Čudež ali čarovnija

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 27. januar 2019, 5:30
Image
Z drugošolci smo se pogovarjali o svatbi v Kani Galilejski. O tem, kako je bil tam tudi Jezus s svojimi učenci, kako je zmanjkalo vina in kako je Jezus spremenil vodo v vino. Ko sem jih vprašala, kako je lahko iz vode nastalo vino, je eden od otrok hitro izstrelil: »To je čarovnija.« In tako sem bila postavljena pred izziv, da jim razložim, kaj je razlika med čudežom in čarovnijo.

Čarovnije bolj ali manj vsi poznamo. Tudi otroci. To je tisti vav, ki pride iz njihovih ust, ko jim nekdo pokaže nekaj zelo zanimivega in ne vedo, kako je to naredil.

Ni le hec

Trenutno je naša petletnica v fazi čaranja. Iz omare je prinesla škatlo s čarovniškimi pripomočki in začela preizkušati svoje čarovniške sposobnosti. Nekaj trikov se je naučila, ko je opazovala starejšega brata. Nekaj jih poskuša izumiti sama. Tako izvede svojo čarovniško predstavo, kjer odčara svoj trik in se pri tem prav hudomušno smeje, ko gleda odziv nas začudenih gledalcev. Nato pa nam vsa vesela, ker nas je uspela nahecati, razkrije skrivnost svoje čarovnije. Povsem jasno ji je, da je čarovnija nekaj, s čimer »nahecaš« drugega.

Hitro so doumeli, da je čarovnija nekaj, kar narediš na skrivaj, v resnici pa ne gre za nič nenavadnega. Jezus pa ni naredil čarovnije.

Toda Jezusova spremenitev vode v vino ni bil hec. Voda je postala vino in v to so se vsi na svatbi lahko prepričali.

Da bi si otroci lažje predstavljali, kaj se je zgodilo, smo tudi sami vzeli vrč. Bil je prazen. Enega od otrok sem prosila, naj ga napolni z vodo. Otroci so se prepričali, da je v njem res voda.

Potem smo to vodo poskušali začarati z besedami. Zgodilo se ni nič. Voda se ni spremenila ne v vino, ne v nič drugega. Ostala je enaka voda. Nato sem vanjo vlila nekaj malinovca. Voda se je počasi barvala rožnato. Da bi se prepričali, kaj se je zgodilo, si je vsak natočil vsebino vrča v kozarec in poskusil. Bil je sok.

Jezus ni naredil čarovnije

Izzvala sem jih, kaj se je zgodilo. Je bil to čudež? Ne. Je bila to čarovnija? Ne. Kaj pa je potem bilo? Nič od tega. Ker so videli, kaj sem naredila, ni bilo dileme. Pa sem jih postavila pred naslednjo dilemo: »Kaj pa če vi ne bi videli, da sem jaz v vrč vlila malinovec? In bi videli le vrč z vodo in nato vrč s sokom.« Mislili bi, da je čarovnija. Tako so hitro doumeli, da je čarovnija nekaj, kar narediš na skrivaj, da drugi ne vidijo, v resnici pa ne gre za nič nenavadnega.

Jezus pa ni naredil čarovnije. Ničesar ni vlil v vodo, ne na skrivaj, ne zares. Tudi ne poznamo nobene stvari, ki bi lahko povzročila, da iz vode nastane vino. Narediti sok ni težko, če imaš sirup. Pri vinu pa to ne gre. Zato je bila spremenitev vode v vino čudež, ker tega ne more narediti nihče drug kot samo Bog. Kako pa to naredi, ve pa samo On.

Z otroki iskreno o veri

Imate tudi vi izkušnjo pogovora o veri z otroki? Tudi vas sprašujejo o tem, kaj kaj pomeni, zakaj je tako, vas spodbujajo k razmišljanju in poglabljanju vere ... In si včasih modro, da le prikimujete, kako je Oče "prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem" (Mt 11,25), odgovorijo kar sami. Pošljite svojo izkušnjo na [email protected]!

Naj vaša zgodba obogati tudi druge, jim da misliti, jim pomaga, ko se bodo soočili s podobnimi vprašanji ali pa jim bo v spodbudo, da bodo iskreno o veri z otroki pogumneje spregovorili.

 

Foto: catholictv.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.