Bosonogi tudi pozimi

Piše: Sanja Saje
Torek, 3. januar 2017, 5:24
Image
bosonogi1
Je tudi vaš otrok rad bos? Poleti že dovolimo, da tekajo otroci okoli bosi, kaj pa pozimi?

Prizor št. 1:

Sobota zjutraj. Veselo skakljanje po stanovanju. »Samo sezula se bom,« mi pet minut potem, ko sem jo oblekla, obelodani hči. Nogavičke dol, v kot in veselo teka dalje. V moji glavi je prepričanje, da je bosa hoja dobra za otroke, zato jo pustim.

Prizor št. 2:

Ista deklica. Ista mama. Isto stanovanje. Na obisku babica. »JOJ!!! Hitro jo obuj! Saj vidiš, da se bo prehladila!« Ni bila prehlajena že nekaj mesecev, draga babica. Pa vsako možno minutko teka bosa. Ampak pust'mo stat'. Babica ima svoj prav. Mama pa tudi.

Prizor št. 3:

Ista deklica. Ista babica. Po dnevu, preživetem pri babici z otroka komaj zvlečem dva para toplih hlač, žabice in nogavice. Ker je zima, pravi babica. Da se otrok ne bo prehladil. Osnovna oprema za obisk pri babici pa so itak copatki. Bognedaj tekati bos! Saj veste – da se ne bo prehladila!

Otroci še radi hodijo bosi?

Bosonoga hoja je naravno vpisano v otrokov ustroj. Če jim tega še nismo uspeli izbiti iz glave, seveda. Žal prepogosto slišim opozorila iz ust nas staršev o nujnosti obuvanja – pazimo, da se mladež ne poškoduje, umaže, ne stopi na kaj nevarnega, ne začuti slinastega polža pod nogami, ne pohodi morebitnega pasjega kakca, in še in še in še opozoril in varnostnih prepovedi.

Spominjam se svojih otroških let, ko sem večino poletja preživela bosa na travniku pred hišo. Spomnim se sicer tudi pikov čebel in krvavečih nohtov, ko sem prehitro tekala po asfaltu, toda spomnim se tudi občutka sveže rosne trave, suhega sena, drobnih pikajočih kamenčkov …

Ali svojim otrokom sploh še omogočamo ta občutja?

bosonogi2

Prednosti bose hoje

Pozabili smo na toliko pozitivnih učinkov bose hoje:

  1. Bosa hoja spodbuja nevronske povezave. Še posebej v zgodnjem otroštvu, ko možgani cvetijo in hitro pridobivajo nova znanja, otroci pa se učijo predvsem preko čutil, je stik nog s tlemi pomembna spodbuda za nastajanje novih nevronskih poti.
  2. Bosa hoja preprečuje ploska stopala. Podatki kažejo, da je med otroki v sodobni družbi vse več pojava ploskih stopal: od 50 do 60%.
  3. Bosa hoja spodbuja ustvarjalnost in pripomore k ustvarjanju novih idej.
  4. V skandinavskih deželah spodbujajo boso hojo tudi v času pouka in ugotavljajo, da se otroci, kadar so bosonogi, lepše obnašajo: »Težko nagajaš, če si bos,« je komentiral eden od učencev.
  5. Bose noge imajo lepši vonj in zmanjšajo se glivična obolenja.
  6. Bosa hoja nam omogoča direkten stik s podlago, spodbuja cirkulacijo in izboljšuje imunski sistem.
  7. Med hojo z bosimi nogami prek možganov razgibavamo celo vrsto mišic. Spodbujeni so tisti predeli možganov, ki usmerjajo čutne zaznave, občutke, misli, zlasti pa središča za asociativno mišljenje.

Poleti morda še, kaj pa pozimi?

O prednostih bose hoje sem sama globoko prepričana in včasih mi je žal, da ne živimo v kakšni topli deželi, kjer bi lahko to celo leto prakticirali. Ko se je poletje nagnilo v jesen in sem morala svojo deklico spraviti v čevlje, sva bili žalostni obe.Bosonoga hoja je naravno vpisano v otrokov ustroj. Če jim tega še nismo uspeli izbiti iz glave, seveda.

Toda mala je odkrila nišo. Če sem ji le uspela dopovedati, da je zunaj premrzlo, je znotraj z užitkom odvrgla zanjo moteče ovire med sabo in tlemi.

Tla v stanovanju pri nas niso ravno topla, tudi z ogrevanjem ne pretiravamo. Meni osebno v tem letnem času prija obuti copate in nogavice. Otroku očitno ne. Na začetku sem bila panična in čakala na pojav smrkavega nosa, ampak se to ni zgodilo.

Za moj boljši občutek smo poleg preproge, ki jo imamo v dnevni sobi, na tla pogrnili še dva armafleksa. Tam se hčerka največ igra in sedi. Drugače pa uživa, teka, v polnosti čuti in diha svet okoli sebe. Naj si da duška! Tudi pozimi.

Foto: dailymail.com, revolutionaryparent.com  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid