Dovolj dobri starši in kritičnost

Četrtek, 6. februar 2020, 5:00
Image
Notranja želja, da bi delali dobro, nas hitro vodi do občutka, da ni nikoli dovolj dobro, dovolj hitro ali pa celo, da je na nečem sploh nesmiselno delati.

Navad in razmišljanja, ki smo ga nosili v nas skozi celo življenje, ne moremo spremeniti čez noč. Spremembe prihajajo počasi in pri tem imamo velik izziv – biti potrpežljivi in nežni do sebe. Ironično želimo postati bolj sočutni, a smo ob tem jezni nase, ker se ne spremenimo hitreje in se za to grobo tolčemo po glavi. Je to res, kar si želimo in k čemur stremimo? 

Starši vemo, da so otroci naši največji učitelji in večina si jim želi dati le najboljše. Ko se soočimo z dejstvom, da bodo od nas dobili še kaj drugega, se hitro počutimo krive in ne dovolj dobre. Nekateri starši se zavedo, da bi lahko imeli drugačen odnos do otrok šele, ko le-ti odrastejo in morda se jim zdi, da ne morejo ničesar več spremeniti.

Različni smo si – nekateri se spreminjajo hitro, nekateri zlahka, drugi pa v spremembe vložijo veliko Premalo se zavedamo, da je v resnici prav vsaka mala sprememba velik korak in da je za spremembe vedno pravi čas.truda. Ljudje se spreminjamo mladi, stari in vmes. Včasih se zdi, da je že veliko zamujenega, še posebej pri vzgoji otrok. Premalo se zavedamo, da je v resnici prav vsaka mala sprememba velik korak in da je za spremembe vedno pravi čas. Tudi mati v svojih 60. letih, ki prične z delom na sebi, ima izreden vpliv na svoje otroke, vnuke, moža in prijatelje. Nikoli ni prepozno za to, da začnemo skrbeti zase; nikoli ni prepozno za opravičilo. Največkrat ne moremo ničesar več spremeniti, a iskreno obžalovanje dejanj in odločitev da drugi strani olajšanje, občutek razumljenosti in vrednosti ter moč za razreševanje določenih vzorcev. 

Včasih korakamo naprej, a ne bojmo se korakov nazaj. Običajno mu sledita dva naprej in to je bistvo napredka – učenje iz lastnih napak. Vsaka sprememba na bolje, pa naj bo še tako majhna, je vredna hvaležnosti in občudovanja. Z majhnimi koraki se delajo spremembe – tako v odnosu do sebe, v starševstvu, šolstvu, vrtcu in partnerskem odnosu. Kljub temu, da se koraki za nas zdijo majhni, svetu prinašajo velike spremembe.

Vsak korak, pa še tako majhen, je več kot to, da stojimo na mestu. Vsak korak, pa še tako majhen, je žarek upanja in nikoli ni prepozno za to, da začnemo hoditi naprej. Na vsakem koraku pa naj vas najprej spremlja sočutje do sebe. Naj bo korak vztrajen, a potrpežljiv. 

foto: storyblocks.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.