Kako ohranjati spomin?

Sreda, 31. julij 2019, 9:48
Image

Pozabljanje ni vedno slabo

Pozabljanje je pomemben del pomnjenja. Če bi si ljudje zapomnili vsako informacijo, bi bilo teh preveč. Zato je selektivnost spomina oziroma pozabljanje zelo pomembno. Običajen spomin namreč izbriše kar 90% do 95% informacij, ki jih prejme čez dan. Dober spomin je torej ravnovesje med pomnjenjem in pozabljanjem. Je sposobnost pomnjenja pomembnih stvari in pozabljanja manj pomembnih stvari.

Vsako pozabljanje ni demenca

Tudi za zdrave osebe je značilno doživljanje izgub ali popačenje spomina v vseh starostnih obdobjih. Spomin začne pešati predvsem v starosti, oseba pa vedno pogosteje pozablja. Starostno upadanje spominskih funkcij je normalno, napreduje pa veliko počasneje kot pri bolezenskih oblikah izgubljanja spomina. Vsako pozabljanje zato še ne pomeni, da ima oseba demenco.

Zdrav življenjski slog je ključen za dobro delovanje spomina in možganov.Normalno je na primer, da oseba pozabi na dogovorjeno srečanje, na katero se pozneje spomni. Ko pa prijatelje pogosto sprašuje prijatelje in sorodnike po isti informaciji, je to lahko razlog za zaskrbljenost, saj tovrstno pozabljanje posega v posameznikovo funkcionalnost, torej sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog.

Kako pomagati možganom?

Človeški možgani imajo radi igro. Izvajanje različnih vaj za krepitev spomina in sposobnosti pa jim omogoča, da ohranjajo miselno prožnost. S pomočjo takih vaj se krepijo različna umska področja, kot so spomin, orientacija, domišljija in koncentracija.

Preprosta vaja, ki jo je mogoče vključiti v vsakdan, je vaja dobre pozornosti, pri kateri človek pozornost usmerja pozornost na eno samo dejavnost. Tako spodbuja tiste možganske povezave in poti, ki so predvsem v starosti zanemarjene, a zelo pomembne.

Dober spomin gre z roko v roki z zdravim življenjskim slogom

Za ohranjanje spomina lahko največ naredi oseba sama. K preprečevanju pešanja spomina lahko prispeva z rednim gibanjem, zdravo prehrano, izogibanjem škodljivim razvadam, družabnostjo in družbeno aktivnostjo, redno uporabo možganov in skrbjo za duhovno rast.

Zdrav življenjski slog je ključen za dobro delovanje spomina in možganov ter predstavlja pomembno varovalo pred pešanjem spomina.

Foto: Getty images

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.