Kaj nas lahko naučijo (zlati) košarkaši?

Polonca Sokol
Ponedeljek, 18. september 2017, 5:41
Image
ekipa
Dragi bralci, morda ste se prijeli za glavo, ko ste pravkar odkrili, da je tudi na našem portalu osrednji članek o košarki. Pa vendar je malo drugačen. Naj bo to zahvala našim fantom, ki s košarko zmorejo vzgajati tudi nas in, še posebej, naše otroke.

Hvala za zgled ponižnosti

Selektor Igor Kokoškov ni enkrat samkrat v nizu devetih(!) zmag pokazal nase, pa čeprav je prvi v zgodovini, ki je slovensko ekipo pripeljala do skupne zmage. Vedno je izpostavljal igralce in se, vsaj tako se je zdelo, izogibal mikrofonu in kameram. 

Goran Dragić, ki je prejel priznanje za najkoristnejšega igralca prvenstva, kapetan naše reprezentance, v nobenem trenutku ni kazal nase. Nikoli niti z gestiko ali mimiko ni dajal občutka, da se od drugih počuti večvrednega, čeprav je bil izjemen igralec! Ob vsaki priložnosti je hvalil svoje sotekmovalce in druge člane ekipe "v senci"

Enako držo je bilo čutiti tudi med ostalimi igralci. Celo Luka Dončić, ki bi mu ob njegovi mladosti vsi hvalospevi o uspešnosti (ki jih je vsekakor upravičeno poslušal) kaj lahko stopili v glavo, je ohranjal ponižnost pred ekipo in nas, kljub poškodbi, razveseljeval s širokim nasmehom. 

Hvala za zgled trdnosti v veri

Tudi tu velja izpostaviti Gorana Dragića, ki si je vsakokrat po tekmi okrog vratu nadel križ. Oblika le-tega in prav tako način trojnega križanja sta izdajala, da pripada srbski pravoslavni Cerkvi, s katero smo si najbližji bratje v veri. Hvala, Goran, da ti v tem sekulariziranem svetu ni bilo sram izraziti svojega zaupanja v troedinega Boga.

Tudi mi smo poklicani, da vero s ponosom izpovedujemo ne glede na krščanstvu nenaklonjeno družbo. 

Hvala, ker nas opominjate na vrednost družine

Čeprav sta starša Luke Dončića ločena, ga spremljata na vseh tekmah. Zagotovo k izjemnemu uspehu tega mladega igralca pomembno prispeva njuna podpora. 

Medtem ko ga oče ponavadi čaka za igriščem, so med glavnimi navijačicami njegova mama, babica in njegovo dekle Anamarija.  

Čudovit občutek bratske ljubezni nam je dal okusiti tudi Goran, ki je za skupno fotografijo zaman klical, nato pa se sam odpravil po svojega brata Zorana, ki je tekme zaradi poškodbe moral spremljati s klopi. Morda v tekmah za europski pokal ni mogel prispevati svojega talenta, a bil je del ekipe. 

Oba Dragića sta že očeta in zagotovo je življenje teh družin, katerih očetje so vpeti v tovrsten poklic, posebej zahtevno. Je tudi vas navdušila zmaga? Zakaj ne bi danes molitve namenili družinam teh fantov ter še posebej njihovim ženam, ki pogosto, toliko bolj, ko so otroci majhni, ostajajo same doma?

Hvala za zgled prijateljstva

Prijateljstvo med soigralci je bilo res očitno. V nobenem trenutku gledalec ni začutil zamere, užaljenosti, soliranja.

V enem stavku je Dončić povedal vse o stanju v ekipi: "Nenormalno dobro se razumemo v ekipi, to je bil eden izmed ključev do zmage."

Jaka Blažič pa je že po tekmi s Španijo dejal: "Radi se imamo, smo kot bratje in to kažemo tudi na terenu." To izjavo je včeraj še enkrat poudaril: "Vsi mi smo bratje zdaj. To nas je zacementiralo do konca življenja!"

A osebno me je navdušil tudi prijateljski odnos med Dragićem in Špancem Paujem Gasolom takoj po tekmi, kjer je Španija izgubila kar za 20 točk. Lahko si predstavljam še vroče glave. Na eni strani od jeze in užaljenosti, na drugi strani od ponosa in veselja. A posnetek je kar nekaj sekund prikazoval prijateljski klepet dveh  - še do pred nekaj sekund - nasprotnikov. To je pravi športni duh, ki je lahko izjemen zgled našim otrokom, ki po igri "med dvema ognjama" še dva dni "sovražijo" "B-jevce", ki so goljufali in je bila itak premoč ...

Hvala za osmislitev garanja

FIBA je na Twitterju objavila: Kaj si počel ti, ko si bil star 18 let? ... Sledi opis Dončićevih uspehov.

Me je nagovoril ta zapis! Res, kje so bile moje sanje, kaj sem počela? Za kaj sem se trudila? In kje so danes sanje naših otrok? Za kaj se trudijo? K čemu jih spodbujamo?

Nekdo je, kakor v odgovor, zapisal:

No, to.

Koliko mladih pri 18 letih "bluzi", Luka pa je tako njim kot nam, ki smo morda tista leta že pustili za seboj, zgled in motivacija.

In nenazadnje, kolikokrat imamo mi sami občutek, da ni več vredno, da ni smisla v našem trudu? A priznanje pride, ko dozorimo. 

Hvala za zgled trdnosti

Koliko bušk, modric, bolečin, da o zvitem gležnju sploh ne govorim ..., so morali prestati košarkaši, da smo se mi, živčno sicer, pa vendar, predvsem zabavali pred ekrani?! Ti fantje so resničen navdih našim sinovom! Srčni, brez zadržkov kažejo veselje, jezo in razočaranje. A znajo pogumno zdržati z bolečino. Bolečina mine, duh ostane. 

(Dončić je zaradi zvitega gležnja zadnjo četrtino spremljal s klopi, a se je ob zmagi poskakujoč po eni nogi srčno veselil zmage. Dragić je imel v zadnji četrtini prav tako veliko težav s krči v nogah. Kar čedno buško pa je pridelal tudi Blažič. Slednja je opazna celo na prvi fotografiji (Blažič je svetlolasec zgoraj desno)). 

Hvala, ker združujete

Ne le na ravni Slovenije, kjer naenkrat ni več rdečih, črnih, belih in ne zelenih ali vijoličastih. Združili so se prijatelji - pred enim televizorjem, združilo se je staro in mlado v barih, na trgih, v vaseh. Združile smo se razširjene družine, po več generacij skupaj. V nervozi (še arašidov nismo več mogli grizljati), obiskovanju stranišča in na koncu ob kozarcu šampanjca.

Vaše poslanstvo ...

Čeprav v naši družini res redko pogledamo kakšno (kakršnokoli) tekmo (vsekakor ima nezmerno buljenje v ekrane, pametovanje s kavča, zakaj in kako bi moral kak športnik kaj narediti, preusmerjanje pozornosti ipd. tudi slabe učinke), smo si tokrat dovolili na polno uživati z vami. In začutila sem polno hvaležnosti in spodbud, iz katerih se tako starši kot otroci lahko učimo lekcij za življenje. 

Dragi zlati fantje, se zavedate, da vaša naloga z zlato medaljo še zdaleč ni končana? Zdaj ste postali zvezde in idoli naših otrok. Zdaj se je vaše poslanstvo s košarkaškega igrišča preselilo v vsakdan in se, v malo drugačni obliki, šele začenja. Zdaj ste (kolikor še niste bili že prej) našim otrokom ZGLED. Vaš vpliv je večji, kot si predstavljate! In kot mama vam želim, vas izročam in vas prosim: 

  • Združujte še naprej.
  • Ostanite trdni tudi v svojih življenjih. Ne le, ko boli telo, ampak tudi, ko zaškripa v zakonu. Bodite zgled trdnosti in zvestobe.
  • Osmišljujte trud naših otrok. Tako enostavno je sesti za računalnik. In tako težko je vložiti malo napora ..., če nimaš zgleda v tem. In garajte, ne le za zmage na igrišču, temveč tudi za zmage v svojih odnosih, za čas z vašimi otroki, za čas z vašimi ženami.
  • Bodite prijatelji še naprej. Četudi bo bolelo. Evangelij, ki smo ga brali na dan vaše zmage, nas je spodbujal, da moramo odpustiti sedemdeset krat sedemkrat. Morda boste morali tudi vi. Mediji bodo pisali in naši otroci bodo brali in gledali. Ohranjajte prijateljstvo, tudi ko bo težko.
  • Postavite družine na prvo mesto. Ko bodo žene čutile, da so za vas vedno na prvem mestu, bodo lažje potrpele v vaši odsotnosti. Ko bodo naši otroci v medijih zasledili vaše fotografije z ženami oz. dekleti, z otroki... bodo začutili, da je družina pomembna.
  • Pogumno priznavajte svojo vero, čeprav bodo časi vedno težji. Naši otroci bodo nujno potrebovali zgled pogumnih moških.
  • In želim vam, da bi bili vedno na vrhu, z zdravo mero ponižnosti in ponosa. Ker v življenju vsi potrebujemo oboje hkrati. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.