Kako moliti rožni venec z otroki, ne da bi izgubili živce?

Eva Markovič
Nedelja, 7. oktober 2018, 5:30
Image
Oktober je mesec rožnega venca, ko smo k molitvi posebej povabljene tudi družine. Ob tem se nam postavlja vprašanje, ali je rožni venec sploh primerna molitev za otroke. Kako ga moliti, ne da bi vsi izgubili potrpljenje - in vero?

V resnici je rožni venec zelo družinska molitev, saj v njem premišljujemo Jezusovo življenje skozi oči njegove Matere Marije. Kaj je bolj družinsko od odnosa med mamo in sinom? In njunim odnosom z nebeškim Očetom? Marija je marsikaj, a v prvi vrsti je mama, ki najbolje razume, kako ravnati z otroki. Zakaj se ji torej ne bi izročili z njeno molitvijo, rožnim vencem? Kot je dejal sv. Janez Pavel II.: »Družina, ki skupaj moli, ostane skupaj.«

Marija med svojimi prikazovanji pogosto priporoča ravno molitev rožnega venca – in to otrokom. Rožni venec je molila skupaj s sv. Bernardko in fatimskimi pastirčki (najmlajša Jacinta je bila takrat stara 7 let). Primerno za otroke? Seveda!

Otroška molitev in moj prvi čudež

Rožni venec je zelo družinska molitev, saj v njem premišljujemo Jezusovo življenje skozi oči njegove Matere Marije. Kaj je bolj družinsko od odnosa med mamo in sinom?Moj osebni odnos do rožnega venca izvira iz otroštva, saj je z njim povezan moj prvi »otroški čudež«. Ko sem bila stara osem let, so na sistematskem pregledu ugotovili, da slabo vidim in bom potrebovala očala. Mama me je naročila k okulistu. V mojih očeh je bila to ena najstrašnejših stvari, ki se mi lahko zgodijo. Očala! Za vse življenje!

Večer pred pregledom sem vsa prestrašena ležala v postelji in prvič v življenju zares goreče molila. Iz vsega otroškega srca sem prosila Marijo, naj me reši očal. »Zmolila bom cel rožni venec, samo ne očal, prosim prosim prosim!« Rožni venec je bil zame sinonim za milijon, saj še nikoli nisem slišala, da bi kdo prišel do konca. Doma razen večernega angela varuha nismo molili, tako da nisem niti natančno poznala poteka. A moja otroška vera je bila neomajna. Če zmolim pet desetk, me bo Marija rešila!

V postelji sem na prste štela Zdravamarije, se vmes motila, nekajkrat zaspala, se spet zbudila in trmasto molila naprej. Ne vem, kaj me je gnalo, verjetno gotovost, ki sem jo čutila v srcu. Ko sem končno prišla do konca, sem izmučena zaspala.

In moj čudež? Res se je zgodil. Naslednje jutro je mama ugotovila, da se je zmotila v datumu in bi morala na pregled že prejšnji dan. Med čakanjem na nov datum pregleda se mi je dioptrija zmanjšala, tako da očal nisem več potrebovala. Še danes kot edina od sorodnikov vidim odlično, kar je glede na količino časa, ki ga preživim za knjigami in računalnikom, res pravi čudež. Od takrat globoko zaupam v našo Nebeško Mater. Ne zato, ker bi se mi ves čas dogajali čudeži, ampak zato, ker vem, da je Marija med molitvijo resnično z mano. Verjamem, da je še posebej navzoča ravno v otroški molitvi.

Nekaj praktičnih nasvetov za molitev rožnega venca z otroki

 • Z otroki lahko izdelate rožne venčke. Uporabite lahko naravne materiale (kostanj, fižole …) ali večje perlice za izdelavo ogrlic. Naredite lahko cel rožni venec ali samo eno desetko. Če jo boste nanizali na elastiko, jo lahko otrok nosi kot zapestnico. Otrokom veliko pomeni, če imajo med molitvijo v rokah svoj lastni rožni venec.
 • Molitev rožnega venca naj bo poseben in vesel dogodek. Prižgite svečko, pripravite Marijino sliko, zapojte kakšno Marijino pesem.
 • Dogovorite se, za kakšen namen boste molili. Otroci imajo radi, če je molitev konkretna.
 • Otroci si bodo skrivnosti rožnega venca (»ki je od mrtvih vstal, ki je v nebesa šel« …) lažje predstavljali, če jih natisnete in razrežete v obliki kartic.
 • Ne zadajte si nerealnih ciljev. Molitev z otroki ni vedno zbrana in ne more biti vedno dolga. Včasih vesel Oče naš, Zdrava Marija in Slava štejejo več od dolge molitve, med katero se vsi skregamo.
 • Če je cel rožni venec predolg, zmolite eno desetko. Lahko zmolite tudi ves rožni venec, pri čemer skrajšate desetke (namesto desetih npr. zmolite le tri Zdravamarije).
 • Starejše otroke prosite, naj oni vodijo rožni venec.
 • Ko mlajšim otrokom popusti koncentracija, jim lahko ponudite pobarvanko z motivom rožnega venca ali otroško knjižico o Mariji. Če ne morejo več slediti, jih pustite in sami molite naprej.
 • Kadar se otroci težko umirijo, lahko skupaj blagoslovite dom in medtem molite rožni venec. Otroci naj škropijo z blagoslovljeno vodo ali nosijo kadilo in križ. Desetke se bodo nizale kar same od sebe!
 • Rožni venec lahko molite tudi v avtu, na sprehodu ali med gospodinjskimi opravili, npr. med večernim pospravljanjem.
 • Povežite se z družino, ki rada moli rožni venec. Otroci imajo radi zgled starejših otrok in bodo morda bolj zbrani, če bodo molili v skupini.

Molitev rožnega venca naj ne bo povezana s prisilo. Če vidite, da otroci niso pripravljeni sodelovati, se lahko brez slabe vesti sami ali v paru usedete na kavč in rožni venec molite sami. Za otroka je pomembno, da vidi starša v poglobljeni molitvi, saj bo le tako razumel, koliko mu molitev pomeni. In če se vam zdi, da vaš trud ne obrodi sadov? Molite za srce svojega otroka, za dar vere in ljubezen do molitve.

Vsi, ki se pri molitvi rožnega venca in njegovih skrivnostih hitro izgubite (s čim se že začne?), najdete »plonklistek« na tej povezavi.

Foto: aromarosary.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.