Hvaležnost - pozabljena vrlina

Mateja Kropec Šega
Torek, 2. oktober 2018, 5:30
Image
Te dni pospravljam še zadnje pridelke tega rodovitnega leta. V naši shrambi so police polne najrazličnejših marmelad, kompotov, kislih in posušenih shrankov … In včasih se utrujena zalotim, da imam vsega zadosti in da ob obilju čutim še najmanj tistega, kar bi morala – hvaležnosti.

Radodarna narava

Let, kakšno je letos, res ni veliko. Skoraj vse je obilno obrodilo. Zdi se, da se moraš samo skloniti in nabrati.

Jesen je lepa podoba Boga. Čudovita, bogata in radodarna. O, da bi ji bili podobni.Tako samoumevno je. Ko se sprehajaš ponekod po podeželju, ležijo in gnijejo pod drevesi sadeži, ki jih nihče ne pobira, ki nikogar ne razveseljujejo. Postalo je samoumevno, da imamo raje kakovostno sicer vprašljive sadeže, ki so svetleči in enaki po velikosti. Če taki ne rastejo pred našim nosom, jih dobimo tako, da pač obiščemo trgovino. Pa ni samoumevno. Ne obilje pridelkov in ne polne police v trgovini. Vse je dar. Tudi v mojem življenju.

Sama sebi dar

Vem, sliši se čudno, pa vendarle. Moja glava in moje srce želijo opravljati določene aktivnosti, ki pa bi bile popolnoma nemogoče, če ne bi moje telo zmoglo pri tem sodelovati. Vidim, hodim, govorim, objemam … Kako hvaležna sem lahko svoji dovršenosti se zavem le občasno, ko sem v stiku s kom, ki mu telesne omejitve preprečujejo, da bi počel vse tako, kot bi si želel. Bogu sem hvaležna, da me preko teh ljudi spomni, kako obdarovana sem.

Jaz - dar drugim

Včasih mi kdo pove, da sem v njegovem življenju v kakšni točki odigrala pomembno vlogo in da mi je hvaležen za to. Zanimivo se mi zdi, da se to velikokrat zgodi, ne da bi se tega zavedala ali se posebej trudila za to. Kot bi Bog na konico svoje roke pripel – mene.

Svojo hvaležnost mi večkrat izrazijo tudi mož, otroci in ostali najbližji sorodniki. Včasih za konkretno pomoč, včasih preprosto zato, ker sem, drugič za besedo, dejanje.

Drugi - dar meni

Pravzaprav sem vedno bolj prepričana, da sva s tem, ko jim z možem ne moreva nuditi vsega, svojim otrokom podelila neizmerno doto.Počutim se izredno obdarovana. Imam nekaj čudovitih ljudi, s katerimi grem skozi življenje in zelo sem hvaležna zanje. Poleg sorodnikov so tukaj prijatelji, ki imajo v mojem življenju najrazličnejše vloge. Mnogi mi pomagajo z molitvijo v stiski, nekateri pomagajo tudi materialno, ko se kaj zalomi, spet drugi so tisti, s katerimi si delim življenjsko filozofijo v zvezi z načinom življenja, kamor je všteto vse, od vzgoje otrok, odnosa do narave, zdravega načina življenja idr.

Zelo ljubi so mi tisti, s katerimi si delim ljubezen do dobrih knjig ali filmov. Prav vsak k mojemu zadovoljstvu z življenjem doprinaša svoj kamenček.

Hvaležnost za materialno

Pri nas nam ničesar ne manjka. Finančno smo zaradi samo ene plače sicer kar na kratko, pa vendarle. Siti smo, toplo nam je, lahko si privoščimo dopust in tu in tam kakšen izlet, oblečeni smo čisto solidno, čeprav ne zamenjamo celotne garderobe vsako sezono. Hvaležni smo vsem, ki nas občasno oskrbijo s kakšnim oblačilom iz druge roke in z veseljem stvari, ki nam ne ustrezajo, damo naprej. Stvari se trudimo paziti in z njimi varčevati. Jasno nam je, da če bomo pazili na osnovne stvari, bo več ostalo za priboljške.

Pravzaprav sem vedno bolj prepričana, da sva s tem, ko jim z možem ne moreva nuditi vsega, svojim otrokom podelila neizmerno doto. Doto pričakovanja, hrepenenja in nazadnje hvaležnosti in veselja nad prejetim.

Hvaležnost Bogu

Včasih ob večerih v temi ležim na blazini in razmišljam o tem, kako me je Bog obdaroval. Obdaroval z Ljubeznijo, ki me objema preko mojih dragih, obdaroval z Lepoto, ki me pozdravi že s pogledom skozi okno, obdaroval z iskreno Zaupljivostjo, ki sije iz oči mojih otrok, obdaroval z Dobroto, ki mi jo trosijo celo neznani, mimoidoči ljudje.

Hvaležna sem za vsa navidezna naključja in čudežne ureditve težav. Hvaležna pa sem tudi za vse prepreke, preko katerih plezam z velikim trudom ali pa jim moram priznati celo premoč. Delajo me namreč boljšo, trdnejšo, prizanesljivejšo do drugih, bolj razumevajočo.

Jesen je lepa podoba Boga. Čudovita, bogata in radodarna. O, da bi ji bili podobni.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid