Boj za ohranitev sv. Mikavža

Mica Škoberne
Sobota, 6. december 2014, 11:51
Image
mik10
Tako kot mnoge druge države, kjer je bil tradicionalno »doma« sv. Miklavž, tudi Slovenijo v zadnjih desetletjih, skupaj s komercializacijo praznikov, vedno bolj preplavlja božiček. V nekaterih državah so se temu aktivno zoperstavili …

Sv. Miklavž je kot lik dobrega moža, ki obdaruje, posebej dragocen zato, ker se za njim skriva resničen svetnik, ki je v resnici slovel po svoji darežljivosti in posluhu za potrebe ubogih. Kot tak je dragocen zgled tako za odrasle kot za otroke (in to še tudi takrat, ko prenehajo verjeti v to, da darila prinaša on).

V velikem delu Evrope je imel tako kot priljubljen svetnik kot tudi kot dobri mož, ki obdaruje, med ljudmi prav posebno mesto do pred nekaj desetletij, ko ga je začela intenzivno izpodrivati komercializirana podoba ameriškega božička (ki sicer izvira iz lika sv. Milavža, vendar se je od njega vsebinsko povsem oddaljil).

Ljudje na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Avstriji in na Češkem so se zato ponekod temu uprli in vzpostavili kampanje za ohranitev sv. Miklavža. Čeprav gre pri tem v veliki meri predvsem za ohranjanje avtohtone tradicije, pa gre hkrati tudi za obrambo plemenite vsebine in spodbude praznika.

V nekaterih državah, npr. Na Nizozemskem in v Beligiji, želijo zgolj prestaviti vse, kar je povezano z božičkom in božičem, na dni po 6. decembru. V drugih (Nemčija, Avstrija, Češka) pa je cilj, da bi se božičku povsem izognili in namesto tega izpostavili in ohranili sv. Miklavža in Jezuščka (Christkind), ki tradicionalno obdarujeta.

Nizozemska  nič božiča pred 6. decembrom

Na Nizozemskem so v mestu Assen postavili znake s prečrtano smrečico in jelenčki ter napisom »Nič božiča pred 6. decembrom«, leta 2012 so pripravili celo obcestne plakate, ki so oglaševali Assenski božični sejem, nanje pa zapisali: »Assen je mesto sv. Miklavža in Božiček bo moral počakati

Oglaševalska agencija Being je v Amsterdamu leta 2008 razdelila 1000 figuric Milavža z dvignjeno roko, da bi jih ljudje lahko v znamenje protesta dali vsem, ki božičkove in božične stvari izpostavljajo še pred 6. decembrom. Leta 1997 pa so imeli v Amsterdamu tudi serijo razglednic na to temo.

 

mik4

 

mik7

Podobne akcije se dogajajo v Beligiji.

 

mik

 

mik0

 

Nemčija – Miklavž je veliko več od marketinškega orodja

V Frankurtu so leta 1997 sprožili kampanjo, katere namen je bil prikazati razlike med Miklavžem in božičkom. Sv. Miklavž je bil prikazan kot zgled družbenega angažmaja in sočutja, ne pa kot marketinško orodje. V prvem letu so prodali 5000 nalepk v podporo akciji. Številne organizacije se še vedno posvečajo temu, da opozarjajo na to pomembno vsebinsko razliko. V ta namen ponujajo nalepke, posterje, zgodbice, pesmi, ideje za družine in skupine, mnogi pa z vprašanji in spodbudami trgovcem skrbijo za to, da v njihovih lokalnih trgovinah prodajajo tudi Milavževe čokoladne figurice

 

mik1

 

mik2

 

Avstrija  kaj je izvoren pomen adventa in božiča?

V Avstriji si posebej prizadevajo (Pro-Christkind.org), da bi ohranili tradicijo Jezuščka in opozarjajo na izvoren pomen adventa in božiča.

 

mik3

 

Češka  na trgovce lahko vplivamo

Na Češkem je bil, tako kot v Sloveniji, v času komunizma namesto MIkavža in Jezuščka dovoljen in promoviran samo Dedek Mraz. Po padcku komunizma se je odvila podobna zgodba kot v Sloveniji, božiček je skupaj s komercializacijo preplavil vse. Leta 2008 je marketinška organizacija Creative Copywriters Club pričela s projektom proti božičku »Ohranimo Jezuščka«. 

 

mik6

 

mik5

Zamislili so si številne izvirne akcije, ena od teh je bila ta, da so božička postavili v praški živalski vrt z obrazložitvijo, da gre za škodljivca, ki se ne sme prosto gibati naokrog. Skrbniki v živalskem vrtu so proučili njegov izborni habitat in ga temu primerno hranili z ocvrtim krompirčkom, hamburgerji in kolo. 

Potrošnike pa na Češkem spodbujajo, da bi ob tem, ko v trgovini ali v oglasu naletijo na božička, to sporočili organizatorjem projekta, trgovcu pa naslednje:

Spoštovani,

mnogim med nami ni všeč nesmiselna uporaba božička v češkem okolju. Ni na potrebno posnemati vsega, saj že imamo čudovito božično tradicijo. Na Češkem darila prinaša Jezušček.

Poglejte na antisanta.cz – začelo se je z nekaj navdušenci, ki so sprožili plaz in zraslo je pravo gibanje. Vsi ti ljudje so vaši potencialni kupci …

Vir: stnicholascenter.org

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid