase po pranju prelijete s toplo vodo, ki ste ji dodali kis. Nato jih razčešite z glavničkom za odkrivanje gnid. Te bodo po tretmaju s kisom mnogo lepše odstopale od las. Ko jo najdete, jo samo stisnite med dvema nohtoma. Če poči, je bila živa. Prednost kisa je tudi, da ušem smrdi ravno tako kot eterična olja in morebitna pozabljena gnida, ko bo postala uš, se bo po hitrem postopku pobrala z glave.

  3. Operite le, kar je nujno

  Za vse zajedavce velja, da se jih najlažje znebimo, če jih vsaj malce poznamo. Pri ušeh je, poleg tega, da ne marajo umazanih las in da se rade zadržujejo za ušesi in na zatilju, zelo uporaben podatek tudi, da brez gostitelja preživijo kak teden, nato pa od stradanja umrejo. Zato operite prevleke za vzglavnike, sicer pa si nikar ne delajte preveč dela s pranjem vseh pregrinjal, volnenih odej, okrasnih blazin in plišastih igrač. Česar v naslednjih dneh nujno ne potrebujete, enostavno zapakirajte v vreče za smeti, jih dobro zavežite in postavite v klet, na balkon ali pač nekam, kjer ne bodo v napoto. Čez teden (ali 10 dni, za dobro mero) iz vreč potegnite razušene predmete. Čestitam, pravkar ste si prihranili obilico pranja, sušenja in morda celo likanja!

  4. Uporabite zamrzovalno skrinjo

  Če vam je čakanje in stradanje uši odveč, pa imate doma zamrzovalno skrinjo, v vreče zapakirane predmete in perilo spravite vanjo. Kakih 8 ur zamrzovanja bo več kot dovolj, da zajedavci končajo svoje klavrno življenje. Pa še plišasti medvedki bodo imeli zanimivo prigodo, o kateri bodo lahko pred spanjem pripovedovali svojemu lastniku. ;)

  5. Električni glavniček

  Če je problem res trdovraten in se uši kar ne znebite, če imate doma dolgolasko ali pa le veliko število družinskih članov in je pregledati vse glave časovno nemogoč dogodek, si kupite električni glavniček proti ušem. Ta ima v zobeh blag električni tok, ki pobije tako uši kot gnide. To je sicer nekoliko dražja investicija, vendar tudi najbolj učinkovita.

  6. Predvsem bodite vztrajni

  Pogosta napaka mnogih staršev je, da se v odstranjevanje uši zaženejo tako silovito – s pranjem, čiščenjem prostorov in stalnim pregledovanjem lasišča – da jim v naslednjih dneh za to enostavno zmanjka energije. Ne počnite tega. Ko otrok dobi uši, se pripravite na dolg, vztrajen boj proti malim nadlogam z vsakodnevnim pregledovanjem, prečesavanjem in nanašanja eteričnega olja ali preparata proti ušem. Zato nikar ne obupajte prehitro!

  Če kljub temu takoj, ko se uši znebite, vaša hči ali sin domov vedno znova pride z ušivo glavo, je verjetno problem v otroku, ki z vašim obiskuje vrtec ali šolo. Rešiti ta zaplet pa je problem, ki bi si zaslužil svoj članek.

  Še malo ...
  Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
  0€
  19.500€

  90%

  17.547€
  Akcija se zaključi:
  31.05.2020

  Komentarji

  Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.