Dokazano: sočutje do drugih viša lastno samopodobo

Mojca Koren Lapajne
Petek, 8. junij 2018, 6:00
Image
Naj dvigne roko tista, ki si še nikoli pred poletjem ni zadala cilja, da bo v kopalkah točno takšna kot model, ki kopalke reklamira.

Že kmalu po koncu zime se namreč v revijah, reklamnih panojih in na televiziji začnejo pojavljati popolna ženska telesa v kopalkah. In nas silijo, pa če se tega zavedamo ali ne, da se z njimi primerjamo. Tako naredimo popoln načrt, ki pa se ga nepopolno in ne prav dolgo držimo. In v poletje (ponovno) zakorakamo (po lastnih merilih, jasno) nepopolne.

Zadnja raziskava o primerjanju svojega telesa s popolnimi telesi tako manekenk kot tudi drugimi ženskami v našem okolju pa končno prinaša zdravo sporočilo. In le nekaj dni pred skokom v kopalke bo to za marsikatero žensko prav blagodejno.

Raziskovalci z Univerze Waterloo (Kanada) so namreč ugotovili, kako lahko izboljšamo samopodobo glede svojega telesa s preprosto spremembo miselnosti. Svoje misli je treba zgolj iz primerjave z drugimi preusmeriti na sočutje do oseb, s katerimi se primerjamo. Preden zmajujete z glavo, berite dalje.

Prijaznejši do drugih - prijaznejši do sebe?

»Naravno je, da se ljudje primerjamo z drugimi. V današnji družbi je to še posebej očitno, kadar gre za žensko in njeno telo. Toda zaradi tovrstnih primerjav se počutimo zgolj slabše,« je v poročilu zapisala Kiruthiha Vimalakanthan, soavtorica raziskave.

Z raziskavo, v kateri je sodelovalo 120 žensk, so želeli izvedeti, ali s sočutjem in prijaznostjo do drugih lahko dejansko vplivamo na lastno samopodobo. In rezultati spremembe miselnosti so prav neverjetni.

Ženske so poročale, da so po prakticiranju sočutja do drugih žensk občutile manj nezadovoljstva glede lastnega telesa. V njih se je tudi očitno zmanjšala potreba po primerjanju z drugimi ženskami.

Vse sodelujoče ženske so razdelili v tri skupine. V prvi skupini so spodbujali tekmovalnost, ki jo ženske občutimo do drugih žensk. Poudarjali so dobre lastnosti mimoidočih in jih spodbujali k primerjanju z njimi. V drugi skupini žensk pa so uporabili popolnoma nasprotno metodo. V njih so spodbujali sočutje in prijaznost do žensk, ki so jih naključno srečevale. Poleg tega so jih nagovarjali k skrbi zanje. Med ženskami tretje skupine pa so izvajali terapijo, s pomočjo katere so želeli popolnoma odstraniti tiste misli, ki se nanašajo na primerjanje z drugimi.

V skupini, kjer so bile ženske vodene k prijaznosti in sočutju do drugih, je bila opazno izražena višja samopodoba. Same so poročale, da so po prakticiranju sočutja in prijaznosti do drugih žensk občutile manj nezadovoljstva glede lastnega telesa. Prav tako niso več čutile velike potrebe po dietah, hkrati pa so menile, da se je v njih očitno zmanjšala potreba po primerjanju z drugimi ženskami.

Od vseh treh metod se je tako metoda sočutja izkazala za najbolj učinkovito v pomoči ženskam v zmanjševanju negativnih primerjav z drugimi. V poročilu je zapisano: »To je prva raziskava, ki jasno pokaže, da gojenje in razvijanje sočutja do drugih pozitivno vpliva tako na samopodobo glede svojega telesa kot tudi na prehranske motnje.«

Najbolje, kar torej lahko storimo za zadovoljno bivanje v lastnem telesu, je to, da druge vidimo predvsem kot – ljudi. In da se do njih vedemo – človeško.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.