"Av mami, uho me boli!" Kaj lahko storite?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 24. januar 2020, 5:00
Image
Zima in mrzlo vreme ne prineseta s seboj le prehladov in gripe, pač pa tudi več vnetih ušes. Ta so še posebej pogosta pri malčkih, pri katerih hitro pride do zapore Evstahijeve cevi. V njej se začne nabirati tekočina, ki privede do vnetja in okužbe srednjega ušesa. Posledice niso prijetne in so boleče. Bolečine v ušesih pa so lahko posledica tudi prevelike količine ušesnega masla, težav z zobmi, okužb sinusov ali žrela.

V veliko primerih okužb ušesa ni potrebno zdraviti z antibiotiki. Na srečo obstaja kar nekaj domačih zdravil, ki pomagajo lajšati bolečine. 

Kako si lahko pomagate sami?

  • Topli ali mrzli obkladki. Toplota omili bolečine. Zato pomaga, če si prizadeto uho grejete s toplimi obkladki. Nekaterim bolj ustrezajo mrzli obkladki. Pozor: nikar ne polagajte ledu direktno na uho. Lahko pa na uho izmenjaje dajete tople in mrzle obkladke. 

  • Oljčno olje. Zmanjša bolečino, ki je posledica kopičenja ušesnega masla. Olje nekoliko segrejete, nato pa nakapljate par kapljic v uho. Tam bo zmehčalo maslo in omogočilo njegovo izločanje. Oljčno olje deluje tudi protivnetno in tako blaži bolečine.

  • Masaža. Če je vzrok bolečin v žvekalnih mišicah, poskusite z nežno masažo za ušesom in nato proti vratu ter naprej. Tovrstna masaža pomaga blažiti tudi bolečine zaradi okužbe ušesa in presežka tekočine.

  • Ingver. Lahko pomaga blažiti bolečine, hkrati pa deluje tudi protimikrobno in protiglivično. Nanesite topel ingverjev sok okoli zunanjega sluhovoda, vendar ga ne vnašajte direktno v uho. 

  • Česen. Vrsto let se je uporabljal kot pomoč pri lajšanju bolečin in preprečevanju okužb, saj deluje protivnetno in protimikrobno. Strt česen namočite v olje za nekaj minut. Nato precedite in nakapljajte olje v sluhovod ali namažite za ušesom. 

  • Vodikov peroksid. Je antiseptik, ki se uporablja pri zdravljenju ran. Priporoča se, da kapnete 3 do 5 kapljic v boleče uho na vsake 3 do 4 ure. 

  • Eterično olje čajevca, bazilike. Olje razredčite in namažite za ušesom. 

  • Netresk. Svež list prelomite in kapnete nekaj kapljic soka v uho.

  • Jabolčni kis. Zmešajte ga z enako količino vode, nato v mešanico pomočite vato, ki jo nežno potisnete v uho. 

  • Med spanjem pazite, da ne pritiskate na boleče uho. 

Čeprav vam ti načini lahko pomagajo omiliti bolečine, pa vseeno velja nekoliko previdnosti. Nikar ničesar ne vnašajte v uho, če sumite, da bobnič ni cel. V kolikor so bolečine hude, lahko uporabite tudi ustrezne analgetike: paracetamol ali ibuprofen. Odrasli lahko vzamete tudi Aspirin, nikar pa ga ne dajajte otrokom, saj zanje ni varen. Vsekakor pa je v teh primerih najbolje obiskati zdravnika. 

foto: storyblocks.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.