Eksperiment: pol leta brez šampona. Rezultat: čudoviti in bolj zdravi lasje!

Eva Markovič
Ponedeljek, 24. oktober 2016, 5:40
Image
Lasje1
Po šestih mesecih brez uporabe šampona lahko potrdim: lasje so brez agresivnih umetnih sredstev lepši, bolj zdravi – in čisti!

Šampon – vzrok za večino težav z lasmi

Verjetno ste slišali, da je uporaba šampona podobna začaranemu krogu: pogosteje ko lase umivamo, hitreje se mastijo. Šampon celotnemu lasišču odvzame namaščenost, prav ta pa lase oskrbuje z nujno potrebnimi hranilnimi snovmi. Lasje posledično izgubijo vlažnost in prožnost, zaščitijo pa se tako, da se pospešeno mastijo. Konice hkrati postajajo vse bolj izsušene, saj jih šampon agresivno razmaščuje, čeprav sploh niso mastne.

Posledica so pretirano mastni, izsušeni ali uničeni lasje, ki jih moramo umivati večkrat na teden, nekateri celo vsak dan. Zaradi razdraženosti lasišča se lahko začne pojavljati prhljaj, srbečica ali izpadanje las. Po pomoč se spet zatečemo k šamponu – in začarani krog se sklene.

In kako naj za svoje lase skrbim brez šampona?!

Sliši se logično. Lasje naj bi znali sami regulirati maščobo, torej jim uporaba šampona bolj škodi kot koristi. A kako se odpovedati šamponu? Obhajali so me številni dvomi. Bodo naravna sredstva res zadoščala? Po svetu vendar ne morem hoditi z umazanimi lasmi!

Spomladi sem se nazadnje le opogumila. Iz kopalnice sem pospravila vse šampone, balzame in ostale preparate, preštudirala recepte za naravno nego las in se lotila eksperimenta – na sami sebi!

Prvi poizkus: soda bikarbona in jabolčni kis

Po najskrajnejšem »naravnem« postopku lase umivamo le z vodo. Po določenem času začnejo sami regulirati proizvajanje maščobe, kar pomeni, da enostavno niso več pretirano mastni. Baje deluje. Le da tisti »določeni čas« žal traja od 3 do 6 mesecev.

Lasje2

Čakanje, da bi se lasje nehali mastiti sami od sebe, se ni obneslo.

Po dveh tednih trmastega vztrajanja sem obupala nad čakanjem, da moje mastno lasišče preneha biti mastno. Občutek pač ni bil dober. Zato sem poizkusila z enostavnim domačim receptom: v kozarcu vode sem zmešala dve žlici sode bikarbone in si s tem umila lase. Namesto balzama sem uporabila razredčen jabolčni kis.

Formula je preprosta: soda bikarbona lasem blago odstrani odvečno maščobo in jih očisti. Ker je bazična, jo je priporočljivo kombinirati s kisom, da lasje ohranijo nevtralni pH.

In rezultat? Presenetljiv! Lasje so bili po umivanju čisti in bleščeči ter so takšni ostali kar dva tedna!

Vse je delovalo odlično, dokler ni prišlo poletje in z njim morje, sol, klor. Moji lasje so postali suhi, razcepljeni in brez leska. Kakšnemu drugemu lasišču bi soda še naprej ustrezala, moje lase pa je preveč izsušila. Treba je bilo poiskati drugačen način.

Lasje3

Poleti je soda bikarbona lase preveč izsušila.

Drugi poizkus: jajce, čudežni šampon 2 v 1

Da bi na mokre lase nanesli jajca? Morda kot masko, ampak namesto šampona?! Slišalo se ni prav nič zabavno, kaj šele učinkovito.

A prav jajca so za umivanje las pogosto uporabljale naše prababice. Formula je zopet preprosta: jajčni rumenjaki vsebujejo lecitin, površinsko aktivno snov, ki vsrka maščobo in lase očisti. Lecitin ugodno vpliva na kožo in lase, preprečuje dermatološke težave in izpadanje las. Poleg tega je glavna sestavina las vrsta beljakovine – keratin, jajca pa so izredno bogata ravno z beljakovinami. Jajcu torej lahko upravičeno rečemo čudežni naravni šampon 2 v 1.

Pri prvem poizkusu sem bila vseeno skeptična. Zmešala sem dve jajci, si jih vtrla v mokro lasišče in sprala z mlačno vodo (da mi jajca na glavi ne bi zakrknila). Občutek je bil precej nenavaden. A po umivanju so bili lasje svilnati, čisti in čudoviti na pogled. Rahlo mastni so postali šele čez dva tedna, ko jih je bilo treba ponovno umiti – seveda z jajcem. Neverjetno!

Edini minus? Kljub uporabi eteričnega olja pri izpiranju imajo lasje še kakšno uro blag vonj po jajcih. Zato si jih je priporočljivo umivati takrat, kadar se nikamor ne odpravljamo, najbolje zvečer. In jih seveda posušiti na zraku.

Lasje4

Po šestih mesecih: Zakaj sem včasih že uporabljala šampon?!

Tretji poizkus: ržena moka

Ker je z umešavanjem jajc vseeno nekaj dela, sem preizkusila še tretjo varianto: rženo moko. Štiri žlice moke sem zmešala z mlačno vodo, da sem dobila zmes, ki po gostoti spominja na šampon. Dobro sem jo premešala, da v njej ni bilo več grudic, in si jo vtrla v mokre lase. (Občutek je zelo čuden, ampak je vredno poizkusiti!) Lasišče sem si nekaj časa masirala in ga nato izprala pod tušem, saj se moka spere počasneje od običajnega šampona. Namesto balzama sem uporabila z vodo razredčen jabolčni kis. Ko so se lasje posušili, so bili - kljub "packariji", s katero sem jih umila - neverjetni. Razčesala sem si jih nad kadjo, saj se iz njih izšeše še kakšen drobec moke. In to je to!

Ugotovila sem, da mojim lasem najbolj odgovarja ržena moka, ki jo imam po novem spravljeno kar v kopalnici. Enostavno in učinkovito!

Šampon, zakaj že?

Las si z običajnim šamponom nisem umila že pol leta. Toliko časa sem si zadala za svoj »lasni eksperiment«. A po tem času se naravnim sredstvom ne odpovem več. Moji lasje še nikoli niso bili lepši in za umivanje še nikoli nisem porabila manj časa.

Poleg tega sem se svoje lase naučila poslušati – potrebujejo več hranilnih snovi? So izsušeni? Nego prilagajam sebi, namesto da bi se zatekala k populističnim etiketam in splošnim formulam.

Da o vsej kemiji, ki jo prihranim svojemu telesu in okolju, sploh ne govorim … Čista desetka!


Recepti za naravne šampone

Recept s sodo bikarbono in kisom

2 – 3 žlice jedilne sode bikarbone (ne pralne sode!) zmešamo s trikratno količino vode (količino prilagodimo dolžini in gostoti las). Nanesemo na mokre lase, predvsem na mastne predele (lasišče), izogibamo se konic. Dobro zmasiramo in izperemo.

Namesto balzama si lase izperemo z 2 žlicama jabolčnega kisa, razredčenega s štirikratno količino vode. Po želji dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.


Recept z jajcem

Temeljito premešamo 1–2 jajci (odvisno od dolžine in gostote las).

Jajca nanesemo na mokro lasišče in dobro zmasiramo. Speremo, pri čemer pazimo, da uporabljamo mlačno, ne vročo vodo, da jajca na glavi ne zakrknejo.

Pri zadnjem izpiranju v vodo dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.

Las z jajci ne umivamo pogosteje kot na dva tedna, da nanje ne vnesemo prevelike količine beljakovin.


Recept z rženo moko

Tri do štiri žlice ržene moke dobro zmešamo z mlačno vodo, da dobimo zmes, ki po gostoti spominja na šampon. Po želji dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Mešanico si vtremo v mokre lase in jo nato pod tušem dobro izperemo. Namesto balzama uporabimo z vodo razredčen jabolčni kis.

Foto: osebni arhiv, drawings365.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.