Generacija brez odnosov

Uredništvo iskreni.net
Torek, 15. julij 2008, 8:02
Image
Brez odnosa
Generacija, ki je zrasla z internetnimi socialnimi spletnimi stranmi, kot so Facebook in MySpace, ni sposobna graditi odnosov. Poleg tega ima več možnosti, da postane impulzivna, so opozorili strokovnjaki.

Najstniki, ki so se rodili po letu 1990, niso nikoli spoznali sveta, v katerem ni mogoče brskati po internetu. Prav to lahko popači pogled na svet in njihovo identiteto, so bili mnenja strokovnjaki na letnem srečanju psihiatrov.

Dr. Himanshu Tyagi, psihiater v vzhodnem Londonu, je povedal, da so socialne mreže, kot so Faceebook in MySpace, postavile čisto nova merila, in sicer, da se odnos lahko zgradi ali uniči hitro in enostavno. Med drugim je dejal: »To je svet, kjer se vse premika hitro in neprestano spreminja, kjer so odnosi hitro izpostavljeni kliku miške, kjer lahko na hitro pobrišeš svoj profil, ki ti ni več všeč in ustvariš novo identiteto.«

»Ljudem, ki redno uporabljajo spletne socialne mreže, lahko resnični svet hitro postane dolgočasen in nerazburljiv.« Najstniki, ki veliko uporabljajo ta omrežja, pripisujejo veliko manjšo težo resničnemu svetu, navidezni svet pa pogosto poveča možnosti, da postanejo impulzivni. Imajo tudi manjše sposobnosti za vzpostavljanje odnosov, ker se ne naučijo telesnega dela komunikacije, vključujoč govorico telesa in obvladovanje glasu. »Če ne vidiš osebnega izraza človeka oz. njegove telesne govorice, je tvoje dojemanje drugačno,« pravi Dr. Tyagi.

Nova generacija interneta tako prijateljstvu in odnosom pripisuje čisto drugačen pomen.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid