Kako pametni telefoni vplivajo na naše odnose

Gita Mateja de Laat
Torek, 18. julij 2017, 13:42
Image
pametni telefoni odnosi1
Na Facebooku s svojimi prijatelji delite dogodek, ki je v vas zbudil občutke sreče, a ga nihče ne všečka. Ali odsotnost všečkov vaše občutke sreče postavi pod vprašaj? Se morda zato vprašate, ali je bil mogoče dogodek pravzaprav čisto brezvezen?

Nenehno povezani in v pričakovanju všečkov

Zgoraj opisano notranje dogajanje sploh ni tako nedolžno, kot se utegne zdeti na prvi pogled. Danes smo preko spleta lahko ves čas Ljudje veliko hitreje obsodimo uporabo pametnega telefona svojega partnerja, medtem ko lastnega identičnega ravnanja ne dojemamo kot problematičnega.povezani s svojimi 'spletnimi prijatelji' in od njih nenehno pričakujemo potrditev glede življenjskih dogodkov, ki se nam zgodijo, in tudi glede drugih aspektov našega življenja.

V 'starih časih' smo ljudje 'v živo' preživljali čas s svojo družino, prijatelji in znanci. Občasno smo se 'v živo' srečevali tudi s tistimi, ki so živeli v oddaljenih krajih. Danes, v času pametnih telefonov, ločitve in oddaljenosti od vseh teh ljudi na nek način sploh ne doživljamo več. Vsi so namreč del naše 'spletne skupine', s katero smo ves čas povezani. Z njimi delimo večino trenutkov, ki jih doživimo, in od njih pričakujemo potrditev v obliki všečka, da je ta trenutek res nekaj posebnega.

Odvisnost od všečkov vodi v izgubo avtonomije in osamljenost

Odvisnost od potrditve naših spletnih prijateljev v obliki všečkanja vodi v izgubo avtonomije, pri čemer je naš občutek vrednosti pogojen z odzivom drugih. Tako imajo naši prijatelji na socialnih medijih moč, da odločajo o tem, kaj je za nas pomembno in kaj ni. Mnogi ljudje dogodke, ki niso prejeli dovolj všečkov in delitev, s svojega Facebook profila enostavno izbrišejo.

Ta potreba pa zunanji potrditvi lahko pogosto pripelje do občutkov osamljenosti.

'Multitaskanje': kljub nekaterim pozitivnim aspektom uničujoče za intimnost v odnosih

Še en velik problem, ki ga prinaša nenehna povezanost s spletnimi prijatelji, je 'multitasking' – sposobnost opravljanja več nalog hkrati. Verjamemo, da uspešno lahko funkcioniramo v dveh okoljih hkrati – v spletnem okolju, s pomočjo pametnega telefona, in v konkretnem, fizičnem okolju.

Mnogi ljudje se tako npr. poskušajo pogovarjati s sogovornikom ali gledati film, poslušati predavatelja, sodelovati na sestanku ... in se hkrati ukvarjati s svojim pametnim telefonom. Za nekatere to pomeni uspešno odzivanje na zahteve modernega sveta in zagotavljanje učinkovitosti pri delu.

A takšno obnašanje se je izkazalo za uničujoče v intimnih odnosih.

Jaz smem uporabiti pametni telefon, partner/ica ne

Nedavna raziskava je namreč pokazala, da so na vprašanje: »Kaj se zgodi, ko vi uporabite pametni telefon v času intimnih in romantičnih trenutkov s partnerjem/ico?« vsi udeleženci, ne glede na spol, odgovorili, da vzdušje ostane nespremenjeno, ker partner/ica razume, da je šlo za nujen primer, povezan s službo.

Ko pa so jih vprašali, kako se oni počutijo, kadar partner/ica uporabi svoj pametni telefon, so odgovorili, da se občutek intimnosti zelo zmanjša, saj naj bi partner/ica pametni telefon uporabila v neresne namene.

Takšni pristranski odgovori, sebi v prid torej, kažejo na problem 'multitaskanja', s katerim smo danes soočeni. Zdi se, da ljudje veliko hitreje obsodimo uporabo pametnega telefona svojega partnerja kot neresno in nepomembno, medtem ko lastnega identičnega ravnanja ne dojemamo kot problematičnega.

Jasno je, da uporaba pametnega telefona v času intimnih trenutkov, ki jih ljudje preživljamo s partnerjem, nima pozitivnega vpliva. Kaj lahko storimo?


Otoki ljubezni in mini otoki ljubezni

En dan v tednu se odpovejmo uporabi vseh komunikacijskih naprav. Na ta dan bodimo to, kar smo, in preživimo svoj čas z bližnjimi, z ljudmi, ki jih imamo radi. In to v živo, brez digitalnih motilcev.

En dan v tednu se odpovejmo uporabi vseh komunikacijskih naprav.Ta dan naj bo posvečen dihanju, premišljevanju, uživanju in bivanju v trenutku, tukaj in sedaj. Ta dan upočasnimo tempo življenja, preživimo ga v poslušanju drugih pa tudi deljenju lastnih izkušenj z njimi. Posvetimo ga dajanju in sprejemanju, sreči, radosti, zabavi in ljubezni.

V vseh ostalih dnevih v tednu naj bodo naši mini otoki ljubezni npr. čas družinskih obrokov ali pa pogovor na štiri oči s prijateljem/ico. Takrat pametni telefon izključimo in bodimo popolnoma prisotni.

Spremembe so lahko sprva izziv

Na začetku ti 'ukrepi' ne bodo lahki. Morda nam bo postalo nerodno. Ljudje smo namreč navajeni na ustaljene vzorce obnašanja in vsaka sprememba lahko prinese občutke nelagodja. Kljub temu so spremembe nujne.

Preživljanje časa z ljudmi, ki so nam blizu, je nekaj najboljšega, kar lahko storimo; v kratkem času se bo kvaliteta odnosov pozitivno spremenila in vprašali se bomo, zakaj tega nismo storili že prej. Dosegli bomo boljše psihično zdravje in blagostanje in naša sposobnost ravnanja v težkih situacijah se bo močno izboljšala.

Vir: psychologytoday.com

Foto: thefix.com, cafemomstatic.com

Za še več dobrih vsebin.
Sodelujte z nami pri uresničevanju vizije portala iskreni.net!
0€
25.200€

5%

1.315€
Akcija se zaključi:
14.05.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.