Epidemija koronavirusa: Kako k sv. maši?

Leon Jagodic
Petek, 13. marec 2020, 12:00
Image

Od danes naprej je v skladu z navodili Slovenske škofovske konference prepovedano javno obhajanje maš ter podeljevanje zakramentov, z izjemo bolniškega maziljenja v smrtni nevarnosti, in zakramentalov, razen pogrebov, ki se jih bo opravljalo v najožjem družinskem krogu in brez maše. Odpovedane so tudi vse ljudske pobožnosti, kot je križev pot, ter drugi dogodki in srečanja.

Že pred tem je vodstvo Cerkve na Slovenskem odpovedalo ves verouk in ostala izobraževanja in skupine ter preložilo volitve v župnijske pastoralne svete, v imenu katehetov pa starše prosijo, naj otrokom sami predstavijo manjkajočo snov.

Obenem so škofje vernike tudi do preklica teh navodil odvezali obveznosti obiska nedeljske maše, spodbujajo pa nas, da se posvečamo molitvi, dobrim delom, postu in spremljanju svete maše preko televizije, radia ali spleta. 

SŠK sledi smernicam države

Slovenska škofovska konferenca je uvedla izredne ukrepe "z željo, da se zaščiti zdravje in življenja vernikov" in tako sledi smernicam države. S temi in še nekaterimi drugimi ukrepi, kot so prepoved somaševanja več duhovnikov ter zaprtje župnijskih pisarn, arhivov, uradov in katoliških vrtcev, želi Cerkev prispevati svoj delež k zmanjševanju stikov med ljudmi in omejitvi širjenja koronavirusa. Obenem pa je Cerkev na Slovenskem ravnala podobno kot škofje v severni Italiji, kjer so nekatere maše odpovedali že ob koncu februarja in je javno obhajanje maš prav tako prepovedano.

Kako k maši v času epidemije koronavirusa?

V času, ko ne bo javno obhajanih svetih maš, torej obisk nedeljske maše nadomestimo z molitvijo, postom in dobrimi deli, priporočljiv pa je tudi prejem duhovnega svetega obhajila.

Kako prejemamo duhovno obhajilo?

Če nikakor ni mogoče, da bi sodelovali pri sveti maši in prejeli sveto obhajilo, je primerno, da ga prejmemo v duhovni obliki. 

Možna in priporočena oblika:

1) Na mirnem kraju se umirimo in se nato pokrižamo.

2) Zavemo se Božje navzočnosti in obudimo ter zmolimo kesanje.

3) Preberemo evangelij dneva.

4) Nekaj časa premišljujemo ob Božji besedi (bodite pozorni na to, kaj vam govori in kakšne občutke prebuja v vas).

5) Zmolimo veroizpoved.

6) Sledi duhovno obhajilo.

Jezus, verjamem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Zahvaljujem se Ti za Tvojo ljubezen do mene, ki si mi jo izkazal s svojo smrtjo na križu. Želim Te ljubiti bolj kakor vse drugo, predvsem pa Te želim sprejeti v svojo dušo. Ker Te ne morem prejeti zakramentalno, Te prosim, da prideš k meni duhovno: prosim Te, da vstopiš v moje srce in prebivaš v njem.

(Kratek premor, da se povežemo z Jezusom …)

Hvala, Jezus, za to duhovno obhajilo, hvala za Tvoj objem, hvala za to duhovno združitev s Teboj. Ne dovoli, da bi se ločil od Tebe, ampak mi pomagaj, da ostanem v Tebi.

7) Molitev končamo z znamenjem križa.

Msgr. dr. Marjan Turnšek

Škofje še posebej spodbujajo starejše, naj molijo za zdravje bolnikov, zdravstveno osebje in čimprejšnji konec epidemije. Prav vse verne pa vabijo, naj molimo za zdravje in blagoslov našega naroda. 

Ponekod, kjer bo to izvedljivo, bodo cerkve ostale odprte za molitev, vendar bo lahko vanje vstopilo največ deset vernikov, ki bodo morali biti med seboj oddaljeni vsaj meter in pol.

Če je le mogoče, pa smo verni povabljeni, da mašo spremljamo preko radia, televizije ali spleta. Za vas smo zbrali nekaj možnosti, ki jih ponuja splet. 

Še posebej pa so se potrudili na nacionalni televiziji, kjer bomo od te nedelje dalje lahko mašo spremljali ob 10:00 na 2. programu ter na radiu ARS. Maše bodo prenašali iz Mariborske stolnice, kjer bo vsako nedeljo maše obhajal nadškof Alojzij Cvikl, in jih seveda lahko spremljate tudi preko televizijskega oz. radijskega sprejemnika.

Vsak dan ob 6:00, 12:00. 18:00 in 00:00 lahko sveto mašo spremljate na Exodus TV, ob nedeljah pa je dodan tudi prenos maše papeža Frančiška ob 8:30, ki je dostopen tudi preko kabelskih operaterjev.

Radio Ognjišče svete maše predvaja med tednom ob 19:00 in ob nedeljah ob 10:00, ko se bo pridružil programu RTV Slovenija, ki ga lahko poslušate tudi preko radijskega sprejemnika.

Video prenos svete maše lahko vsak delovnik ob 7:00 in ob 18:30, ob nedeljah pa ob 8:00 in ob 10:00 spremljamo iz župnije Ljubljana – Koseze, ki posnetke objavlja tudi na svojem YouTube kanalu.

Prenose pa v času bogoslužij omogočajo tudi na Zaplazu, povezave do prenosov svetih maš iz svojih cerkva pa omogočajo tudi manjši bratje kapucini, ki med drugim delujejo v župniji Ljubljana - Štepanja vas in v Škofji Loki. 

Prav tako na svoji spletni strani vsak dan ob 9:00 in 19:00 prenos svete maše objavljajo v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru.

Iz župnije Sora lahko prenos svete maše spremljamo na njihovem FB kanalu vsako nedeljo ob 9:30, prav tako pa na svojem FB profilu vsak dan ob 19:00 mašuje Martin Golob, župnik iz Srednje vasi v Bohinju, medtem ko za prenos svetih maš župnija Mozirje uporablja YouTube kanal, spremljamo pa jih lahko med tednom pb 19:00, ob nedeljah pa ob 10:00.

Maše vsako nedeljo  ob 10:30 na svojem YouTube kanalu prenašajo salezijanci iz župnije Ljubljana - Rakovnik, jezuiti iz Dravelj vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19h, ob nedeljah pa ob 10h na svoji FB strani, v župniji Ljubljana - Rudnik pa sveto mašo prenašajo na svoji spletni strani vsako nedeljo ob 10:00.

Seznam maš s spletnimi povezavami:

 

pon. – pet.

sob.

ned.

Eksodus TV
(video)

6:00, 12:00, 18:00, 00:00

6:00, 12:00, 18:00, 00:00

6:00, 8:30, 12:00, 18:00, 00:00
(ponovitve tudi ob 13:30, 19:30, 1:30)

Radio Ognjišče
(avdio)

19:00

19:00

10:00

Župnija LJ – Koseze
(video)

7:00, 18:30

7:00, 18:30

8:00; 10:00

Marijino svetišče na Zaplazu
(avdio)

po razporedu

po razporedu

po razporedu

Župnija LJ – Štepanja vas
(video)

19:00

19:00

8:00, 9:15, 10:30

Kapucinska cerkev v Škofji Loki
(avdio)

-

-

17:00

TV Slovenija 2
(video)

-

-

10:00

ARS
(avdio)

-

-

10:00

Bazilika Matere Usmiljenja v Mariboru
(video)

9:00, 19:00 9:00, 19:00 9:00, 19:00

Župnija Sora
(video)

- - 9:30
Župnija Srednja vas v Bohinju
(video)
19:00 19:00 19:00

Župnija Mozirje
(video)

19:00 19:00 10:00

Župnija Ljubljana - Rakovnik
(video)

- - 10:30
Župnija Ljubljana - Dravlje
(video)
19:00 19:00 10:00

Župnija Ljubljana - Rudnik
(video)

- - 10:00

Seveda pa smo vsi verni katoličani povabljeni tudi k molitvi za čim hitrejši konec epidemije koronavirusa. Ena od možnosti je molitev k Mariji, ki jo je papež Frančišek včeraj objavil posebej za to priložnost.

Molitev papeža Frančiška k Mariji:


O Marija,
ti vedno svetiš na naši poti
kot znamenje zveličanja in upanja.
Mi se izročamo tebi, Zdravju bolnikov,
ki si bila pod križem pridružena Jezusovi bolečini
in ohranila svojo vero trdno.
Ti, rešitev rimskega ljudstva,
veš, kaj potrebujemo
in smo tudi prepričani, da boš to priskrbela,
da se bo kot v Galilejski Kani
spet lahko vrnilo veselje in praznovanje
po tem trenutku preizkušnje.
Pomagaj nam, Mati Božje Ljubezni,
oblikovati se po Očetovi volji
in storiti to, kar nam bo rekel Jezus,
ki je sprejel nase naše trpljenje
in si je naložil naše bolečine,
da bi nas preko križa povedel
k veselju vstajenja. Amen.

Pod tvoje varstvo pribežimo,
Sveta Božja Porodnica.
Ne zavrzi naših prošenj v naših preizkušnjah,
temveč reši nas vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.